Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Bratislava rozhoduje o absolútnom zákaze hazardu: VIDEO Protest, hrozí návrat mafie!

Ľudia protestujú proti hazardu. Zobraziť galériu (3)
Ľudia protestujú proti hazardu. (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA – Bratislavskí mestskí poslanci budú na svojom dnešnom zasadnutí rokovať o zákaze hazardu v hlavnom meste. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal im predloží návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) s absolútnym zákazom umiestnenia herní na celom území mesta. Asi stovka ľudí proti zákazu hazardu protestuje, obávajú sa o svoju prácu a nárastu mafiánskych praktík. Asociácia hier a zábavy varuje pred desivými dopadmi, ak návrh prejde.

Hlavné mesto nechce herne ani tam, kde to v súčasnosti povoľuje novela zákona o hazardných hrách. Nachádzať by sa tak nemohli ani v hoteloch, penziónoch, bytových domoch, pohostinstvách, v budovách pre obchod, kultúru či na verejnú zábavu.

Protest hazard

Či sa tak napokon stane, rozhodne mestské zastupiteľstvo. Prípadný zákaz sa však nebude týkať stávkových hier, ktoré sú vyňaté zo zákona. Návrh VZN vychádza z petície, ktorá má 98.118 platných podpisov. Podpísaní Bratislavčania ňou žiadajú hazard v hlavnom meste úplne zakázať. 

Ľudia protestujú proti hazardu.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk)

Nesrovnal verí, že vôľa 100- tisíc ľudí bude naplnená

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal robí všetko pre to, aby bola vôľa približne 100-tisíc Bratislavčanov, ktorí chcú zakázať hazard v meste naplnená, a preto dnes predkladá na rokovanie mestského zastupiteľstva návrh VZN o úplnom zákaze hazardu v Bratislave. Reakciu primátora poskytla Katarína Kohútiková z Oddelenia komunikácie a marketingu Kancelárie primátora. „Pevne veríme, že poslanci mestského zastupiteľstva jeho návrh podporia a vyhovejú tak všetkým podpísaným pod petíciou za zákaz hazardu,“ uviedli v stanovisku.

Primátor reagoval aj na slová poslanca NR SR a mestského poslanca Bratislavy Jána Budaja, ktorý v stredu 15. februára vyzval primátora Bratislavy Iva Nesrovnala, aby po strate petičných hárkov vyvodil osobné konzekvencie a konzekvencie v úrade. „To, že polícia prípad posudzuje ako stratu bezcenného papiera, je urážka priamej demokracie," povedal Budaj.

Ľudia protestujú proti hazardu.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk)

„Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal ako štatutárny zástupca hlavného mesta SR Bratislavy a súčasne ako predseda petičného výboru petície proti hazardu podal ešte v auguste 2016 trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestných činov v súvislosti s chýbajúcimi petičnými hárkami petície proti hazardu,“ reagovala Kohútiková.

Avšak poslanec Ján Budaj vyjadril presvedčenie, že poslanci petícii vyhovejú. Podľa neho je medzi poslancami odhodlanie zrušiť hazard. Avšak dodal, že ani po prijatí nariadenia nebude možné hovoriť o dokonalom zákaze hazardu, keďže týmto sa nezakážu napríklad ani stávkové kancelárie. Iniciátorkou petície Bratislava proti hazardu je tiež poslankyňa NR SR Veronika Remišová, podľa ktorej je Bratislava len krok od kľúčového hlasovania o tom, či hlavné mesto bude zamorené stovkami herní alebo nie.

Ľudia protestujú proti hazardu.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk)

„Minulý rok, keď z bratislavského magistrátu zmizlo 3 039 hárkov s vyzbieranými podpismi od ľudí, sa už zdalo, že celú petíciu a prácu stoviek dobrovoľníkov sa podarilo ľuďom so zlými úmyslami zmariť. Drzosť ľudí, ktorí sa takýmto spôsobom snažia za zachovanie hazardu, nemá hranice. Preto sme spolu s kolegami podali trestné oznámenie na neznámeho páchateľa," povedala. Ako uviedla, pred niekoľkými dňami od polície dostali uznesenie o odmietnutí trestného oznámenia.

„Ako jeden z dôvodov vyšetrovateľ uviedol, že ukradnutím 3 039 listov papiera nebola spôsobená škoda 266 eur. Škodu teda polícia určovala podľa ceny použitého kancelárskeho papiera. Za každým hárkom však boli hodiny a hodiny práce dobrovoľníkov, a preto nás mrzí, že polícia si nedala námahu, aby páchateľa odhalila. Pritom hárky boli uložené priamo v kancelárii na úrade magistrátu," dodala s tým, že občania si svoju úlohu v Bratislave splnili a jasne vyjadrili svoj názor, že herne v hlavnom meste nechcú.

„Teraz sú na rade mestskí poslanci a pevne veríme, že budú rešpektovať vôľu obyvateľov tohto mesta," uviedla Remišová. Pre zrušenie hazardu v Bratislave vyzbieral petičný výbor 136 139 podpisov Bratislavčanov na 8 018 hárkoch. Všetky podpisy na hárkoch z odovzdanej petície proti hazardu v hlavnom meste SR Bratislave skontrolovali, platných bolo 98 118 podpisov. Cieľom petície, ktorú spustilo hlavné mesto spolu s bratislavskými mestskými časťami, je zakázať hazardné hry na území Bratislavy a dosiahnuť, aby si mohli samosprávy regulovať hazard na svojom území.

O návrhu všeobecne záväzného nariadenia budú poslanci rozhodovať na štvrtkovom zasadnutí mestského zastupiteľstva. VZN musí schváliť zastupiteľstvo dvojtretinovou väčšinou. „Ak ho poslanci schvália, postup bude taký, že vydané povolenia na prevádzkovanie hazardných hier budú platiť do konca roka a nové prestaneme vydávať," pripomenul v januári primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Licencie sa vydávajú na jeden rok. V hlavnom meste SR Bratislave je v súčasnosti podľa Nesrovnala približne tristo herní, ak poslanci schvália návrh VZN, všetky z mesta postupne zmiznú. Zákonodarcovia v novembri schválili novelu zákona o hazardných hrách. Podľa tejto novely bude na zakázanie hazardu v Bratislave a v Košiciach postačovať petícia, pod ktorú sa podpíše pätnásť percent dospelých obyvateľov mesta. V iných mestách a obciach bude treba pod zákaz hazardu tridsať percent podpisov plnoletých. V druhej polovici augusta 2016 zmizlo z bratislavského magistrátu 3 039 hárkov, pričom na jednom hárku bolo 16-17 podpisov.

Bratislava je krok od zrušenia hazardu, tvrdí Remišová

Ako uviedol Gábor Grendel, petíciu za zrušenie hazardu v Bratislave podpísalo vyše 136-tisíc Bratislavčanov. „Som presvedčený o tom, že ak by sme ich ignorovali, tak nabudúce budú voliť takých zástupcov, ktorí majú radikálnejšie riešenia," povedal za prítomnosti poslancov NR SR a zároveň mestských poslancov Bratislavy Jána Mrvu a Jána Budaja (všetci z OĽaNO-NOVA). 

Iniciátorkou petície Bratislava proti hazardu je tiež poslankyňa NR SR Veronika Remišová, podľa ktorej je Bratislava len krok od kľúčového hlasovania o tom, či hlavné mesto bude zamorené stovkami herní alebo nie. „Minulý rok, keď z bratislavského magistrátu zmizlo 3 039 hárkov s vyzbieranými podpismi od ľudí, sa už zdalo, že celú petíciu a prácu stoviek dobrovoľníkov sa podarilo ľuďom so zlými úmyslami zmariť. Drzosť ľudí, ktorí sa takýmto spôsobom snažia za zachovanie hazardu, nemá hranice. Preto sme spolu s kolegami podali trestné oznámenie na neznámeho páchateľa," povedala. Ako uviedla, pred niekoľkými dňami od polície dostali uznesenie o odmietnutí trestného oznámenia.

„Ako jeden z dôvodov vyšetrovateľ uviedol, že ukradnutím 3 039 listov papiera nebola spôsobená škoda 266 eur. Škodu teda polícia určovala podľa ceny použitého kancelárskeho papiera. Za každým hárkom však boli hodiny a hodiny práce dobrovoľníkov, a preto nás mrzí, že polícia si nedala námahu, aby páchateľa odhalila. Pritom hárky boli uložené priamo v kancelárii na úrade magistrátu," dodala s tým, že občania si svoju úlohu v Bratislave splnili a jasne vyjadrili svoj názor, že herne v hlavnom meste nechcú. „Teraz sú na rade mestskí poslanci a pevne veríme, že budú rešpektovať vôľu obyvateľov tohto mesta," uviedla Remišová.

Poslanec Ján Budaj vyjadril presvedčenie, že poslanci petícii vyhovejú. Zároveň vyzval primátora Bratislavy Iva Nesrovnala, aby po strate petičných hárkov vyvodil osobné konzekvencie a konzekvencie v úrade. „To, že polícia prípad posudzuje ako stratu bezcenného papiera, je urážka priamej demokracie," povedal. Podľa neho je medzi poslancami odhodlanie zrušiť hazard. Avšak dodal, že ani po prijatí nariadenia nebude možné hovoriť o dokonalom zákaze hazardu, keďže týmto sa nezakážu napríklad ani stávkové kancelárie.

Pre zrušenie hazardu v Bratislave vyzbieral petičný výbor 136 139 podpisov Bratislavčanov na 8 018 hárkoch. Všetky podpisy na hárkoch z odovzdanej petície proti hazardu v hlavnom meste SR Bratislave skontrolovali, platných bolo 98 118 podpisov. Cieľom petície, ktorú spustilo hlavné mesto spolu s bratislavskými mestskými časťami, je zakázať hazardné hry na území Bratislavy a dosiahnuť, aby si mohli samosprávy regulovať hazard na svojom území. O návrhu všeobecne záväzného nariadenia budú poslanci rozhodovať na štvrtkovom zasadnutí mestského zastupiteľstva. VZN musí schváliť zastupiteľstvo dvojtretinovou väčšinou.

„Ak ho poslanci schvália, postup bude taký, že vydané povolenia na prevádzkovanie hazardných hier budú platiť do konca roka a nové prestaneme vydávať," pripomenul v januári primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Licencie sa vydávajú na jeden rok. V hlavnom meste SR Bratislave je v súčasnosti podľa Nesrovnala približne tristo herní, ak poslanci schvália návrh VZN, všetky z mesta postupne zmiznú.

Zákonodarcovia v novembri schválili novelu zákona o hazardných hrách. Podľa tejto novely bude na zakázanie hazardu v Bratislave a v Košiciach postačovať petícia, pod ktorú sa podpíše pätnásť percent dospelých obyvateľov mesta. V iných mestách a obciach bude treba pod zákaz hazardu tridsať percent podpisov plnoletých občanov. V druhej polovici augusta 2016 zmizlo z bratislavského magistrátu 3 039 hárkov, pričom na jednom hárku bolo 16-17 podpisov.

 

PodĽa zástupcov Asociácie zábavy a hier odhaľuje dianie na mestskom zastupiteľstve  holú pravdu o motívoch politikov, ktorí vystupujú proti legálnemu a podnikaniu v herniach. Zatiaľ čo na začiatku sa chceli verejnosti zapáčiť reguláciou nášho odvetvia, dnes už bez okolkov hovoria o absolútnom zákaze bez ohľadu na to, že takéto opatrenie uškodí mnohým ľuďom. 

 "Politikárčenie s legálnymi herňami do ulíc Bratislavy po vyše dvoch desaťročiach vráti zahraničnú mafiu, odsúdi ohrozených hráčov na nepekný osud závislosti a úžery zo strany podsvetia, pripraví štát a mesto o vyše 12 miliónov eur a v neposlednom rade zníži bezpečnosť všetkých Bratislavčanov. Za toto všetko je od dnešného dňa zodpovedný  primátor hlavného mesta a poslanci, ktorí za prohibíciu zdvihnú ruku," reagoval pre topky.sk Juraj Danielis z AZAH.

Prevádzkovatelia legálnych herní tvrdia, že zákaz hazardu je skutočným hazardom (nielen) s osudmi závislých.

Otvorene hovoria, že ťaženie voči tomuto priemyslu je od začiatku do konca postavené na klamstve. "Aktivisti a politici klamú, keď tvrdia, že počet herní v Bratislave stúpa, pretože pravdou je opak. Počet herní a hracích automatov kontnuálne klesá už niekoľko rokov a po poslednej novele zákona sa v celoslovenskom merítku očakáva ďalší pád počtu prevádzok s automatmi  - až o 40 percent. Klamú aj ak tvrdia, že mesto nie je ohrozené nelegálnym hazardom. Prevádzkovatelia majú aktuálne informácie, ktoré potvrdzujú presný opak. Bratislavu tak po prohibícii čaká rovnaký smutný scenár ako napríklad Brno, rakúsky Graz či iné zahraničné mestá, ktoré experimentovali so zákazom namiesto rozumnej regulácie," reagoval Danielis.

 

"Odvádzanie pozornosti na nezmyselnú a vykonštruovanú debatu o údajnom zmiznutí hárkov len potvrdzuje, že snaha o úplný zákaz herní nemá nič spoločné s rozumom a stojí skôr na iddeológii. Prohibícia je nezodpovedná a nerozumná bez ohľadu na to, koľko hárkov aktivisti vyzbierali alebo stratili," dodal Danielis.

Chromík pred hlasovaním o hazarde hrozí bratislavským poslancom

Líder iniciatívy Zastavme hazard Anton Chromík podľa predstaviteľov Asociácie zábavy a hier zastrašuje poslancov bratislavského mestského zastupiteľstva, ktorí dnes majú hlasovať o zákaze hazardu na území hlavného mesta.

„Pán Chromík vyhlasuje, že poslanci, ktorí budú súhlasiť s tajnou voľbou tým verejne dajú najavo, že podporujú hazard. To je doslova nehorázny nátlak“, uviedla Dominika Lukáčová z Asociácie zábavy a hier a dodala, že z úst viacerých prítomných zástupcov iniciatívy Zastavme hazard zaznievajú hrozby o verejnom pranieri každého, kto bude súhlasiť s tajnou voľbou.

Poslanci momentálne prerušili rokovanie. Jedna z otázok, ktorú riešia je aj to, či majú o hazarde hlasovať tajne, alebo aklamačne. Mnohí poslanci vyjadrili názor, že tajná voľba je vzhľadom na tlak, ktorému sú vystavení logická. Iniciatíva Zastavme hazard to odmieta, ako dôkaz komplotu proti zrušeniu hazardu. Prevádzkovatelia kasín a herní nedávno zverejnili prieskum, ktorí okrem iného zistil, že väčšina bratislavčanov sa obáva, že absolútny zákaz hazardu spôsobí vznik nelegálnych herní a kasín, ktoré ovládne podsvetie. Viacerí bratislavskí poslanci dali po zverejnení prieskumu verejne najavo, že prísne regulácia, ktorá by vytlačila kasína herne z obytných zón a mohli by zostať iba v hoteloch a zábavných centrách, by pre mesto bola lepším riešením, ako úplná prohibícia.

Viac o téme: ProtestHazardRozhodovanieBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu