Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Odvolávanie skončilo: Richter ostáva ministrom práce, zámer opozície nevyšiel

Ján Richter Zobraziť galériu (10)
Ján Richter (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

BRATISLAVA - Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) ostáva vo funkcii, zámer opozície odvolať ho pre kauzu Čistý deň a ďalšie údajné pochybenia nevyšiel. Za vyslovenie nedôvery Richterovi dnes hlasovalo len 57 poslancov zo 128 prítomných.

Hlasovaním vyvrcholila viac ako 16-hodinová rozprava, ktorá sa začala vo štvrtok (6.4.) o 16. hodine. Proti vysloveniu nedôvery hlasovali všetci prítomní poslanci Smeru-SD a Mostu-Híd, ministra podržali aj členovia SNS, zdržal sa len Jaroslav Paška. Za zosadenie ministra z funkcie hlasovali poslanci SaS, OĽaNO-NOVA, Sme rodina aj ĽSNS a väčšina nezaradených. Richard Vašečka Z OĽaNO-NOVA nehlasoval.

Ján Richter
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

Návrh na vyslovenie nedôvery podali opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA. Ministerstvo práce a ústredie práce podľa nich drží ochrannú ruku nad týraním a zneužívaním detí. Opozícia je presvedčená, že Richterov rezort zlyháva. Ministra dlhodobo kritizuje za jeho konanie v prípade galantského resocializačného zariadenia Čistý deň. Podľa nej minister kauzu kryje. Opoziční poslanci sú zároveň presvedčení, že Richter mal už dávno odobrať Čistému dňu akreditáciu, ako mu to odporúčala akreditačná komisia.

Ján Richter
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

„Smer je v polčase rozpadu. Nebude vládnuť večne. Pravda vyjde najavo. Richter kryje špinavosť, nevieme, čo to je, ale raz to vyjde najavo,“ povedal na záver rozpravy nezaradený poslanec Jozef Mihál.

Ján Richter, Béla Bugár
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

Na záver si vyžiadala slovo predkladateľka návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi Natália Blahová (SaS). „Vypočujte si babské táraniny. Koalícia neponúkla žiadny argument, prečo Richtera neodvolať. Vyzývam ministra, aby odstúpil, pretože zlyhal. Situácia je neudržateľná,“ vyhlásila. Po jej prejave by sa malo hlasovať.

Natália Blahová
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

Opozícia tému Čistý deň cynicky zneužíva proti vláde, tvrdí Tomáš

Verejnosť si logicky kladie otázku, prečo sa vyvoláva taký rozruch kvôli jednému súkromnému resocializačnému zariadeniu, Čistému dňu. Sú témy, ktoré by nemali byť predmetom politického súboja, ale kvôli opozícii sa tak stalo, myslí si poslanec vládneho Smeru-SD Erik Tomáš.

"Opozícia chcela cynickým a niekedy aj vulgárnym spôsobom zneužiť túto tému proti vláde. Táto téma nemá víťazov, len porazených. Bohužiaľ tými, ktorých to zasiahlo najviac, sú deti," vyhlásil v rozprave počas mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR k návrhu na odvolanie ministra práce Jána Richtera (Smer-SD). Vyzval pritom všetkých politikov, aby dali od témy ruky preč. "Téma potrebuje pokoj, nechajme, aby si príslušné orgány dokončili svoju prácu," doplnil.

Podľa vlastných slov chápal rozhodnutie Richtera ponechať zariadeniu Čistý deň akreditáciu. Obvinenia opozície podľa Tomáša neboli doteraz podložené faktami. Orgány činné v trestnom konaní však naďalej preverujú všetky podozrenia a trestné oznámenia.

Ján Richter
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

"Chcem vyhlásiť, že ak by sa preukázalo, že čo i len jednému dieťaťu bolo ublížené, právo tohto dieťaťa bude pre mňa nadovšetko a budem tvrdo požadovať vyvodenie zodpovednosti. Rovnako však, ak orgány činné v trestnom konaní nepotvrdia, že sa niečo stalo, od vás by som očakával, že sa celej tamojšej komunite ospravedlníte," odkázal opozičnej poslankyni Natálii Blahovej (SaS), ktorá kauzu od začiatku medializuje.

Richter podľa Tomáša patrí k najúspešnejším ministrom práce v histórii Slovenska, ak nie je vôbec najúspešnejší. Potvrdzujú to výsledky ako stúpajúca zamestnanosť a klesajúca nezamestnanosť, či rôzne opatrenia na podporu rodín. "Nenechaj sa odradiť a pokračuj vo funkcii ministra aj naďalej," podporil Richtera.

Ján Richter
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

Znechutenie z toho, čo opozícia robí okolo prípadu Čistý deň, vyjadril aj jeho stranícky kolega Ľuboš Blaha. "Oni potrebujú konšpirovať, vytvárať rôzne ilúzie, kto koho kryje a ako máme všetci nejaké záväzky v nejakom Čistom dni," konštatoval v rozprave.  Blahovej vyčítal, že je posadnutá týmto prípadom a robí si cez to politickú reklamu. "Mňa desí to, že niekto zneužíva bezbranné, drogovo závislé deti na to, aby si robil politickú kampaň. To je naozaj na vracanie," vyhlásil koaličný poslanec.

Kým opozícia túto tému podľa neho "škaredo zneužíva", a to emotívne a bez dôkazov, vláda chce podozrenia racionálne preverovať, zapojiť do toho políciu, súdy a odborníkov. "Pokiaľ bude pravda preukázaná, že Čistý deň robil zlé veci, budem prvý, takisto ako kolega Tomáš, ako minister Richter volať po tom, aby boli spravodlivo potrestaní. Ale nemôžete to robiť bez reálneho, spravodlivého procesu," dodal Blaha.

Rokovanie o odvolávaní Richtera je politickou hračkou opozície, tvrdí Vážny

Prerokovávaný opozičný návrh na odvolanie ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) z funkcie sa opiera o argumenty, ktoré sa rozchádzajú s reálnymi ekonomickými údajmi a trendmi v Slovenskej republike. Je o tom presvedčený poslanec Smeru-SD a šéf Sociálnej poisťovne Ľubomír Vážny.

Odvolávanie skončilo: Richter ostáva
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

"Je zrejmé, že toto rokovanie parlamentu je skôr politickou hračkou opozície ako serióznou analýzou práce rezortu," konštatoval Vážny v závere približne 16-hodinovej rozpravy mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR venovanej návrhu na odvolanie Richtera. Pri triezvom a objektívnom hodnotení rezortu by sa totiž poslanci podľa Vážneho na tejto schôdzi nemohli stretnúť. Opozícia podľa neho ministrovi napríklad vyčíta to, že miera chudoby na Slovensku neklesá, pre určitú skupinu obyvateľstva sa dokonca zvyšuje. Odpoveďou na toto tvrdenie sú ale podľa neho nedávno zverejnené údaje Eurostatu. "Podľa tejto štatistiky vychádza za EÚ priemer ľudí ohrozených chudobou na 23,7 %, pričom na Slovensku je ohrozených chudobou podľa toho istého zdroja 18,4 % obyvateľstva," porovnal.

Zároveň je podľa neho príjmová nerovnosť na Slovensku nižšia ako vo väčšine krajín západnej Európy a súčasne napríklad klesajú aj počty dlhodobo nezamestnaných na Slovensku. "Počet dlhodobo nezamestnaných sme za posledných päť rokov znížili z vyše 190.000 na 131.000," vyčíslil Vážny. Nezaradený poslanec Jozef Mihál vo svojom vystúpení upozornil, že ministra Richtera bránili iba jeho stranícki kolegovia zo Smeru-SD a nie ostatní koaliční partneri. "Bola to iba povinná jazda spolustraníkov, ktorí ako ambasádori bránili svojho straníckeho pokladníka " konštatoval.

Andrej Hrnčiar, Andrej Danko
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Peter Maďar)

Počas rozpravy podľa neho zaznel dostatočný počet argumentov, prečo by malo byť zariadenie Čistý deň zatvorené. "Prosím vás, zamyslite sa, prečo minister Richter napriek všetkým týmto faktom tak urputne bráni toto zariadenie. Stojí vám to za to, aby ste sa pod to aj vy podpísali, tým že ho budete brániť?" obrátil sa Mihál na koaličných poslancov a vyzval ich, aby hlasovali za jeho odvolanie.

Krajniak: Rezort práce má už dávno dôkazy, že Čistý deň je čistý hnus

Ľudia sa môžu mýliť, môžu aj klamať, ale informačný systém Sociálnej poisťovne by mal byť spoľahlivý. Myslí si to poslanec opozičného hnutia Sme rodina Milan Krajniak. Vystúpil v pokračujúcej rozprave počas mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR k návrhu na odvolanie ministra práce Jána Richtera (Smer-SD). Tá trvá už vyše 12 hodín, na svoje vystúpenie čaká ešte približne desať písomne prihlásených zákonodarcov.

"Ak je informačný systém Sociálnej poisťovne v poriadku, potom máte pán minister vo vlastnom rezorte už dávno nespochybniteľné dôkazy o tom, že Čistý deň je v skutočnosti čistý hnus," vyhlásil Krajniak s odkazom na údajné psychické zdravotné problémy riaditeľa resocializačného zariadenia Čistý deň Petra Tománka.

Poslanec vládneho Smeru-SD Dušan Muňko ho však v reakcii upozornil, že nikto okrem posudkového lekára nemôže mať prístup k osobnej karte akéhokoľvek pacienta. "To, čo ste povedali, je na žalobu. Je to osobná karta, ani riaditeľ Sociálnej poisťovne, ani len riaditeľ príslušnej pobočky nemôže do tohto systému vstúpiť," podčiarkol. Celkovo je podľa neho politizácia prípadu Čistého dňa a celá diskusia o ňom v parlamente tragédiou. "Je to tragédia hlavne pre všetky deti, ktoré sú v týchto zariadeniach, aj pre rodinných príslušníkov a celú spoločnosť," doplnil Muňko.

Predseda Sme rodina Boris Kollár kládol počas svojho vystúpenia v pléne otázky, čo je za tým, že špičky vládneho Smeru-SD tak chránia zariadenie Čistý deň. "Prečo takýmto groteskným spôsobom chránia toto groteskné zariadenie? Za tým musí byť niečo veľké," domnieva sa. Aj premiér Robert Fico (Smer-SD) podľa neho prišiel do parlamentu a bojoval za Čistý deň.

Kollár pripustil, že aj on sám bol nechtiac "namočený" do tejto kauzy. Narážal tým na komunikáciu s jednou z klientiek resocializačného zariadenia. Označil sa za neštandardného politika, ale keď sa niečo udeje, nemá problém prísť a veci vysvetliť. "Sex na rozlúčku nikomu v tomto pléne nevadí, ale vadia vám moje sms-ky, vy farizeji," doplnil. Jeho vyjadreniam oponoval poslanec Smeru-SD Marián Kéry, ktorý sa pýtal, kde vo vystúpení sa premiér zastal Čistého dňa. "Ak sa niekoho zastal, tak ministra Richtera a povedal, že dôvody jeho odvolávania sú postavené na vode," pripomenul.

Fico vo svojom úvodnom vystúpení vyhlásil, že mimoriadna schôdza venovaná pokusu o odvolanie ministra Richtera pre kauzu Čistý deň je absurdná a opozícia nepredložila jediný relevantný argument. Predkladateľov sa pýtal, či im neprekáža, že sa pod neho podpísal aj Boris Kollár, teda "poslanec nafotený so všetkými mafiánmi, napojený na obchod s drogami" a podľa Fica poslanec, ktorý chcel sex s 15-ročným dievčaťom. "Ak vám toto nevadí, tak je mi to ľúto," odkázal šéf exekutívy.

Viac o téme: OdvolávanieJán RichterErik TomášČIstý deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu