Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Už vo štvrtok sa uskutoční summit premiérov V4: Riešiť sa bude aj dvojaká kvalita potravín

Viktor Orbán, Robert Fico, Beata Szydlová a Bohuslav Sobotka
Viktor Orbán, Robert Fico, Beata Szydlová a Bohuslav Sobotka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Summit premiérov Visegrádskej štvorky (V4) o problematike dvojakej kvality potravín v rámci členských štátov Európskej únie (EÚ) sa uskutoční z iniciatívy Slovenska vo štvrtok vo Varšave. Informoval o tom predseda vlády Robert Fico s tým, že výsledkom summitu bude deklarácia, ktorá bude popisovať problémy súvisiace s dovozom nekvalitných výrobkov.

"Budeme žiadať Európsku komisiu, aby rázne zakročila proti takýmto praktikám,“ dodal Fico. Pôjde podľa neho o hlas štyroch premiérov za 65 miliónov ľudí. Zvolanie summitu predseda vlády avizoval minulý týždeň, keď upozornil na dvojakú kvalitu potravinových výrobkov v krajinách Únie.

Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS) v rámci výskumu odobrala vzorky 22 potravín, ktoré sa predávali v maloobchodoch v Bratislave a v rakúskych obciach Kittsee a Hainburg. Z analýzy zistila, že takmer u polovice testovaných výrobkov rovnaké potraviny nadnárodných výrobcov boli v Rakúsku kvalitnejšie ako tie, ktoré sa predávajú na Slovensku. Najhoršie obstáli sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky.

Viac o téme: PotravinyPoľskoV4
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu