Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Fico o bývaní u Bašternáka: Už vieme, kedy sa odsťahuje!

Robert Fico sa z komplexu odsťahuje, keď obvinia Ladislava Bašternáka.
Robert Fico sa z komplexu odsťahuje, keď obvinia Ladislava Bašternáka. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak bude voči podnikateľovi Ladislavovi Bašternákovi vznesené obvinenie, premiér Robert Fico (Smer-SD) v jeho byte, ktorý si prenajíma v bratislavskom komplexe Bonaparte, nezostane. Predseda vlády to uviedol v dnešných Sobotných dialógoch RTVS.

"Akonáhle bude vznesené obvinenie, pochopím, že tam jednoducho nemôžem zostať. V tomto prípade to bude pre mňa neudržateľné," vyhlásil Fico. Premiér zopakoval, že má právo zo zákona, aby mu štát platil byt alebo dom. Keďže, ako tvrdí, chcel odbremeniť štát, našiel si byt, ktorý spĺňa reprezentačné účely. "Pozývam do tohto priestoru významných zahraničných hostí a budem to robiť, dokedy takúto príležitosť budem mať," uviedol s tým, že si nájom za tento byt platí sám.

Fico podotkol, že ako súkromná osoba si musí do budúcna vyriešiť svoje vlastné bývanie, lebo nemá nehnuteľnosť, v ktorej by mohol bývať po skončení v politike. "Hľadám riešenie v podobe staršieho rodinného domu alebo si niečo postavím. Mám už niečo vyhliadnuté," skonštatoval.

Fico nebude tolerovať „zajacoviny“

Premiér nebude u štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) tolerovať "žiadne zajacoviny". Voči jej niektorým opatreniam plánuje tvrdo politicky zasiahnuť. 

Niektoré avizované opatrenia VšZP, vďaka ktorým má ušetriť, sú podľa premiéra cez čiaru. "Ubezpečujem Slovákov, razantne voči tomu zakročím," uviedol Fico. S ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom (nominant Smeru-SD) sa plánuje k tejto téme stretnúť na budúci týždeň.

VšZP dala napríklad návrh na obmedzenie liečby ochorení očí. Navrhla aj zmeny v úhradách liečby hepatitídy C. Pacientske organizácie s tým nesúhlasia. VšZP kategoricky odmieta, žeby v týchto prípadoch išlo o znižovanie dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Štátna zdravotná poisťovňa musí šetriť pre rekordnú minuloročnú stratu.

Politika extrémistov je o dlhom biči a krátkom dvore

Politika extrémistov je o jednoduchých riešeniach v podobe dlhého biča a krátkeho dvora. Najlepšou odpoveďou na takýto štýl politiky je dostať čo najviac z dobrého ekonomického rastu do životnej úrovne. Vyhlásil to premiér Robert Fico.

Pre predsedu vlády je neprijateľné, aby niekto spochybňoval otázky druhej svetovej vojny, pokiaľ ide o vyvražďovanie miliónov ľudí. "Chcem požiadať orgány činné v trestnom konaní, aby konali, keď niekto popiera holokaust alebo robí kroky, ktoré idú proti minulosti," povedal. 

Fico rovnako odmieta, aby v budovách orgánov verejnej moci chodili ľudia so širokými krkmi, vyholenými hlavami a zdravili sa pozdravom Hlinkovej gardy "Na stráž!". "Musíme nájsť riešenie, aby nebol tento typ politiky úspešný," podotkol premiér. 

Za dôležitú pokladá aj politickú dohodu v tohtoročných voľbách do orgánov samosprávnych krajov. Zo strany koalície je táto téma podľa Fica už vyriešená. "My chceme, aby tu bol spoločný postup. Bude teraz dôležité, aby sa k tejto téme postavila aj opozícia," skonštatoval.

Ak treba, nebojím sa zakročiť ani v prípade nezávislého úradu

Kým bude Robert Fico vo funkcii premiéra, vždy tvrdo a opodstatnene zasiahne, hoci aj v prípade nezávislého úradu, akým je Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Povedal to dnes v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Fico hovorí o "legitímnom politickom tlaku". Nemyslí si, že porušil zákon tým, ak vláda SR na nezávislý ÚRSO tlačila, aby šli ceny energií na úroveň roka 2016. "Ak máte riadiť krajinu, nemôžete sa pozerať na nezmyselné rozhodnutia," uviedol premiér. Myslí si, že "pravica by to tak zrejme urobila".

Vláda má podľa neho právo povedať: "Buď si to úrad oprav sám a ak to neurobíš, my prijmeme zákonné opatrenia, ktoré upravia regulačné prostredie". Fico si je vedomý aj toho, že to môže vyvolať polemiku na úrovni Európskej komisie. Ak sú podľa premiéra pochybnosti okolo bývalého šéfa ÚRSO Jozefa Holjenčíka, orgány činné v trestnom konaní majú podľa neho voľné ruky v konaní.

Premiér tvrdí, že sa smeje z opozície. "Pretože ma najprv kritizujú, že konám pomaly a potom mi vyčítajú, že som pri ÚRSO zneužil právomoc verejného činiteľa," povedal Fico. V prípade nového šéfa ÚRSO chce vláda podľa premiéra konať rýchlo, úrad nechce nechať dlho bez vedenia. Ak ide o šéfa ÚRSO a šéfa Regulačnej rady ÚRSO, rozhodujúcu úlohu by podľa Fica mala mať vláda SR. Nebude ľahké nájsť odborníkov na tieto posty, myslí si premiér.

Viac o téme: Robert FicoLadislav Bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu