Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Korunný svedok zavlečenia Kováča ml. prehovoril: Mečiar sa nezmenil, mal by sa ospravedlniť!

Oskar Fegyveres
Oskar Fegyveres (Zdroj: FB / RTVS)

BRATISLAVA - Hlavný svedok zavlečenie Michala Kováča ml. Oskar Fegyveres prehovoril! Muž, ktorý sa roky skrýval v zahraničí, hovorí, že Mečiar sa vôbec nezmenil a že strach a ohrozenie si už vôbec nepripúšťa.

Ako povedal v rozhovore pre Správy RTVS, situáciu sleduje, no zdá sa mu, že je to už neskoro. „Nechápem, prečo tieto iniciatívy a podobné veci nevznikli oveľa skôr. Veď Mečiar tu už nie je pár rokov," tvrdí Fegyveres. Mečiar sa podľa neho vôbec nezmenil a stále konšpiruje ako ohľadom únosu, tak aj vraždy Remiáša.

Bývalý príslušník SIS taktiež dodáva, že zrušené amnestie dokážu, že sa Mečiar má za čo ospravedlniť nielen mame Róberta Remiáša, ale aj celému Slovensku. Fegyveres zároveň chce, aby sa ukázala pravda, no nejde mu o to, aby boli dotyční ľudia potrestaní. „To už ako prešlo veľa rokov, tí ľudia žijú inými životmi a podobne. Mnohí plnili rozkazy atď. Takže ja si myslím, že ako poukázať, bolo to takto," hovorí.

Pomohol aj Kaliňák

Počas celého obdobia, ako sa Fegyveres ukrýval, sa stretol s viacerými politikmi - či už to bol Ján Čarnogurský, ale aj trojica Milan Kňažko, Daniel Lipšic či Robert Kaliňák, ktorí mu pomohli. Posledne menovaný mu navyše mal sľúbiť, že trestné činy a amnestie Vladimíra Mečiara budú raz odsúdené.„To je asi prvýkrát, čo viem, že sa to môže podariť," tvrdí optimisticky.

Po rokoch v zahraničí ale nevie, či sa na Slovensko ešte vráti. Počas exilu stihol vystriedať niekoľko zamestnaní, či už išlo o prácu na poli, vo vinohradoch, pizzérii či bezpečnostnej službe. Ohrozeným sa ale už necíti. „Necítim to, nieže necítim to, ale keby som si to pripúšťal alebo podobne, tak asi už by som skončil niekde na psychiatrii. To sa ako tieto tlaky psychicky sa nedajú ako zniesť a dlhodobo s tým žiť," vysvetľuje.

Fegyveres sa vyjadril aj k otázke, prečo premiér Robert Fico váha so zrušením amnestií. Môže to byť z dvoch dôvodov - možno to chce mať podľa neho právnicky v poriadku a zároveň tu môže byť faktor bývalej vládnej koalície práve s Vladimírom Mečiarom a Jánom Slotom a možné prepojenia. 

Viac o téme: Mečiarove amnestieOskar Fegyveres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu