Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Váhostav v rukách eštebákov: Širokého prepojenia s kontroverznými exkolegami z USA!

Juraj Široký
Juraj Široký (Zdroj: SITA, TASR)

BRATISLAVA - Rozobrali si eštebáci štát po revolúcii? Po tom, čo sa v januári prevalilo, že vlastníkom stavebnej spoločnosti Váhostav je kontroverzný mecenáš Juraj Široký, sme sa dočkali ďalšieho veľkého odhalenia!

Ako informoval portál SME, vyšetrovanie Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) ukázalo, že pozadie privatizácie Váhostavu bolo napojené na ŠtB. Rozhodnutie, ktoré ÚVO zverejnil v piatok, opisuje časť vlastníckej štruktúry spoločnosti. Takmer 30-percentný podiel vo Váhostave vlastní spoločnosť Helston Investments, ktorej vznik je datovaný na 1.6.2016 a ku ktorej vlastníctvu sa prihlásil práve Široký.

Väzba s kolegami z ŠtB

Táto väzba má poukázať na stále prebiehajúcu spoluprácu Širokého a jeho exkolegu z ŠtB. Riaditeľom a predsedom správnej rady Helstonu je totiž Josef Poštulka, ktorý v rokoch 1988 až 1990 viedol pobočku ŠtB v Spojených štátoch. Široký v tom čase pôsobil ako rozviedčik a zástupca práve majora Poštulku.

Ten je zapletený aj do tunelovania harvardských fondov. Podľa obžaloby českej prokuratúry z roku 2006, ktorá bola podaná na podnikateľov Borisa Vostrého a Viktora Koženého, bol Poštulka riaditeľom cyperskej firmy Harms Holdings, cez ktorú sa tunelovali už spomínané harvardské investičné fondy. Do kauzy bol na slovenskej strane namočený práve Široký.

Prepojenie s advokátom Futejom

Do popredia sa vďaka spoločnosti Helston dostala aj otázka prepojenia Juraja Širokého a bratislavského advokáta Daniela Futeja. Ako dodáva SME, Helston má mať ako akcionárov zapísané profesionálne biele kone - právnikov z pražskej kancelárie Hrubý & Buchvaldek Corporate Solutions. Ich slovenská dcérska firma sídli v Bratislave na rovnakej ulici ako advokátska kancelári Futej & Partneri. 

Futeja so Širokým prepája niekoľko vecí. Advokát študoval v USA od augusta 1989 do mája 1991, keď v pobočke ŠtB pôsobili práve Široký a Poštulka. V roku 2015 zas TV JOJ zachytila Futeja, ako bol vypovedať na polícii pre financovanie Váhostavu cez schránkové firmy.

Futej bol dlho taktiež polovičným akcionárom súkromnej zdravotnej poisťovne Dôvera, pričom druhým akcionárom bola investičná skupina Penta - špekulovalo, že Futej mal obhajovať Širokého záujmy, čo skupina popierala.

Viac o téme: Juraj ŠirokýVáhostav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu