Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KDH chce rokovať o koalícii do župných volieb: V Bratislave sú pripravení podporiť Drobu

KDH je pripravené v prípade dohody podporiť Juraja Drobu.
KDH je pripravené v prípade dohody podporiť Juraja Drobu. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - KDH v Bratislavskom kraji má záujem rokovať s ohlásenou koalíciou SaS a OĽaNO-NOVA o spoločnom postupe v novembrových krajských voľbách. TASR to potvrdil podpredseda Krajskej rady KDH v Bratislavskom kraji Peter Šramko.

 Naznačil zároveň, že kresťanskí demokrati podmieňujú dohodu dostatočným priestorom pre KDH vo vytvorenej koalícii. "V prípade, že rokovania nebudú zohľadňovať politickú realitu, sme pripravení i na iný postup do volieb v Bratislavskom kraji," pripustil Šramko.

Pripravenosť spolupracovať s opozičnými stranami v tohtoročných voľbách do VÚC potvrdil predseda KDH Alojz Hlina na sobotňajšom (11.3.) rokovaní celoslovenskej Rady KDH vo Zvolene. Oznámil tiež, že KDH chce postaviť vlastných kandidátov v Prešovskom a Žilinskom kraji. Ak by teda rokovania KDH s SaS a OĽaNO-NOVA boli v Bratislavskom kraji úspešné, kresťanskí demokrati by podporili kandidatúru poslanca NR SR Juraja Drobu (SaS), ktorý už oficiálne oznámil záujem uchádzať sa o post predsedu BSK. Droba by mohol mať aj podporu SMK, ktorá tradične ide do krajských volieb v BSK ako člen pravicovej koalície. "Aj teraz prebiehajú rokovania s pravicovými stranami," informovala tlačová tajomníčka SMK Helena Fialová.

Okrem Drobu už oficiálne oznámil kandidatúru starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý. Bude kandidovať ako nezávislý. Kandidatúru ohlásil tiež vicestarosta bratislavskej mestskej časti Jarovce Jozef Uhler, predseda Strany zdravotne a sociálne znevýhodnených občanov (SZSZO) Ľubomír Kollárik, taktiež líder neformálnej občianskej platformy Statoční ľudia slobody Rastislav Blaško a spevák, moderátor a podnikateľ Martin Jakubec.

Už o tretí mandát v rade sa podľa všetkého pokúsi aj súčasný šéf kraja Pavol Frešo. Hoci svoju kandidatúru oficiálne neohlásil, jeho najbližší spolupracovníci  potvrdili, že "je to na 90 percent isté". V druhej polovici marca chce svoje rozhodnutie oznámiť aj bývalý bratislavský primátor Milan Ftáčnik. "Ak budem kandidovať, tak ako nezávislý kandidát," zdôraznil.

Či svojho vlastného kandidáta na predsedu BSK postavia koaličné strany, prípadne či sa dohodnú na spoločnom kandidátovi, alebo podporia niekoho z už ohlásených, je zatiaľ otvorené. "Nevylučujeme ani jednu zo spomínaných možností, v súčasnosti ešte prebiehajú rokovania," uviedla hovorkyňa Smeru-SD Ľubica Končalová. "Nič nie je uzavreté," priznala riaditeľka tlačového oddelenia SNS Júlia Kollárová. Záujem spolupracovať s koaličnými partnermi vo všeobecnosti v prípade volieb do VÚC už skôr deklarovala aj strana Most-Híd.

Viac o téme: Alojz HlinaJuraj Droba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu