Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Koalícia oznámila plán zrušenia Mečiarových amnestií: Cez novelizáciu Ústavy

Vladimír Mečiar Zobraziť galériu (2)
Vladimír Mečiar (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládna koalícia sa dohodla na postupe na zrušenie Mečiarových amnestií. Vyplýva to zo slov premiéra a predsedu strany Smer-SD Roberta Fica po rokovaní Koaličnej rady. „V stredu na vláde predložíme ústavné riešenie, ako je možné zrušiť amnestie. Došlo medzi nami k dohode, ktorá umožňuje schváliť na rokovaní vlády novelizáciu ústavy a príslušné rozhodnutie, ktoré bude viesť k zrušeniu,“ povedal Fico s tým, že teraz sa ukáže, či opozícii skutočne ide o zrušenie amnestií, alebo len o politikárčenie. Dodal, že bližšie bude informovať v stredu ráno pred rokovaním vlády na tlačovej besede. „Rozhodli sme sa ústavnou cestou pristúpiť k zrušeniu amnestií,“ uviedol predseda vlády.

Koaličné strany sa dnes dohodli na postupe, ktorý podľa predsedu vlády rešpektuje Ústavu SR. Avšak Fico si je vedomý, že bez podpory opozície v parlamente ich návrh neschvália, keďže je potrebná ústavná väčšina. „Ale deklarujeme, že sme schopní pristúpiť k hlasovaniu o zrušení amnestií. Očakávam, že naše návrhy budú vnímané ako cesta k zrušeniu amnestií. Do týždňa môžu byť schválené všetky potrebné kroky. Toto je téma veľmi politická, morálna. Chceme, aby riešenia boli ústavne čisté. Dnes sme za účasti právnikov takéto riešenia navrhli. Možno už v prvý týždeň zasadnutia parlamentu budú Mečiarove amnestie zrušené,“ dodal premiér. Uviedol, že okrem Mečiarových amnestií musia byť zrušené aj milosti bývalého prezidenta Michala Kováča.

Predseda parlamentu a predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko dnes povedal, že opozičný návrh na zrušenie amnestií je podľa neho neúplný a má množstvo nedostatkov. „Prvýkrát v tejto zostave pristupujeme k historickému kompromisu, keď berieme na zreteľ spoločenskú požiadavku a máme na zreteli aj zachovanie funkčnosti a ústavného systému,“ povedal Danko. Podľa neho vládna koalícia vie právne čistou cestou nájsť riešenie situácie. „Nie sme odtrhnutí od nálad a pocitov ľudí,“ uviedol. Ako dodal, situáciu nechcú politicky zneužívať.

„Ak nedôjde k politikárčeniu, celá Národná rada Slovenskej republiky môže hlasovať za zrušenie amnestií,“ povedal predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Dodal, že na rokovaní sa dnes zúčastnil aj poslanec Peter Kresák (Most-Híd), ktorý s návrhom, na ktorom sa koalícia dohodla, súhlasí. Podrobne o ňom budú však informovať v stredu 15. marca pred rokovaním vlády.

O zrušení Mečiarových amnestií bude parlament rokovať už na budúci týždeň na marcovej schôdzi NR SR. Poslanci v decembri posunuli do druhého čítania návrh poslanca Jána Budaja (OĽaNO) na zrušenie Mečiarových amnestií. Návrh podporili okrem opozičných aj všetci prítomní poslanci za koaličnú stranu Most-Híd. Budajovi ide o amnestie udelené bývalým predsedom vlády Slovenskej republiky Vladimírom Mečiarom, ktorý vykonával niektoré oprávnenia prezidenta Slovenskej republiky v roku 1998.

Problém amnestií Mečiara by sa mal aspoň v politickej rovine ukončiť, tvrdí Vačok

Problém amnestií bývalého predsedu vlády SR Vladimíra Mečiara by sa mal aspoň v politickej rovine ukončiť. Domnieva sa dlhoročný vyšetrovateľ a v súčasnosti obhajca Peter Vačok.

"Ide o veľmi, veľmi špecifickú situáciu, ktorá polarizuje spoločnosť nielen laickú, ale aj odbornú. Vo všeobecnosti zastávam názor, že retroaktivita v trestnom práve nie je žiaduca, ani nie je možná. Ale tá špecifickosť tejto situácie je v tom, že tu tieto inštitúty trestného práva boli zneužité a bolo zabránené objasneniu trestnej činnosti, respektíve zisteniu páchateľov štátneho orgánu a tieto inštitúty zneužil práve ten, ktorý bol za tento štátny orgán zodpovedný,“ povedal Peter Vačok.

Bývalý vyšetrovateľ zdôraznil, že trestný zákon pozná aj trestný čin nadržovania. "To znamená, že kto akýmkoľvek spôsobom znemožní zistenie páchateľov a postavenie ich pred súd, sa dopúšťa trestného činu. Ja tvrdím, že toto by mala spoločnosť riešiť a mala by sa s týmto nejakým spôsobom vysporiadať. Ja osobne amnestie vidím v dvoch rovinách. Nie je podstatné ani to, či sa bude pokračovať v trestnom stíhaní, pretože to je trošku zložité – každá amnestia, respektíve milosť vynúti, aby boli prijaté určité rozhodnutia v trestnom konaní a tam tieto rozhodnutia zrušiť nie je také jednoduché obnovou konania, ale tam sú zase lehoty atď., v každom prípade aspoň v tej politickej rovine by sa tento problém mal ukončiť," dodal Vačok.

Kiska očakáva, že snaha koalície zrušiť Mečiarove amnestie je úprimná

Prezident Andrej Kiska očakáva, že snaha koalície zrušiť Mečiarove amnestie je úprimná. „Mečiarove amnestie, únos prezidentovho syna a vražda Roberta Remiáša sú obrovskou traumou našej spoločnosti a túto traumu musíme vyriešiť. Na to, ako ju vyriešiť, máme už názor 26 špičkových odborníkov v oblasti justície. Vieme, že drvivá väčšina ľudí odsudzuje Mečiarove amnestie a chcú, aby boli zrušené. Preto vítam, že dnes sa aj koalícia dohodla, že bude pripravovať kroky na to, aby amnestie boli zrušené. A ja len teraz očakávam to, že skutočne táto snaha je úprimná a že povedie skutočne k tomu, aby spravodlivosť bola naplnená,“ povedal prezident Andrej Kiska v reakcii na dnešnú dohodu koaličných strán na postupe na zrušenie Mečiarových amnestií.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Ako dnes po rokovaní Koaličnej rady informoval predseda vlády Robert Fico vláda predstaví návrh na ústavné zrušenie Mečiarových amnestií v stredu. „V stredu na vláde predložíme ústavné riešenie, ako je možné zrušiť amnestie. Došlo medzi nami k dohode, ktorá umožňuje schváliť na rokovaní vlády novelizáciu ústavy a príslušné rozhodnutie, ktoré bude viesť k zrušeniu,“ povedal Fico s tým, že teraz sa ukáže, či opozícii skutočne ide o zrušenie amnestií, alebo len o politikárčenie. Dodal, že bližšie bude informovať v stredu ráno pred rokovaním vlády na tlačovej besede. „Rozhodli sme sa ústavnou cestou pristúpiť k zrušeniu amnestií,“ uviedol predseda vlády.

Koaličné strany sa dnes dohodli na postupe, ktorý podľa predsedu vlády rešpektuje Ústavu SR. Avšak Fico si je vedomý, že bez podpory opozície v parlamente ich návrh neschvália, keďže je potrebná ústavná väčšina. „Ale deklarujeme, že sme schopní pristúpiť k hlasovaniu o zrušení amnestií. Očakávam, že naše návrhy budú vnímané ako cesta k zrušeniu amnestií. Do týždňa môžu byť schválené všetky potrebné kroky. Toto je téma veľmi politická, morálna. Chceme, aby riešenia boli ústavne čisté. Dnes sme za účasti právnikov takéto riešenia navrhli. Možno už v prvý týždeň zasadnutia parlamentu budú Mečiarove amnestie zrušené,“ dodal premiér.

 

Viac o téme: AmnestiaRobert FicoVladimir Mečiar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu