Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Opozícia obvinila Fica z trestného činu: VIDEO Premiér vracia úder!

Na snímke zľava predseda NR SR Andrej Danko (SNS), predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD) a podpredseda NR SR Béla Bugár (Most - Híd) Zobraziť galériu (3)
Na snímke zľava predseda NR SR Andrej Danko (SNS), predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD) a podpredseda NR SR Béla Bugár (Most - Híd) (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Predseda vlády Robert Fico oklamal trhaním faktúr za energie ľudí. Myslí si to strana Sloboda a Solidarita (SaS). Podľa predsedu liberálov Richarda Sulíka budú musieť odberatelia zaplatiť za január a február zvýšené faktúry. Premiér Fico však tvrdí niečo iné.

„Robert Fico zase oklamal množstvo ľudí. Došlo až k trestnému činu, keď ich navádzal na neplatenie faktúr. Dnes môžeme lepiť faktúry naspäť. Občania musia zaplatiť vyššie ceny za energie, lebo sľubovaná zmena jednoducho neplatí,“ povedal na utorňajšej tlačovej besede Sulík.

Podľa SaS to, že odberatelia musia zaplatiť januárové a februárové faktúry za energie, potvrdil aj samotný Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Ten totiž informoval na svojej stránke, že nové cenové rozhodnutia na úrovni minulého roku budú platiť až od marca. „Chaos v energetike pokračuje. Predseda vlády dával občanom nereálne sľuby. A podľa nás ani od marca nebudú energie lacnejšie,“ myslí si tímlíder pre energetiku strany SaS Karol Galek.

Celá vec by sa dala podľa neho zvrátiť, ak by zasiahla vláda mimoriadnym opravným prostriedkom. „Vláda by mohla zákonom rozhodnúť, že ceny od nového roka zostávajú na minuloročnej úrovni dovtedy, pokiaľ sa nevydajú nové cenové návrhy,“ konštatoval Galek s tým, že v najbližších dňoch čaká nepríjemné prekvapenie aj odberateľov plynu, ktorí počas januára a februára prekročili svoje limity odberu, a ktorým budú následne vyrúbené niekoľkonásobne vyššie pokuty za vyšší odber plynu.

Ku kritike predsedu vlády, ktorý odberateľom energií radil trhať faktúry, sa v utorok pridal aj šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič. Premiér podľa neho totiž využíva lož ako pracovnú metódu. Výsledkom posledných krokov vlády podľa Matoviča bude iba to, že "podvod" na cenách energií nebude platiť celý rok, ale iba prvé dva mesiace. "Ak ľudia dobromyseľne roztrhali faktúry, tak dnes ich budú musieť hľadať v koši. Robert Fico bude od nich chcieť, aby za tieto prvé dva mesiace zaplatili. Toto je Kocúrkovo, chaos, cirkus a bordel," dodal.

Premiér Fico sa bráni

Ako uviedol na tlačovej besede po rokovaní koaličnej rady predseda vlády Robert Fico, regulačný úrad ho informoval, že staronové cenové rozhodnutia pri elektrine a vode budú spätne uplatňovať od 1. januára tohto roka. „Znamená to, že nedochádza tu k žiadnym zmätkom, ktoré tu neustále vyvoláva pán Sulík, pán Matovič a im podobní. To čo bolo sľúbené, je aj dodržané. Vrátili sme sa k cenovej relácii z roku 2016,“ uviedol Fico. Jeho slová potvrdil ešte pred začiatkom tlačovej besedy po skončení koaličnej rady aj samotný regulátor. "Všetky cenové rozhodnutia, ktoré úrad vydá, regulované subjekty uplatňujú od 1.januára 2017," uviedol hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Robert Fico, energetika

Vládna koalícia sa zhodla na troch energetických témach

Vládna koalícia sa dohodla na troch energetických témach. Ako uviedol dnes na tlačovej besede po rokovaní koaličnej rady predseda strany Smer-SD a premiér Robert Fico, koalícia sa dohodla na novelách zákona o regulácii v sieťových odvetviach a zákona o strategických podnikoch, a na vzniku štátneho energetického holdingu.

Novela regulačného zákona by mala najmä oddeliť funkciu predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) od predsedu Regulačnej rady. „V praxi to znamená, že šéf ÚRSO už nebude aj šéfom Regulačnej rady, ale budeme tu mať dvoch významných predstaviteľov tohto úradu,“ povedal Fico. Ministerstvo hospodárstva by už na marcovú schôdzu parlamentu malo predložiť novelu regulačného zákona.

„Do novelizácie zákona navrhne ministerstvo aj ďalšie opatrenia, ktoré zabezpečia, že bude vláda podrobnejšie informovaná o rozhodnutiach regulačného úradu pri plnom rešpektovaní nezávislosti tohto úradu,“ doplnil Fico. Zároveň dodal, že o novom šéfovi ÚRSO a novom šéfovi Regulačnej rady, ktorá pôsobí na úrade ako odvolací orgán, bude koalícia rokovať, až keď novela regulačného zákona prejde na marcovej parlamentnej schôdzi prvým čítaním.

Andrej Danko, energetika

Koalícia sa zhodla na posilnení pozície štátu v energetickom sektore, a to cez novelu zákona o strategických podnikoch a prostredníctvom vytvorenia štátneho energetického holdingu. „V novelizácii zákona o strategických podnikoch chceme podstatne viac zvýrazniť úlohu štátu, pokiaľ ide o naše postavenie v tých podnikoch, kde má štát ešte nejaké podiely a rovnako nastaviť do budúcnosti, ako sa štát bude správať pri nakladaní s týmito podielmi,“ povedal Fico. Doplnil, že štát chce vo väčšej miere využívať predkupné práva pri prípadnom predaji podielov v energetických spoločnostiach. „Všade tam, kde budeme môcť vložiť nohu, tak tak urobíme. Využijeme každú jednu príležitosť na to, aby bol štát v energetike silnejší,“ zdôraznil premiér.

Predseda vlády je presvedčený, že štát nájde na prípadné spätné odkupovanie akcií v energetike potrebné financie. „Ak príde možnosť investovať niekde 300, 400, 500 miliónov a bude to znamenať posilnenie štátu v energetickom sektore, tak si myslíme, že to stojí za to, lebo v krátkodobom horizonte nám to vráti podstatne viac peňazí, ako do toho investujeme v danom okamihu,“ uviedol Fico.

Na snímke zľava predseda
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Lídri koaličných strán sa definitívne dohodli na založení štátneho energetického holdingu. Podľa predsedu vlády holding by mal byť prejavom posilňovania štátu v energetickom odvetví. „Dohodli sme sa, že na takomto holdingu ideme pracovať. Chceme dať dohromady všetky podiely, ktoré ešte má štát v energetických podnikoch,“ konštatoval predseda vlády, podľa ktorého prijatie novely regulačného zákona, zákona o strategických podnikoch a vytvorenie energetického holdingu by sa malo udiať v čo najkratšom možnom čase.

Predseda strany Most-Híd a podpredseda parlamentu Béla Bugár je pri vytváraní energetického holdingu opatrný. Konečné slovo, akú bude mať holding podobu, bude mať podľa neho novovytvorená expertná skupina. „Sú tu totiž pozitívne, ale aj negatívne dopady. Musíme veľakrát merať a možno raz rezať. Musíme napríklad vyriešiť také problémy, ako je to v prípade Transpetrolu, ktorý keby sa dostal pod energetický holding, tak vieme, že tam tie záujmy ruskej strany môžu skrížiť záujmy slovenskej strany,“ konštatoval Bugár.

Predseda strany SNS a predseda parlamentu Andrej Danko na tlačovej besede zdôraznil, že vláda bude musieť okrem dohodnutých tém taktiež nanovo nastaviť dividendovú politiku v energetických spoločnostiach.

Viac o téme: Robert FicoRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu