Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bitka v Smere kvôli župným voľbám: Všetko musel opäť hasiť Fico

Na snímke nový podpredseda strany Smer-SD Juraj Blanár počas tlačovej konferencie po skončení pracovného snemu strany Smer-SD
Na snímke nový podpredseda strany Smer-SD Juraj Blanár počas tlačovej konferencie po skončení pracovného snemu strany Smer-SD (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Smer-SD v Žilinskom kraji napokon postaví ako kandidáta na župana súčasného predsedu samosprávneho kraja Juraja Blanára. Po tom, ako v pondelok bola vydaná správa, že kandidovať na župana v Žilinskom kraji bude poslanec NR SR Ján Podmanický, sa Blanár stretol s predsedom strany Robertom Ficom.

Ten ho mal presvedčiť, aby kandidoval on. Potvrdili to viaceré zdroje zo strany Smer-SD. Blanár bol rozhodnutý nekandidovať, čo oznámil aj svojim spolupracovníkom. Po stretnutí s Ficom na sociálnu sieť však napísal: „Už dlhšie sledujem komunikačný šum okolo mojej kandidatúry, a preto by som vás chcel ubezpečiť, že si vážim vašu doterajšiu dôveru a podporu a zároveň vám povedať, že v nadchádzajúcich župných voľbách budem kandidovať.“

Smer v prieskumoch verejnej mienky v januári zisťoval medzi ľuďmi, či by za župana volili Podmanického. V konkurencii poslancov NR SR Eriky Jurinovej (OĽaNO), Dušana Tittela (SNS) a Igora Janckulíka (Most-Híd), by Podmanický voľby vyhral.

Blanár je na čele Žilinského kraja od roku 2005. V decembri 2016 bol zvolený za podpredsedu Smeru. Dovtedy viedol žilinskú krajskú organizáciu strany. V tejto funkcii ho nahradil v marci práve Podmanický, ktorý je poslancom NR SR od roku 2006.

Podmanický je reprezentantom konzervatívneho krídla v Smere. V roku 2008 presadil sprísnenie registrácie cirkví. Odvtedy na Slovensku nebola zaregistrovaná žiadna nová cirkev. Zasadzoval sa tiež za ústavnú ochranu manželstva a bol iniciátorom novely Zákonníka práce, ktorou sa v marci zakázal maloobchodný predaj počas štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja.

Podľa analytika Jána Baránka by takéto zmeny naznačili striedanie generácií v Smere. „Je dobré, že nastupujúca generácia prejde súťažou, ako je voľba župana,“ povedal Baránek dnes pre agentúru SITA s tým, že Blanár bol v Žiline dosť silný kandidát. „Podmanický je silný už tým, že je kandidát Smeru,“ uviedol. Smer nemá podľa neho inú šancu, ako posúvať dopredu mladé tváre. „Musia vyťahovať mladú generáciu, z ktorej vzniknú korunní princovia. Spomedzi nich sa raz vyberie nový líder,“ konštatoval Baránek.

 

Ten zároveň vidí v Smere posilňovanie konzervatívneho krídla, ktorého hlavným reprezentantom je Marek Maďarič. „Vidíme presun Smeru na konzervatívne ideové pozície. Smer je dnes do veľkej miery konzervatívnou stranou. Uvedená zmena v Žiline môže byť v rámci týchto posunov,“ dodal Baránek.

Viac o téme: Smer-SDJuraj Blanár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu