Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Danko má recept na záchranu energetiky a vyjadril sa aj ku svojej hodnosti

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Jedinou záchranou energetiky je podľa predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) spätné odkúpenie pôvodných podielov štátu v energetických spoločnostiach. Ako poukázal v dnešnej relácii televízie TA3 V politike, cez dividendy z nich odchádzajú desiatky až stovky miliónov eur a keď nestíhajú platiť úvery, nájdu si lojálnych úradníkov a ceny energií sa záhadne zvýšia.

"Musím kvitovať postup vlády, bol to jednotný koaličný postup, ktorá tvrdo ukázala, že jednotlivci si nebudú robiť, čo chcú," skonštatoval Danko v TA3. Štát musí byť podľa neho v energetických podnikoch silný, aby nedošlo v budúcnosti ku zvýšeniu cien o 200 či 400 percent. "Verím, že zajtra na koaličnej rade budeme pokračovať v debate o energetických podnikoch," doplnil. Je presvedčený, že z pohľadu akcionárskych zmlúv sa treba vrátiť do roku 2006.

Štátni nominanti v energetických spoločnostiach nemajú v súčasnosti vplyv, majú byť vo veľkej miere štatisti, tvrdí Danko. "Ak sa to nezmení, takáto situácia sa bude opakovať," upozornil. Keďže sa manažérske a výkonné funkcie odovzdali súkromníkom, jediné riešenie vidí v spomínanom spätnom odkúpení podielov v energetických spoločnostiach.

Podľa neho tiež okamžite treba rokovať so spoločnosťou EPH. Riešenie vidí aj v energetickom holdingu, s ktorým sa majú "stotožňovať" aj koaliční partneri. Po spätnom odkúpení podielov hovorí o potrebe vytvorenia pravidiel, na ktorých by bola celospoločenská zhoda, aby ku zvyšovaniu cien energií nedochádzalo.

Hodnosť nemožno vrátiť, upozornil Danko

Menovanie vojaka v zálohe do hodnosti kapitána sa podľa predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) nedá porovnávať s povýšením profesionálneho vojaka. "V živote by som si nedovolil porovnať sa s kapitánom - profesionálnym vojakom. V živote by som nepovedal, že sa mu môžem dorovnať z hľadiska kvality, odbornosti, vzdelanosti," povedal dnes v relácii televízie TA3 V politike Danko.

Ospravedlnil sa preto komukoľvek, koho sa téma jeho povýšenia dotkla, lebo k nej nedostal komplexné informácie. Poukázal, že hodnosť, ktorú dostal, je nenavrátiteľná. "Nie je možné hodnosť vrátiť, vážim si ju, ospravedlňujem sa profesionálnym vojakom, ale chcel by som ich poprosiť, aby verejne hovorili o tom, že vojak v zálohe je neporovnateľný s vojakom v službe," povedal v TA3.

Zdôraznil, že medzi profesionálnym vojakom a zálohou je rozdiel. "Stalo sa to predmetom mediálnych atakov, šikovne použitých na dehonestáciu, a v každom prípade musím priznať aj svoj podiel viny v komunikácii, keďže som myslel, že ľudia viac v spoločnosti rozumejú, čo je profesionálna služba a služba v zálohe. Tie výložky si ctím, pretože som na vojne bol," skonštatoval. Tvrdí, že mediálne útoky voči nemu sú koordinované, rovnako, že niektorí novinári sú kúpení. Dôvodom majú byť výsledky SNS a to, že "niekomu" šliape na otlak.

V tejto súvislosti sa dotkol aj sporu s Denníkom N, na ktorého webe sa objavila karikatúra z Cynickej obludy. Danko avizoval, že žaloba pre to nepadne, čaká však ospravedlnenie. "Nemám čas na šialencov," uviedol s tým, že inak by len chodil po súdoch, na čo nemá čas. Poznamenal, že niektoré "tvorivosti" ľudí, ktoré sa na margo jeho povýšenia objavili, boli milé. Takým však už podľa neho nebolo, keď mu prišla fotografia chlapca, ktorý na neho mieri so zbraňou, či keď sa objavili "hejty" na sociálnej sieti, alebo porovnávanie so zahynutými vojakmi.

Viac o téme: EnergetikaSNSAndrej DankoHodnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu