Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľká výzva Matovičovi: Musíš odísť, spáchal si daňové podvody, tvrdia poslanci Smeru

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

BRATISLAVA – Poslanecký klub Smeru-SD vyzýva poslanca za OĽaNO-NOVA Igora Matoviča, aby sa vzdal poslaneckého mandátu. Ako povedal na dnešnej tlačovej besede predseda mandátového a imunitného výboru Richard Raši (Smer-SD) a predseda poslaneckého klubu Smeru-SD Dušan Jarjabek, „skutok sa stal“ a Matovič spáchal trestný čin daňového podvodu.

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky za Smer-SD to povedali v súvislosti s tým, že podľa zverejneného uznesenia vyšetrovacie orgány zastavili trestné stíhanie vedené pre prečin skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie v súvislosti s firmou regionPress. Podľa dokumentu vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry trestný čin uzavrel, pretože skutok je premlčaný.

Poslanec Raši stojí za tvrdením, že Matovič spáchal trestný čin daňových podvodov. „Okradol štát a jeho podnikateľská minulosť ho definitívne dobieha. Informácie, ktoré sa objavili v médiách, sú vážne,“ povedal. Uviedol príklady, ktoré dokazujú, že došlo k okradnutiu štátu. Pripomenul tlačiarensky stroj či automobil Škoda Fabia. Podľa slov Rašiho, Matovič kúpil stroj na súčiastky a hoci ho kúpil na ďalší predaj, kým sa tak stalo, stroj používal a neodviedol zaň DPH.

„Neodviedol minimálne 70-tisíc eur,“ povedal Raši s tým, že predaj sa uskutočnil medzi živnostníkom Igorom Matovičom a Matovičom s.r.o., a tak sa podľa poslanca za Smer-SD líder OĽaNO vyhol plateniu daní. „Teraz je odvážny a hovorí, že rozhodnutie NAKA môže preskúmať len súd. Je si vedomý, že skutky sú dnes premlčané. Spáchal daňový podvod a nemôže vystupovať ako morálna autorita,“ dodal Raši.

Raši tiež upozornil na skutočnosť, že Matovič v roku 2004 zvyšoval svoje podnikateľské náklady, aby znížil svoju daňovú povinnosť používaním auta Škoda Fabia. „V roku 2004 vykazoval náklady za používanie Fabie za 63-tisíc eur, pričom ju môžete kúpiť za desať- až 15-tisíc eur. Auto mu pritom požičal poslanec Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA) a jazdiť ním vraj mala jeho mama,“ dodal.

Raši uviedol, že nakoniec Matovič spresnil, že mama bola len spolujazdcom a Matovič šoféroval. „Prejazdili  viac ako 220-tisíc kilometrov za jeden rok, denne viac ako 600 kilometrov. Matovič jazdil, jazdil. Viac behal len Forest Gump,“ povedal. Podľa neho však oficiálne informácie zverejnené na internete hovoria, že v roku 2008 spomínané auto malo najazdených 128-tisíc kilometrov. „To je mínus 90-tisíc kilometrov,“ povedal s tým, že buď Matovič spáchal trestný čin stáčania kilometrov alebo trestný čin daňového podvodu.

Podpredseda klubu Smeru-SD Dušan Jarjabek povedal, že z morálnej autority sa stáva morálne bahno. „Čo tento Matovič tu všetko narozprával, moralizuje všetko, celú spoločnosť, neštíti sa v rámci svojho klamstva ničoho. Vyzývam ho, aby sa vzdal poslaneckého mandátu, lebo sú na to dôvody, ktoré vychádzajú v tlači. Tento pán nemá čo hľadať v slovenskom parlamente. Mal by sa vzdať mandátu,“ uviedol.

Raši požiada NAKA, aby poskytla všetky aj anonymizované údaje Mandátovému a imunitnému výboru NR SR a ten bude konať. „Lebo človek, ktorý spáchal trestné činy, nemôže byť v parlamente,“ uzavrel s tým, že každý poslanec bez ohľadu, do ktorého poslaneckého klubu patrí, by mal zahlasovať za odídenie Matoviča z parlamentu.

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič 12. apríla na tlačovej besede povedal, že chce byť oficiálne obvinený, lebo sa chce brániť na súde a je presvedčený, že štátu zaplatil všetky dane, ktoré mal. Matovič to vyhlásil po tom, čo médiá zverejnili uznesenie, podľa ktorého Matovič pred vyšetrovacími orgánmi zatajil účtovníctvo spoločnosti regionPress za roky 2002 až 2004.

Vyšetrovanie ukončili vo februári 2017, uznesenie odobril aj prokurátor. Líder hnutia OĽaNO v roku 2008 podľa uznesenia predal regionPress Pavlovi Vandákovi s úmyslom manipulovať s účtovníctvom firmy. Vtedy vo firme robili daňovú kontrolu a zistili pochybenia a nejasnosti v účtovníctve. Išlo napríklad o kúpu tlačiarenského stroja Man Roland, ktorý Matovič ako štatutár nezaradil do nadobudnutého majetku.

Ako dôvod uviedol, že stroj kúpil, aby ho neskôr predal. Tým sa podľa uznesenia vyhol zaplateniu dane vo výške viac ako 71 000 eur. Daniari podľa uznesenia Matoviča vyzvali, aby doložil zmluvu dokazujúcu, že stroj je určený na predaj alebo predaný. Ten v novembri 2007 predložil zmluvu "medzi Igorom Matovičom živnostníkom a Igorom Matovičom, s. r. o., kúpna zmluva tlačiarenský stroj". Podľa uznesenia, pri kontrole o mesiac nato našli kontrolóri predmetný stroj v prevádzke.

Zamestnanci uviedli, že sa na stroji tlačilo už dva roky. Matovič vtedy uviedol, že štátu zaplatil všetko, čo musel. "Päťsto miliónov korún slovenských som zaplatil dobrovoľne na daniach a odvodoch. To je 16 a pol milióna eur za 15 rokov podnikania," povedal. "Nebuďte zbabelci. Máte v rukách prokuratúru, súdy, vzneste mi obvinenie. Rád sa budem brániť na súde, lebo takýmto postupom ste mi právo brániť sa znemožnili," povedal.

Za korunného svedka premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) Matovič označil Pavla Vandáka, ktorý bol vypovedať na polícií minulý rok mesiac pred parlamentnými voľbami. "Uznesenie mám od novinárov. Korunný svedok klamal, krivo obvinil notára, Tatra banku a zamestnankyne daňovej správy, že konali v súlade so mnou. Korunný svedok Fica verejne krivo svedčil a obvinil ma," povedal s tým, že Vandák bol dvakrát právoplatne odsúdený za kriminálny trestný čin. Podľa lídra OĽaNO vyšetrovateľ uprednostnil názor obvineného človeka. Prípad odhalil pred rokom predseda vlády Robert Fico (Smer-SD), keď Matoviča obvinil, že firmu previedol na bieleho koňa, pričom zmizlo účtovníctvo firmy za dva roky.

Ak by mal Matovič pevnejšiu chrbticu, odišiel by z parlamentu

Ak by mal líder OĽaNO Igor Matovič pevnejšiu chrbticu, odišiel by podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára z parlamentu. Ako povedal Bugár dnes po zverejnení informácií o účtovníctve Matoviča, ten, kto najhlasnejšie kričí: chyťte zlodeja, je sám zlodej. „Čo to je, keď vlastnú matku zneužije na daňový podvod? Čo je to za človeka?“ opýtal sa Bugár s tým, že práve preto, že sa Matovič pasoval za najčistejšieho politika a teraz vysvitlo, že robil to isté, alebo aj horšie, mal by sa vzdať mandátu.

Podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak nedôveruje informáciám, ktoré zverejňujú predstavitelia Smeru-SD. „Pred tým, ako sa rozhodnem, aké stanovisko zaujať, chcem si vypočuť aj názor druhej strany. Počkám si na vyjadrenie Matoviča. A podľa toho zvážim svoje stanovisko,“ povedal Krajniak dnes.

Poslanecký klub Smeru-SD vyzýva poslanca za OĽaNO-NOVA Igora Matoviča, aby sa vzdal poslaneckého mandátu. Ako povedal na dnešnej tlačovej besede predseda mandátového a imunitného výboru Richard Raši (Smer-SD) a podpredseda poslaneckého klubu Smeru-SD Dušan Jarjabek, „skutok sa stal“ a Matovič spáchal trestný čin daňového podvodu. Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky za Smer-SD to povedali v súvislosti s tým, že podľa zverejneného uznesenia vyšetrovacie orgány zastavili trestné stíhanie vedené pre prečin skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie v súvislosti s firmou regionPress. Podľa dokumentu vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry trestný čin uzavrel, pretože skutok je premlčaný.

Líder OĽaNO-NOVA dôvodil tým, že doklady o nákupe pohonných hmôt nemôže predložiť, lebo auto používala jeho matka a tá mu účty nedala. Matovič podľa denníka dodatočne doplnil potvrdenie, že auto mala používať jeho matka, šoféroval on a matka bola spolujazdcom. Daňový úrad pri kontrole v roku 2008 konštatoval, že cestovné príkazy na Máriu Matovičovú boli vystavené účelovo. Vyšetrovateľ to preveril. Z uznesenia vyplýva, že Matovič najazdil za rok celkovo 223 043 kilometrov pracovných ciest, ale v čase preverovania malo vozidlo najazdených 210 202 kilometrov.

Viac o téme: Igor MatovičRichard RašiSmer-SDOĽaNO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu