Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Východnú hranicu NATO treba posilniť, tvrdí Gajdoš

Peter Gajdoš
Peter Gajdoš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - O pôsobení slovenských vojakov v Lotyšsku v druhom štvrťroku tohto roka a o bilaterálnej obrannej spolupráci rokoval dnes minister obrany Petra Gajdoša s lotyšským rezortným partnerom Raimondsom Bergmanisom pri stretnutí šéfov rezortov obrany NATO v Bruseli. Informovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. „S lotyšským kolegom sme sa zhodli na nevyhnutnosti plne implementovať rozhodnutia varšavského samitu NATO vrátane posilnenia východnej hranice NATO,“ zdôraznil Gajdoš a pripomenul, že krajiny Visegrádskej štvorky (V 4) vysielajú tento rok do Pobaltia na rotačnej báze výcvikové jednotky. Vojaci z Českej republiky už v súčasnosti pôsobia v Litve, pričom rozhodnutie V4 o tomto spôsobe podpory bolo prijaté konsenzom v rámci NATO.

O dôležitosti posilňovania východného krídla NATO pre efektívne odstrašenie a obranu aliancie sa hovorilo aj na dnešnom rokovaní ministrov obrany členských krajín aliancie. Minister Gajdoš potvrdil, že vyslanie do 152 vojakov na výcvikovú misiu V4 do Lotyšska už schválil slovenský parlament. „Pokladáme to za náš prvý príspevok k bezpečnosti regiónu,“ uviedol a pripomenul, že v januári bolo vo Vajnoroch slávnostne otvorené sídlo Styčného integračného tímu NATO (NFIU), ktorý by mal v prípade nutnosti zabezpečiť bezproblémové rozmiestnenie síl aliancie na území východného krídla.

 
Šéf slovenského rezortu obrany sa zúčastnil aj na rokovaní Komisie NATO – Gruzínsko. Jej úlohou je prehlbovať politický dialóg a vzájomnú spoluprácu, vytvárať priestor na konzultácie v otázkach reformného procesu v Gruzínsku a regionálnej bezpečnosti, ktoré sú predmetom obojstranného záujmu. Prítomných ministrov ubezpečil, že Slovensko bude aj naďalej aktívne podporovať gruzínske euroatlantické ašpirácie, informovala hovorkyňa. 

Viac o téme: NATOPeter Gajdoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu