Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Temné časy sú späť! Prokurátor, ktorý vyšetroval zločiny chránené amnestiami: Vyhrážky smrťou

Michal Serbin
Michal Serbin (Zdroj: Štefan Puškáš / TASR)

BRATISLAVA - Život prokurátora rozhodne nie je prechádzka ružovou záhradou. Svoje by o tom mohol hovoriť Michal Serbin, ktorý túto funkciu vykonával v minulosti - a riešil aj Mečiarove amnestie, ktoré včera poslanci zrušili. Išlo mu dokonca aj o krk.

Povedal to v rozhovore pre Pravdu. Serbin musel istý čas chodiť s ochrankou, ktorá mu bola pridelená okolo roku 2002, keďže naňho mala byť objednaná vražda. Podobná situácia sa opakuje znovu. „Aj teraz, keď som dostal vyhrážku, že skončím ako František Gaulieder, mi ponúkli pomoc," tvrdí exprokurátor.

Serbin spomínal aj na to, že tajná služba robili problémy viacerým, nielen vyšetrovateľom. „Už pred podaním obžaloby advokáti riaditeľa SIS skúšali na prokuratúre všetko pre to, aby som nestíhal a neobžaloval Ivana Lexu," upozorňuje v rozhovore a dodáva, že vtedajší prokurátor, ktorý je dnes sudcom, stihol za dva týždňe prečítať niekoľkotisíc stranový návrh na obžalobu. Následne mal navrhnúť vedeniu prokuratúry vrátenie Serbinovho návrhu na došetrenie.

Problémom môže byť aj opätovné vypočutie svedkov. Ako tvrdí, svedkovia v prvom kole vypovedali, avšak keď sa vyšetrovania mali zmocniť policajti zo sredného Slovenska, vraj sa už niektorí vykrúcali. „Možno, že ich už majú všetkých obehaných a povedali im, že skončia niekde v hrobe," hovorí Serbin.

Čo s Vladimírom Mečiarom?

S tým, že by po zrušení amnestií pred vyšetrovateľom skončil aj Vladimír Mečiar, to ale ružovo nevidí. „No, to by som musel ad hoc zrealizovať túto vec ja s novým vyšetrovacím tímom na čele s Jozefom Šátekom (pozn. bývalý šéf Krajského úradu vyšetrovania PZ v Bratislave, ktorý vyšetroval únos). To, čo sa nám podarilo zistiť o zavlečení a dali sme to do obžaloby, by nestačilo," odpovedá.

Serbin podal obžalobu ešte v novembri 2000. Ako vysvetľuje, spis si teraz naštuduje jeden zo štyroch sudcov venujúcich sa trestnému právu. Varuje však, že možno ho zo strachu vrátia na došetrenie. „V opačnom prípade vytýčia hlavné pojednávanie. Predpokladám, že aj na prokuratúre bude problém. Nikto to nebude chcieť," hovorí.

Bývalý prokurátor zároveň dodáva, že naňho zaútočia advokáti Ivana Lexu: „Predpokladám tiež, že Lexovi advokáti budú ešte pred otvorením súdneho pojednávania namietať, že som duševne chorý. V roku 1982 som mal z rodinných dôvodov zdravotné problémy psychického druhu. V priebehu nasledujúcich rokov som mal svätý pokoj. Problémy sa vrátili v roku 2002 z rovnakého dôvodu." 

Viac o téme: Mečiarove amnestieMichal Serbin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu