Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

SaS chystá veľkú reformu zdravotníctva: Sulík má obavy, či mu Smer dovolí zmeny

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Zdravotníctvo je oblasť politikmi dlhodobo zanedbávaná, poznačená rozkrádaním a plytvaním a nízkou úrovňou služieb. Vyhlásil to dnes líder opozičnej SaS Richard Sulík, ktorý na tlačovej konferencii predstavil tím ľudí s úlohou pripraviť do konca roku 2017 komplexnú zdravotnícku reformu.

V tíme budú pracovať poslankyňa Národnej rady SR a členka zdravotníckeho výboru Jana Cigániková, členka Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Iveta Pospíšilová, bývalý viceguvernér Národnej banky Slovenska Martin Barto, lekárnik Martin Pilník a exminister zdravotníctva Rudolf Zajac. Tím zatiaľ povedie Sulík.

"Zdravotníctvo je jednou z ôsmich priorít SaS. Preto sme sa rozhodli pripraviť komplexnú reformu zdravotníctva porovnateľnú s našou reformou daní a odvodov. Budeme na nej robiť celý rok a predbežný plán je, že koncom roka predložíme návrh komplexnej reformy," avizoval šéf liberálov.

Predstava SaS je zaviesť zdravotný odvod zo všetkých príjmov na úrovni deviatich percent, avšak maximálne do príjmu 2000 eur. Najvyšší možný odvod tak bude dosahovať 180 eur. "Ide o mechanizmus prevzatý z odvodového bonusu," vysvetlil Sulík s tým, že SaS chce správne stanoviť podmienky a pravidlá čerpania zdravotnej starostlivosti.

Predseda SaS zároveň ocenil súčasného ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD), ktorý podľa jeho slov chce zdravotníctvo posunúť do lepšieho stavu a má záujem po sebe niečo zanechať. "Mám ale pochybnosti, či strana Smer-SD mu dovolí urobiť výraznejšie zmeny," podotkol.

Zajac zdôraznil, že systém zdravotníctva nefunguje dobre, pričom je v ňom viac peňazí, ako bývalo. "Je tam zhruba 4,5 miliardy eur. V porovnaní s inými krajinami je však zdravotná starostlivosť významne menej dostupná a kvalitná. Je to pre mňa výzva vrátiť sa tam, kde sme v roku 2004 reformu nastavili a dostať z nej maximum. Počítame však aj s vylepšeniami," priznal. Exminister sa nevyhol ani platom sestier, ktoré sú podľa jeho slov nedôstojné a nezodpovedajú práci, ktorú vykonávajú.

"Ak SaS bude chcieť zmeniť pomery a priniesť pre občana niečo lepšie za rovnaké peniaze, tak by som bol proti svojej celoživotnej zásade, ak by som tomu nepomohol," uzavrel Zajac s dôvetkom, že práca v zdravotníckom tíme liberálov neznamená jeho návrat do politiky a v najbližších voľbách za SaS kandidovať nebude.

Viac o téme: ReformaRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu