Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico má od prezidenta jasné očakávania: Na jeho rozhodnutie čakáme už dlho

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Premiér Robert Fico (Smer-SD) očakáva, že prezident SR Andrej Kiska vymenuje chýbajúcich troch sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR z kandidátov, ktorých už zvolila Národná rada SR.

"Patrím medzi tých politikov na Slovensku, ktorí sú presvedčení, že loptička je už dlhodobo a veľmi rázne na polovičke ihriska, na ktorom hrá pán prezident SR," uviedol Fico počas dnešného pracovného výjazdu v Košiciach. 

V sídle Ústavného súdu sa predseda vlády stretol s predsedníčkou ÚS Ivettou Macejkovou. "Ja očakávam od pána prezidenta, že aj v súlade s rozhodnutiami, ktoré Ústavný súd v tejto veci prijal, pristúpi k vymenovaniu sudcov z toho zboru kandidátov, ktorý bol zvolený v Národnej rade SR," konštatoval Fico pre novinárov.

Do budúcna pritom za Smer-SD pripustil možnú zmenu ústavy vo veci voľby sudcov a kreovania ÚS. "Najskôr si však prezident musí splniť svoje povinnosti, pretože Ústavný súd opakovane skonštatoval, že prezident porušil ústavné práva niektorých kandidátov," dodal.

Trinásťčlenné plénum ÚS je nekompletné potom, ako prezident odmietol vymenovať sudcov na celkovo tri uvoľnené miesta. Odmietnutí kandidáti, ktorých v minulom volebnom období schválila NR SR, podľa neho nespĺňali nároky spojené s takýmto postom. Následne došlo k sporom o to, či na takýto postup mal oporu v ústave, pričom ÚS rozhodol, že prezident porušil práva sťažujúcich sa kandidátov. Kiska označil rozhodnutia ÚS ako vnútorne rozporné. ÚS v súčasnosti rozhoduje o ďalšej sťažnosti odmietnutých kandidátov.

Situáciou sa na žiadosť prezidenta zaoberá aj Benátska komisia, ktorá je poradným orgánom Rady Európy. Svoje rozhodnutie by mala zverejniť v marci. "Čakáme na rozhodnutie Benátskej komisie v súvislosti s menovaním ústavných sudcov," uviedol dnes poradca prezidenta SR pre komunikáciu Roman Krpelan.

Ako informoval ÚS SR, na stretnutí s premiérom hovorila Macejková okrem iného o negatívnych dôsledkoch vyplývajúcich z nekompletného zloženia ÚS, ktoré trvá od 4. júla 2014. Medzi ne patrí zvyšovanie počtu nevybavených podaní, predlžovanie priemernej dĺžky konania pred ÚS a zvyšovanie počtu návrhov zamietnutých plénom ÚS z procesných dôvodov.

Viac o téme: SudcoviaRobert FicoAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu