Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bugár o kauze Bašternák: Verím, že sa vyšetrí aspoň základ

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda Mosta-Híd Béla Bugár verí, že sa daňová kauza Ladislava Bašternáka, ktorá podľa opozície siaha aj k ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD), vyšetrí. "Verím, že sa zistí aspoň základ toho, ako to v skutočnosti bolo a potom sa vyvodí z toho zodpovednosť," povedal v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike Bugár.

Zopakoval, že kauzy z minulosti nemajú riešiť politici, ale polícia, prokuratúra a súdy. V niektorých prípadoch by podľa Bugára mohli postupovať rýchlejšie. Odmieta však konanie opozície, ktorá za korupciu označuje všetko.

Bugár reagoval aj na stretnutie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) s mimovládnymi organizáciami. Mimovládky majú podľa Bugára svoju úlohu v štáte. Ak spolupráca s nimi povedie k zlepšeniu boja s korupciou, bude to podľa Bugára dobré.

Šéf Mosta-Híd zdôraznil aj potrebu boja s extrémizmom. Spoločnosti podľa neho nepomáha ani vulgarizácia politiky. Viní z nej najmä niektorých opozičných politikov. "Toto je najhoršia Národná rada z hľadiska vyjadrovania sa a správania sa poslancov na pôde parlamentu, akú som zažil," vyhlásil Bugár, ktorý odmieta obvinenia, že by bol on vulgárny.

Táto koalícia je jediné riešenie

Predseda Mosta-Híd opäť hodnotil aj rok vlády. Trvá na tom, že nebola iná možnosť, iba vytvoriť túto vládnu koalíciu. Ak by vznikla široká pravicová koalícia, dnes by už podľa Bugára neexistovala. Odvoláva sa na odchody z opozičných klubov a strán. "Jediná možnosť vytvorenia vlády je súčasná koalícia, ktorá funguje a je stabilná," doplnil.

Bugár sa dotkol aj jesenných volieb do vyšších územných celkov. Odmieta kritiku na adresu zrušenia druhého kola volieb predsedov krajov. Zároveň potvrdil, že Most-Híd a ani ďalšie strany v koalícii v Banskobystrickom kraji nepostavia vlastného kandidáta. "Budeme chcieť podporiť nestraníckeho kandidáta," povedal. V tomto kraji sa bude Most-Híd usilovať o širokú koalíciu.

Odvolávanie Richtera Most nepodporí

Strana Most-Híd nepodporí opozičný návrh na odvolanie ministra práce Jána Richtera (Smer-SD). Vyhlásil to v diskusnej relácii TA3 V politike predseda strany Béla Bugár. Most-Híd podľa neho nevidí dôvod na Richterov odchod. Keby ho videl, podľa Bugára by minister musel odstúpiť.

Návrh na odvolanie Richtera z funkcie chcú iniciovať opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA. Richterov odchod žiadajú za to, že jeho rezort neodňal akreditáciu resocializačnému zariadeniu Čistý deň. Ministrov verdikt považujú za netolerovateľný.

Na iniciovanie mimoriadneho zasadnutia pléna stačí 30 podpisov poslancov. Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) potom bude musieť zvolať rokovanie do siedmich dní. Minister práce tento týždeň (1.3.) vyhlásil, že neexistujú "žiadne skutočnosti ani podmienky, ktoré by odôvodňovali zákonným spôsobom odňatie akreditácie". Rozhodnutie vyplynulo z vnútorných šetrení aj z ukončených záverov prokuratúry aj polície. V týchto prípadoch nebolo vznesené trestné oznámenie. Niektoré šetrenia ešte prebiehajú, v prípade preukázania závažných pochybení bude Richterov rezort konať. Situácia v Čistom dni by sa mala podľa neho došetriť do konca tohto roka.

Odobrať centru akreditáciu odporučila rezortu jeho akreditačná komisia. Ministerstvo práce začalo voči zariadeniu správne konanie v polovici septembra minulého roka. Ako sa rezort pozerá na to, že rozhodol inak, ako odporúčala jeho akreditačná komisia? "V tom konkrétnom čase generálna prokuratúra povedala, že ide obnovovať viaceré konania. Nový impulz bol aj zo strany prezidenta policajného zboru," povedal nedávno Richter.

Viac o téme: Béla Bugár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu