Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Výbor nemôže konať voči Uhríkovi: Mimo parlamentu nemá imunitu, tvrdí Raši

Milan Uhrík
Milan Uhrík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Mandátový a imunitný výbor NR SR nemôže konať voči poslancovi za ĽSNS Milanovi Uhríkovi za výroky, ktoré nedávno predniesol v diskusnej relácii na pôde RTVS.

Potvrdil to predseda výboru Richard Raši (Smer-SD) s tým, že výbor môže konať len na základe výrokov prednesených na pôde parlamentu, lebo na tieto sa vťahuje výroková imunita. "Ak ich vysloví mimo Národnej rady SR, neplatí pre poslanca žiadna imunita a môže byť trestne stíhaný ako ktorýkoľvek iný občan. Môže to skončiť až odsúdením poslanca," vysvetlil Raši. Ak by však mal ísť poslanec napr. do väzby, musel by sa k tomu vyjadriť parlament.

Uhrík v RTVS pochválil výrok žilinského krajského šéfa ĽSNS Andreja Medveckého o tom, že musíme chrániť budúcnosť bielych detí. "Na tom nevidím nič zlé. Nech ma máte za rasistu všetci, ale ja si myslím, že áno, mali by sme chrániť aj budúcnosť bielych detí, nielen tých iných," povedal Uhrík.

Televízia TA3 informovala, že na Uhríka za to podali trestné oznámenie poslanci NR SR Ondrej Dostál (SaS) a Viera Dubačová (nezaradená), bratislavská komunálna poslankyňa Lucia Štasselová a podpredseda mimoparlamentnej OKS Juraj Petrovič. Hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová pre televíziu potvrdila, že trestné oznámenie bolo odovzdané na ďalšie konanie Národnej protiteroristickej jednotke.

Uhrík po podaní trestného oznámenia označil na sociálnej sieti jeho autorov za právnych diletantov a protislovenské živly. Podľa jeho slov totiž išlo o pozitívne vyjadrenie na ochranu niečoho, nie o negatívne vyjadrenie a ubližovanie niekomu. TA3 tiež informovala, že výrokom poslanca sa zaoberá aj Rada pre vysielanie a retransmisiu, keďže bola podaná sťažnosť.

Raši dnes opätovne zopakoval svoj názor, že by sa malo zvážiť obmedzenie výrokovej imunity poslancov tak, aby sa netýkala rasistických či xenofóbnych vyhlásení. Koaličný poslanec je totiž presvedčený, že predstavitelia ĽSNS túto imunitu v parlamente zneužívajú. "Ak ste si istí o svojej pravde v týchto výrokoch, nezneužívajte parlament. Vyjdite von, povedzte to tam a potom nech rozhodne súd. Tu ste majstri sveta a vonku si dávate pozor, aby ste nepovedali niečo, za čo vás môžu potrestať," odkázal nedávno kotlebovcom Raši.

Viac o téme: Richard RašiSmer-SDĽS-NSMilan Uhrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu