Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Jednokolová voľba do VÚC sa stane realitou: Kiska zákon nepodpíše

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zmena zákona, ktorá priniesla jednokolovú voľbu predsedov samosprávnych krajov, ostane bez podpisu Andreja Kisku. Keďže parlament už raz veto hlavy štátu prelomil, Kiskovo rozhodnutie už zákon nezastaví a vstúpi tak do účinnosti.

Poslanci prelomili veto prezidenta 21. marca. Kiska zákon vrátil parlamentu preto, že podľa neho oslabuje úroveň slobodnej súťaže politických síl vo voľbách do vyšších územných celkov. Poslancom navrhoval vypustiť ustanovenia zavádzajúce jednokolovú voľbu. Novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva presadili koaliční poslanci.

Jednokolovú voľbu predsedov krajov odôvodnili praktickými skúsenosťami, ktoré podľa nich ukázali, že voliči chodia voliť skôr v prvom kole. "Účasť na druhom kole volieb býva veľmi nízka, a preto ani voľby v tomto prípade nie sú úplným odrazom vôle voličov," vysvetlili navrhovatelia. Zmena by mala podľa nich priniesť úspory. Pripomínajú, že vo voľbách v roku 2013 sa druhé kolo konalo v piatich samosprávnych krajoch. Ak by sa druhé kolo volieb v tomto čase nekonalo, ušetrilo by sa podľa koalície približne 2,4 milióna eur.

Prezident však považoval odôvodnenie zmeny za neúplné a skresľujúce. Slabý záujem nie je podľa Kisku problémom len druhého, ale aj prvého kola, v ktorom žiaden kandidát v doterajších voľbách nezískal viac ako 15 percent hlasov oprávnených voličov. Prezident v prípade zmeny zákona hovorí aj o účelovosti a o možnom ohrození slobodnej súťaže politických síl v demokratickej spoločnosti.

Pripomenul, že umožniť a ochraňovať slobodnú súťaž politických síl vo voľbách je základný účel, ktorému musí zodpovedať každý zákon upravujúci voľby, výkon volebného práva, vrátane volieb do orgánov samosprávnych krajov. To však podľa Kisku schválený zákon nenapĺňa. "Naopak, schválený zákon oslabuje úroveň slobodnej súťaže politických síl vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov," doplnil.

Viac o téme: VoľbaVÚCAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu