Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Liberáli vyzývajú Sólymosa, aby vykonal kontrolu v Elektrárni Nováky

László Sólymos
László Sólymos (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRATISLAVA - Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) by mal čo najskôr vykonať kontrolu na prevádzke Elektrárne Nováky. Vyzýva ho k tomu opozičná SaS, ktorá už viackrát upozornila na to, že spaľovanie uhlia z Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) v treťom bloku v Elektrárni Nováky (ENO3) má negatívny vplyv na zdravie ľudí a životné prostredie.

Vo veci prevádzky ENO3 podali liberáli nedávno aj trestné oznámenie. Sú zvedaví, či testovacia prevádzka skutočne v stredu 1. marca skončí. Vládu tiež vyzývajú, aby požiadala Slovenské elektrárne (SE) o ich investičný plán. "Ako plánujú SE spaľovať do budúcna uhlie z Hornonitrianskych baní, ktoré je garantované do roku 2035," povedala poslankyňa Národnej rady SR Anna Zemanová.

Investičný plán by podľa SaS mali ukázať aj Hornonitrianske bane Prievidza. "Ako plánujú realizovať uzatváranie ťažobného poľa číslo 11, kde sa momentálne ťaží uhlie, ktoré sa spaľuje, a ide aj o plán otvárky ťažobného poľa 12, ktoré plánujú otvoriť práve z dôvodu výroby elektriny v Elektrárňach Nováky," doplnila Zemanová. Od vlády chce tiež garancie, aby sa už podobná situácia neopakovala.

Poslanec NR SR Karol Galek (SaS) pripomenul, že elektráreň mala pôvodne tri bloky, dva z nich však boli odstavené, lebo nespĺňali emisné limity. Minulý rok sa prevádzka na jednom z týchto blokov obnovila, a to podľa Galeka aj bez potrebných povolení. Má ísť o testovaciu prevádzku náhradnej spaľovacej jednotky v Elektrárňach Nováky.

Podľa Galeka a Zemanovej však v skutočnosti nešlo o testovaciu prevádzku. "Išla v prevádzke takmer 1500 hodín, čo je taký maximálny počet hodín za jeden celý kalendárny rok, kedy takéto zariadenia, ktoré nespĺňajú limity, mohli byť v minulosti prevádzkované," povedala Zemanová. Galek za tým vidí peniaze. "Tá výroba nebola na nič iné, len na to, aby sa nahnalo 12 miliónov eur, ktoré chýbali k splneniu cieľa, ktorý je predpísaný. Mali sme minulý rok zaplatiť 95 miliónov eur na podporu výroby elektriny z domáceho uhlia. Pokiaľ by nebol spustený tento blok 3, nepodarilo by sa to. Ale my túto elektrinu reálne nepotrebujeme," zdôraznil Galek. Bolo navyše podľa jeho slov preukázané, že výroba škodí ľuďom aj životnému prostrediu.

Zemanová poukázala, že vypustených bolo viac ako 15.000 ton znečisťujúcich látok. "To je takmer 2000 plne naložených nákladných vozidiel," poznamenala s tým, že si situáciu všimla aj Európska komisia. "V nedávno zverejnenej správe o Slovensku bolo povedané, že ak Slovensko bude pokračovať v tomto trende, nemá šancu splniť emisné limity, ku ktorým sa zaviazalo v klimatickej dohode," uzavrela.

Slovenské elektrárne požiadali ešte v januári HBP o bezodkladné zastavenie prevádzkového testovania v ENO3. Dôvodom kroku elektrární má byť zhoršená kvalita ovzdušia v okolí. Bane však neodporučia zastavenie prevádzkového pokusu na ENO3, nakoľko monitorovanie naďalej prebieha. Toto zariadenie podľa nich nespôsobuje problém znečistenia ovzdušia. Predčasným odstavením ENO3 by došlo k zmareniu celého prevádzkového pokusu, uviedla v reakcii hovorkyňa HBP Adriana Siváková.

Viac o téme: ElektráreňSaSNovákyLászló Sólymos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu