Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fico prekvapil: Trump ako šanca na pozitívne zmeny v EÚ, toto sa mu na ňom páči

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Uplynulý rok bol pre koalíciu Smer-SD, SNS a Most-Híd náročný, keďže bola neustále spochybňovaná a čelila útokom. Pokiaľ ide o stranu Smer, na rok 2017 sú jej ciele jasné - byť garantom stability, profesionálne vládnuť a prinášať silný sociálny program. Vyplýva to zo slov predsedu Smeru a vlády Roberta Fica v dnešnej relácii TA3 V politike.

Fico sa v relácii vyjadril aj k novej generácii v strane, zahraničnej politike, ale aj k ľuďom, ktorí nechcú pracovať. Fico plánuje stráviť niekoľko dní z týždňa v regiónoch a pochodiť tak celé Slovensko. Ohlásil, že so sebou bráva vicepremiéra pre investície Petra Pellegriniho a štátnu tajomníčku rezortu vnútra Denisu Sakovú.

Dodal ale, že v strane sú aj ďalší s potenciálom - minister financií Peter Kažimír či predseda žilinského VÚC Juraj Blanár. "Je zodpovednosťou lídra, aby nezabíjal konkurenciu. Mali sme možnosť často vidieť, ako lídri kántrili konkurenciu, ja si želám, aby nová generácia v Smere vyrastala, pretože chcem, aby bola na scéne tradičná ľavicová strana, či už vo vláde, alebo opozícii," povedal premiér. 

Trump ako šanca k pozitívnym zmenám v EÚ

Fico vníma zvolenie Donalda Trumpa ako šancu k mnohým pozitívnym zmenám v Európskej únii. "Každá zmena je na niečo dobrá. Myslím si, že by sa inak mali riešiť vzťahy medzi USA a Ruskom. Sám som zvedavý, ako sa bude vyvíjať téma sankcií," priznal premiér s tým, že niekedy akoby bola Európa poslíčkom USA a čakala na rozhodnutia Washingtonu. Verí, že ak Biely dom zruší sankcie, urobí tak aj EÚ. Ficovi sa páči aj to, že Trump ukazuje záujem o vlastných občanov a vlastnú krajinu.

Priznal, že 45. americký prezident hovorí aj o menšom zasahovaní do európskych záležitostí z pohľadu armády a obrany. To podľa šéfa vlády bude EÚ tlačiť do bezpečnostných opatrení. "EÚ, ktorá má 550 miliónov ľudí, je ako taká je veľmi silná, ale napriek tomu nie sme schopní zohrávať úlohu globálneho hráča," povedal Fico. Na margo brexitu zopakoval, že na prvom mieste budú záujmy našich občanov a spoločný európsky záujem. Myslí si, že dohoda musí byť výhodnejšia pre EÚ ako pre Londýn. "Ak to bude naopak, dávame príklad iným krajinám," vysvetlil svoj postoj. Dodal, že v otázke práv občanov sa dá očakávať spoločný postoj Visegrádskej skupiny. 

Slovensko má nedostatok pracovnej sily

Premiér tiež avizoval, že chcú s ministrom práce Jánom Richterom (Smer-SD) riešiť aj situáciu s občanmi, ktorým sa nechce pracovať. Slovensko podľa Fica pociťuje nedostatok pracovnej sily, ale sú regióny, kde je 18-percentná nezamestnanosť.

Firmy tam ale nevedia zohnať ľudí, ktorí chcú robiť. Preto chcú urobiť radikálnejší rozdiel medzi tými, ktorí chcú pracovať a potrebujú pomoc, a tými, ktorí pracovať nechcú a otravujú ľuďom život. "Nehovorím iba o cigánoch, ale všeobecne," dodal Fico. Pokiaľ ide o pracovný trh, bude tlačiť aj na zvyšovanie minimálnej mzdy. 

Viac o téme: Robert FicoDonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu