Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rozhodnutie Škótov o prípadnej samostatnosti bude treba rešpektovať, tvrdí SaS

Richard Sulík a členovia SaS
Richard Sulík a členovia SaS (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vyhlásenie nového škótskeho referenda o nezávislosti, ktoré reaguje okrem iného na začatie rokovaní o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie, je silným signálom škótskej vlády pre Brusel, no najmä Londýn. Uvádza sa to v stanovisku strany Sloboda a Solidarita, ktoré reaguje na dnešné slová predsedníčky škótskej vlády Nicoly Sturgeon. Tá sa dnes vyjadrila, že plánuje vyhlásiť druhé referendum o nezávislosti Škótska. Konať by sa podľa nej malo približne v termíne od jesene 2018 do jari 2019.

V záujme zachovania celistvosti Veľkej Británie a nespustenia podobných procesov naprieč Európou je teraz podľa SaS potrebné dohodnúť viacstranne výhodný odchod Veľkej Británie z Európskej únie. „Ideálne v podobe modelu, ktorý by zachoval všetky štyri slobody. Ak sa to nepodarí a dôjde k tvrdému brexitu, bude rozhodnutie Škótov o prípadnej samostatnosti potrebné rešpektovať, rovnako ako rozhodnutie o brexite,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre zahraničnú politiku Martin Klus.

Predsedníčka škótskej vlády Nicola Sturgeon plánuje vyhlásiť druhé referendum o nezávislosti Škótska. Konať by sa podľa nej malo od jesene 2018 do jari 2019. O právomoc vypísať nové hlasovanie požiada už budúci týždeň škótsky parlament. Oznámila to dnes vo svojom vystúpení v Edinburghu.

Sturgeon uviedla, že britská premiérka Theresa May doposiaľ odmieta kompromis so Škótskom o brexite. Podľa nej je v tejto súvislosti dôležité, aby Škótsko podniklo aktívne kroky na ochranu svojich záujmov.

Škótski voliči v referende v roku 2014 odmietli nezávislosť, podľa Sturgeon však vlaňajšie rozhodnutie o brexite spôsobilo "významnú zmenu okolností". V referende v júni 2016 sa väčšina Škótov vyslovila za zotrvanie Británie v EÚ, hoci celkový výsledok hlasovania Britov bol v prospech vystúpenia z Únie.

Škótska premiérka v článku pre dnešné vydanie škótskeho denníka Daily Record obvinila vládu v Londýne, že ignoruje škótske postoje v otázke brexitu. May podľa nej nepreukázala vo vzťahu k Škótsku "ani len náznak kompromisu".

"Ignorovali nás v otázke brexitu a ignorovali nás, pokiaľ ide o spoločný trh (EÚ)," napísala škótska premiérka. "Čokoľvek sa ďalej stane, tvrdenie, že štyri krajiny Spojeného kráľovstva sú rovnocennými partnermi, bolo úplne zničené," dodala.

Viac o téme: ReferendumSaSŠkótsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu