Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mečiarove amnestie v centre pozornosti: Ústavný súd neeviduje žiadne námietky

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

KOŠICE – Ústavný súd (ÚS) SR k dnešnému dňu neviduje žiadne námietky predpojatosti na sudcov tohto súdu v súvislosti s konaním o zrušení Mečiarových amnestií.

Informuje o tom dnes US SR formou tlačovej správy. Ústavní sudcovia Ladislav Orosz a Peter Brňák oznámili predsedníčke ústavného súdu Ivette Macejkovej skutočnosti, ktoré by mohli zakladať dôvody na ich vylúčenie z výkonu funkcie sudcov pri rozhodovaní o veci.

V tejto súvislosti Ladislav Orosz uviedol, že subjektívne sa necíti byť vo veci zaujatý a je pripravený rozhodovať v danej veci nestranne a nezávisle. Sudca Peter Brňák uviedol, že z objektívneho hľadiska nevylučuje svoje vylúčenie z výkonu sudcovskej funkcie, keďže sa v parlamente aj na verejnosti opakovane k posudzovaným amnestiám i milosti vyjadroval.

V zmysle zákona o ústavnom súde sudca ústavného súdu je povinný predsedovi súdu bez meškania oznámiť dôvody, ktoré by mohli vyvolať pochybnosti o jeho nepredpojatosti. O tom, či tieto dôvody skutočne bránia sudcovi vo výkone funkcie sudcu v danej veci, rozhoduje plénum ústavného súdu.

„Plénum ÚS na svojom neverejnom zasadnutí 11. apríla rozhodlo, že spomínaní sudcovia nie sú vylúčení z výkonu sudcovskej funkcie. V danej veci prebiehajú na ústavnom súde nevyhnutné procesné úkony, v súčasnosti a vyhotovuje písomná podoba uznesení pléna o nevylúčení sudcov ústavného súdu,“ informuje v tlačovej správe ÚS. Akékoľvek dezinterpretácie danej veci v médiách považuje ústavný súd za nevhodné. O nových skutočnostiach bude ústavný súd verejnosť informovať v súlade s doterajšou praxou.

Viac o téme: AmnestieVladimír Mečiar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu