Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Galko v rádiu poriadne prekvapil: Šokujúca informácia z kuloárov, koniec Dankovho ministra

Minister obrany Peter Gajdoš sa podľa Galkových informácii chystá skončiť. Zobraziť galériu (3)
Minister obrany Peter Gajdoš sa podľa Galkových informácii chystá skončiť. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister obrany Peter Gajdoš (nom. SNS) by mal podľa bývalého ministra obrany a opozičného poslanca Ľubomíra Galka (SaS) začiatkom apríla odísť z postu šéfa rezortu. Uviedol to dnes v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

"Parlamentné vrabce čvirikajú, že 1. apríla má pán Gajdoš skončiť, že má toho plné zuby," povedal Galko s tým, že minister mu túto informáciu nevyvrátil.

"Na toto neviem reagovať, na toto nebudem reagovať, či minister obrany odstúpi, alebo nie," uviedol štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák (nom. Most-Híd), ktorý bol taktiež v diskusnej relácii. Podľa neho ide o politickú vec, ktorá je v kompetencii SNS.

Výdavky na obranu treba zvýšiť, v Európe je vojna

Výdavky na obranu by sa mali zvyšovať, a to nielen preto, že to od nás požadujú spojenci, ale aj kvôli tomu, že je to v záujme Slovenska. Už totiž neplatí, že žijeme v mierových časoch. Do Európy sa vrátila vojna, a to aj k našim hraniciam. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák (nom. Most-Híd).

„Nežijeme v mierových časoch. To, čo sme tu mali, tú základnú tézu 20 rokov po ukončení studenej vojny, že v Európe je mier, nič nám nehrozí a to nám v podstate dovolilo znižovať vojenské výdavky, tá téza jednoducho ďalej neplatí. Do Európy sa vrátila vojna a tá vojna sa vrátila k našim hraniciam,“ uviedol Ondrejcsák. Na Ukrajine podľa jeho slov prebiehala konvenčná vojna medzi dvoma štátmi, došlo aj k anexii časti územia. Preto by sa malo podľa jeho slov pokračovať v navyšovaní obranných výdavkov.

Galko v rádiu poriadne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky, TASR)

Bývalý minister obrany Ľubomír Galko (SaS) uviedol, že mu pri tejto téme chýba celospoločenská dohoda. Armáda podľa neho potrebuje mať stabilný rozpočet na viacero rokov dopredu. Preto prichádza s vlastnou legislatívnou iniciatívou, do ktorej chce zapojiť všetky parlamentné demokratické strany. „Zaviazali by sme sa bez ohľadu na to, aká bude vláda pri moci, že každý rok zvýšime rozpočet o 0,1 percenta HDP a to by krásne vyšlo do toho roku 2020 na 1,6 percenta HDP,“ uviedol v relácii Galko s tým, že tento zákon by mal byť ústavný.

Obaja v diskusii viackrát poukázali na to, že ministerstvo by malo otvorenejšie komunikovať obranné témy aj smerom k verejnosti. Ondrejcsák taktiež pripustil, že ozbrojené sily nie sú v priaznivom stave. Najkľúčovejšou prioritou je podľa neho výstavba mechanizovanej brigády. Túto brigádu je napríklad potrebné prezbrojiť obrnenými transportérmi. Zdôraznil, že je v záujme Slovenska, aby boli ozbrojené sily v prípade potreby a nejakej krízy pripravené reagovať. "My nemôžeme čakať od Američanov, Nemcov, Poliakov a neviem od koho, že všetko spravia za nás,“ dodal.

Viac o téme: Ľubomír GalkoRóbert Ondrejcsák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu