Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Most-Híd sa obráti na prezidenta: Požiadame Kisku, aby nepodpísal antimnožiteľský zákon

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Koaličná strana Most-Híd požiada prezidenta SR Andreja Kisku, aby nepodpísal tzv. antimnožiteľský zákon z dielne SaS, ktorý parlament schválil 14. februára. Na dnešnej tlačovej konferencii to avizoval poslanec Mosta-Híd Peter Antal.

Situáciu má vyriešiť veľká novela zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorá sa bude komplexne zaoberať aj bojom proti tzv. množiteľom psov a pripravená má byť na jeseň. Cieľom novely SaS je regulovať množenie psov, ak ide o podnikanie a šteňatá sa predávajú. "Myšlienka prijať takúto právnu úpravu je dobrá, úmysel predkladateľov bol dobrý, ale konečný výsledok, ktorý vzišiel z hlasovania, je žiaľ veľmi nešťastný. Výsledok je taký, že sme neprijali žiadny antimnožiteľský zákon, ale právnu normu, ktorá výrazne zasiahne tisícov chovateľov," upozornil Antal.

Podľa jeho slov novela hovorí, že "ak chovám čo i len jednu fenku, predám čo i len jedno šteniatko, stávam sa zo zákona podnikateľom a musím si vybaviť živnosť, inak porušujem tzv. regulovaný chov". Koaličný poslanec preto tvrdí, že je to veľmi zlá novela, ktorá urobila podnikateľov aj z ľudí, ktorí ani nemôžu podnikať. Ide napr. o ľudí v štátnej službe.

Štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Gabriel Csicsai (Most-Híd) je presvedčený, že novela bola napísaná populisticky a neodborne. "Na Slovensku existuje množenie psov, ale nemôžme každé množenie odsudzovať," zdôraznil. Csicsai tvrdí, že sú chovatelia psov, ktorí majú papiere, chodia po výstavách, sú organizovaní v rôznych spolkoch a zaviazali sa, že nebudú množiť psov bez papierov. "S touto skupinou nie je žiaden problém," myslí si.

Zároveň posledných desať až 15 rokov vidí Csicsai ďalší fenomén, a to je zvýšený záujem v rámci EÚ o spoločenské psy. "Najmä SR a Maďarsko sú krajiny, kde sa našli ľudia, ktorí sa chopili tejto možnosti a množia týchto psov. Tie potom smerujú najmä do starých členských krajín EÚ. Tento proces je legálny a sledovaný, ale tento zákon tomu zamedzuje. Otázka preto je, či chceme bojovať voči takýmto ľuďom alebo voči zlým podmienkam držania psov? Práve týchto ľudí však novela nepostihuje a túto činnosť budú naďalej robiť ilegálne," dodal Csicsai.

Novelu zákona o podmienkach držania psov podporili opoziční poslanci, ktorí však nemajú v parlamente väčšinu. Právna norma prešla vďaka tomu, že za ňu zahlasovalo aj päť poslancov koaličného Smeru-SD. "Podľa mňa nepostrehli, že sa to zvrhlo iným smerom, neviem prečo to podporili. Zamrzelo ma to. Ja som vysvetľoval, prečo je zákon zlý," uzavrel Antal.

Poslanci SaS napokon svoju pôvodnú novelu zmiernili cez pozmeňujúci návrh tak, aby sa regulácia množenia psov týkala len prípadov podnikania. Chov psov, kde sa šteňatá darujú, tak ostáva mimo regulácie. Ich novela zavádza tzv. regulovaný chov psov ako formu podnikania, na ktorú je potrebný živnostenský preukaz.

Každého psa, ktorý sa v regulovanom chove narodí, musí chovateľ označiť a identifikovať a bude povinný zabezpečiť, aby samica psa, ktorá je súčasťou tohto chovu, bola veterinárne ošetrená po každej ukončenej gravidite, najmenej však raz ročne. Tí, ktorí šteňatá predávajú už v súčasnosti, budú mať čas do konca júla 2017, aby si zabezpečili regulovaný chov.

Bežní chovatelia psov sa dostali do zákona na základe stanoviska vlády

Slovensko sa stalo "hundenmafiou" pred celou Európou a tzv. antimnožiteľský zákon konečne poskytne prehľad o tom, kto, ako a v akom rozsahu chová a predáva psy. Vyhlásil to dnes opozičný poslanec SaS Martin Poliačik po kritike ministerstva pôdohospodárstva a strany Most-Híd, ktorá sa vzniesla voči tomuto zákonu. Parlament novelu z dielne liberálov odobril 14. februára.

SaS tvrdí, že bežní chovatelia psov boli do antimnožiteľského zákona doplnení až na základe stanoviska vlády. "Vyvinuli sme maximálne úsilie, aby sa definitívna podoba zákona čo najviac priblížila predstavám ochrancov zvierat i chovateľov psov. Na Slovensku vzniklo chovateľské eldorádo a stali sme sa najväčším ilegálnym vývozcom šteniat. Pôvodný návrh SaS sa týkal len množiteľov, ktorí nie sú združení v chovateľských zväzoch a nemajú oficiálne chovné stanice. Vláda vo svojom stanovisku takéto delenie odmietla. Preto v pozmeňovacom návrhu bola zavedená povinnosť živnosti pre všetkých chovateľov," vysvetľuje Poliačik s tým, že na danú tému boli navrhovatelia pripravení rokovať a s touto požiadavkou kontaktovali ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú (nominantka SNS) ešte vlani v novembri.

Názor SaS je, že každý príjem má byť zdanený a platí to aj pre chovateľov psov, ktorí doteraz požívali neštandardné výhody, keďže sa na predaj šteniat nevzťahovali dane a chov bol neregulovaný. "O zákone sme naďalej pripravení rokovať. Ide nám hlavne o to, aby po siedmich rokoch našej snahy konečne prestali trpieť a zomierať psy v hrozných podmienkach. Do mája, kedy má zákon vstúpiť do platnosti, je čas ho upraviť. My sa len potešíme, keď sa myšlienkou vrátime čo najviac k nášmu pôvodnému návrhu," doplnil Poliačik.

Či protimnožiteľský zákon postihne aj poctivých chovateľov, záleží podľa jeho slov najmä na postoji vlády. "Tá predsa podľa vlastných slov dosahuje vysokú úspešnosť v kontrole a postihovaní daňových podvodníkov. Na tieto kontroly môže následne nadviazať dohľad nad podmienkami chovu a zistené nedostatky budú môcť štátne orgány trestať," uzavrel.

Viac o téme: Most-HídAndrej KiskaPeter Antal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu