Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dôležitý posun v kauze Čistý deň: Ministerstvo rozhodlo o akreditácii, Richter o výsledku mlčí

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter verejnosť o verdikte neinformoval.
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter verejnosť o verdikte neinformoval. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) už rozhodlo, či resocializačné zariadenie Čistý deň v Galante príde, alebo nepríde o akreditáciu. Verejnosť sa však o verdikte ešte nedozvie, informoval dnes na tlačovej konferencii v Bratislave šéf rezortu Ján Richter (Smer-SD). Ten by mohol byť známy v priebehu dvoch týždňov.

V prípade ministerstva ide o prvostupňové rozhodnutie. Teraz sa čaká, kedy si ho druhá strana prevezme. Ak s ním nebude súhlasiť, môže sa odvolať. Rezort už nekomunikuje s manažmentom Čistého dňa, ale s právnickou kanceláriou, ktorá ho zastupuje, priznal Richter. Práve právnická kancelária podľa ministra nechce, aby sa o veci informovalo do termínu, kým všetko nebude právoplatné. Rozhodnutie poslal rezort Čistému dňu vo štvrtok (9.2.).

"Ešte nám to neprišlo, z rezortu dokumenty poslali poštou. Neviem, ako znie verdikt," povedal šéf Čistého dňa Peter Tománek. Hneď ako sa s obsahom rozhodnutia resocializačné centrum oboznámi, chce o výsledku a ďalších postupoch informovať verejnosť. Ak by zariadeniu odobrali akreditáciu, pre centrum by to podľa Tománka "bola rýchla smrť". Tománek by využil inštitút odvolania sa. Rezort tvrdí, že v prípade odobratia akreditácie vie deti okamžite presunúť inam. "Dokážeme to zabezpečiť hneď," povedal Richter.

Ministerstvo práce začalo správne konanie o zrušení akreditácie centru v polovici septembra minulého roka. Vziať akreditáciu Čistému dňu mu odporučila akreditačná komisia rezortu. Praktiky v resocializačnom centre dlhodobo kritizovala opozícia. Čistý deň podozrievala z údajného sexuálneho zneužívania svojich klientok. Poslanecký prieskum tiež podľa opozície ukázal, že v oblasti ochrany práv detí "tam dochádza k opakovanému zlyhaniu". Vedenie Čistého dňa obvinenia odmietlo.

Richter o situácii v Čistom dni komunikuje aj s políciou. Tá podľa ministra v tomto prípade registruje osem trestných oznámení. Štyri už boli ukončené a štyri sú v štádiu ďalšieho šetrenia. Richterovi sa nepáči, ako vo štvrtok dosluhujúca ombudsmanka Jana Dubovcová kritizovala v mimoriadnej správe postupy sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Svoje tvrdenia nemala podľa neho "dostatočne podložené". Výčitky sa týkali aj Čistého dňa. Richter označil správu ombudsmanky za politicky motivovanú.

 "Netvrdím však, že nie je čo v tejto oblasti zlepšovať," povedal minister. Plánuje preto viaceré zmeny. Návrh zákona o sociálnoprávnej ochrane detí by rezort mohol predložiť v septembri tohto roka.

Jednou zo zmien má podľa Richtera byť, aby bol v resocializačných zariadeniach presne stanovený počet klientov a zamestnancov. Minister takisto avizuje nečakané kontroly v takýchto centrách. Rezort tiež plánuje dohliadnuť, aby si každé dieťa pred umiestnením do takéhoto zariadenia prešlo kompletnou diagnostikou. Richter by privítal viac špecializovaných zariadení na liečbu problémov závislostí detí, diskutuje o tom s ministerstvom zdravotníctva. 

Viac o téme: Ján Richte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu