Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ministerstvo reaguje na stanovisko liberálov ku kauze Čistý deň: Je to hyenizmus

Natália Blahová
Natália Blahová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana SaS dnes popoludní vydala tlačovú správu s titulkom „Kto vydiera ministra Richtera a čím?“ „Poskytoval ministrovi Richterovi Čistý deň alebo jeho neplnoleté klientky nejaké protizákonné služby?“ píše sa vo vyhlásení, ktoré podpísal Richard Sulík a Natália Blahová.

Stanovisko MPSVR SR je nasledovné:

Dnešné stanovisko SaS k téme Čistý deň je už čistý hyenizmus. Ak by išlo o opakovaný pokus hrubo uraziť ministra Richtera, považovali by sme to len za ďalší príklad klasickej podpásovej provokácie opozície. Dnešné slová však naplno odhaľujú skutočný pohľad SAS na maloleté dievčatá v resocializačných zariadeniach, ktorých ochranu denne predstierajú. V skutočnosti ale konajú presne opačne.

Ako inak sa dajú chápať aj ich dnešné vyjadrenia: „Poskytoval mu Čistý deň alebo jeho neplnoleté klientky nejaké protizákonné služby?“ Prečo sú Richard Sulík a jeho SaS takí nechutní a nervózni? Nie sú práve oni niečím vydieraní? Alebo platí to staré - podľa seba súdim teba? Prípad Čistý deň nie je len o jednom zariadení. Je o vzťahu k ľuďom, odborníkom, ako súčasti celého systému sociálnych služieb a pomoci drogovo závislým maloletým i dospelým.

Na rozdiel od opozície si minister Ján Richter vysoko váži prácu týchto ľudí a vie, že rozhodovanie o Čistom dni bude mať priamy vplyv na existenciu a úroveň všetkých verejných služieb a pomoc sociálno-právnej ochrany detí. Preto je naďalej tak dôležité objektívne, kompetentné a vyšetrovaním doložené konanie o všetkých podozreniach.

Minister rešpektoval a bude naďalej plne rešpektovať výsledky šetrení orgánov činných v trestnom konaní. Absolútne však odmieta branie detí za rukojemníkov pre politické ambície jednotlivcov, ktorí pomaly každý deň traumatizujú verejnosť ďalšími a ďalšími neoverenými až bulvárnymi informáciami.

Je vôbec možné, aby politickí lídri a členovia ich strán mohli klesnúť svojimi výmyslami  až na úroveň čistého hyenizmu? Evidentne je. Celé znenie tlačovej správy SaS: Kto vydiera ministra Richtera a čím?

Reakcie ministra práce Jána Richtera na dianie v resocializačnom centre Čistý deň sú rovnako absurdné ako zotrvávanie premiéra Roberta Fica v byte trestne stíhaného podnikateľa Ladislava B. Kým v prípade premiéra Fica sa núka vysvetlenie, že nechce opustiť nehnuteľnosť, ktorá mu už v skutočnosti patrí, u ministra Richtera treba pripustiť, že jediným dôvodom, pre ktorý ešte neodňal Čistému dňu akreditáciu, môže byť vydieranie.

Žiadny normálny, slobodný politik by v situácii, keď sa vyšetruje sexuálne zneužívanie detí, ich týranie, keď sa klienti zneužívajú na politické ciele, keď sa nedodržiavajú výchovné štandardy a keď existujú aj podozrenia z majetkovej trestnej činnosti, takto nekonal. Navyše, v rozpore s odporúčaním akreditačnej komisie.

Pýtame sa spolu s občanmi, čím by mohol byť minister Richter vydieraný. Poskytoval mu Čistý deň alebo jeho neplnoleté klientky nejaké protizákonné služby? Získaval neoprávnený prospech za to, že resocializačné centrum dostávalo od štátu dotácie a bolo imúnne voči úradným kontrolám i policajnému vyšetrovaniu? Sú namieste obe tieto otázky súčasne?

Nech sú akokoľvek nepríjemné, za daných okolností sú legitímne. A to je pre politickú reputáciu Jána Richtera doslova tragédia. Je to ďalší člen vlády vo vláde Roberta Fica, ktorý jej spôsobil veľkú hanbu a zatiahol ju do extrémizmu. Opäť ho vyzývame, aby odstúpil.

Richard Sulík, predseda SaS,
Natália Blahová, predsedníčka poslaneckého klubu SaS

Viac o téme: SaSRichard SulíkNatália BlahováČistý deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu