Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vláda bojuje s extrémizmom v rámci možností: Opozícia má iný názor

Dušan Jarjabek
Dušan Jarjabek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláde sa darí bojovať s extrémizmom v rámci daných možností. V dnešnej relácii televízie TA3 to vyhlásil poslanec Národnej rady (NR) SR Dušan Jarjabek (Smer-SD).

Extrémizmus podľa neho nevznikol v roku 2016, ale hneď po vzniku republiky, ako sa politikom podarilo rozpútať nenávisť medzi dvoma skupinami ľudí za a proti. V diskusii okrem Jarjabka vystúpili aj poslanci NR SR Jana Kiššová (SAS), Richard Vašečka (OĽaNO-NOVA) a Jaroslav Paška(SNS).

Jarjabek si myslí, že súčasná vláda má výnimočné postavenie. "Prvý raz to nie je o pravici a ľavici, prvý raz to nie je o maďarskej karte, prvý raz to nie je o tom, či ľudia chceli alebo nechceli SR v roku 1993, je to vláda, ktorá má neuveriteľné možnosti," vyhlásil. Ako povedal Paška, súčasná vláda v boji s extrémizmom robí čo sa dá, aby sa nezhoršovali podmienky v spoločnosti a aby sa predchádzalo konfliktom. Vníma naštrbené vzťahy medzi koalíciou a opozíciou a chybu za zlú komunikáciu vidí na oboch stranách. Je podľa neho potrebné hľadať dohodu aj pre medzinárodnú situáciu.

"EÚ je v krízovom stave, bezpečnostný systém je v krízovom stave,“ zdôraznil a dodal, že sa zhoršuje aj spoločenská a ekonomická situácia. Dôležitou úlohou vlády aj opozície je podľa Pašku udržať na Slovensku pokoj. Ako doplnil, z konfliktu medzi vládou a opozíciou môže profitovať niekto tretí. "Volám po štátnickom prístupe, nie straníckom," vyhlásil. 

Za konštruktívny prístup je aj Vašečka, ale za rok sa podľa neho nazbieralo 58 káuz súčasnej vlády, ktoré najviac prispievajú k budovaniu extrémizmu. "Je tu kontinuita v zlých štandardných spôsoboch," povedal. Doplnil, že pretiekol pohár trpezlivosti a ľudia majú bližšie k extrémnym riešeniam aj pre kauzy, ktoré sa týkali vojenských hodností či Bašternáka. Za šokujúce považuje, že premiér Robert Fico (Smer-SD) začína nabiehať na extrémistický slovník. 

Súčasná vláda je podľa Jarjabka najlepším možným riešením. Extrémizmus vidí v parlamente, pričom ho podľa neho nevytvárajú kotlebovci. Politici nie sú rozdelení na koaličných a opozičných, ale na tých, s ktorými sa dá, alebo nedá rozprávať. Časť opozície je podľa neho deštruktívna. Za dôvod rastu extrémizmu považuje Kiššová aj to, že sa prestali riešiť problémy a navrhovať riešenia pre lepší život a že Slovensko prestáva byť právnym štátom. Reakciou je podľa nej množstvo protestných hlasov a ponúkanie jednoduchých riešení zložitých problémov.

Paška vidí problém aj v neexistencii štátnej doktríny SR a zahraničnopolitická ani bezpečnostná orientácia neprešla dialógom s verejnosťou. Tá podľa neho nie je celkom spokojná, ako funguje SR v kontexte medzinárodnej situácie. Poslanci sa dotkli aj šírenia extrémizmu prostredníctvom sociálnych sietí.

Jarjabek vyjadril názor, že ich vplyv bude silnejší, čím bude nižšia dôvera v tradičné médiá. Paška v tejto súvislosti zdôraznil dôležitosť vyváženého informovania aj preto, že SR je priestorom, kde sa stretávajú záujmy Ruska a USA. Obaja opoziční poslanci odmietli cenzúru sociálnych sietí, pričom Vašečka podotkol, že sloboda nesmie ísť na úkor bezpečnosti. Diskutujúci sa zhodli, že problémom sociálnych sietí je anonymita.

Viac o téme: Smer-SDDušan Jarjabek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu