Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Trump musí byť zodpovedný, hovorí Bugár: Takéto sú postoje slovenských poslancov

Béla Bugár Zobraziť galériu (2)
Béla Bugár (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Nový americký prezident Donald Trump musí byť vo svojej funkcii zodpovedný. Je dôležité, aby prekonal tieň populizmu a nepredvídateľnosť, myslí si predseda Mosta-Híd a podpredseda parlamentu Béla Bugár.

"Trumpov nekonvenčný prístup k mnohým témam počas volebnej kampane vyvolával obavy aj v krajinách Európskej únie," napísal Bugár na Facebooku. USA zastávajú podľa neho významnú úlohu v globálnom politickom priestore, tiež vo vzťahu k NATO a EÚ.

Mohlo by vás zaujať:
Módna prehliadka z Trumpovej inaugurácie: Jeho žena vyzerala ako pravá dáma

Predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha Američanov ľutuje. "Je mi úprimné ľúto bežných Američanov, ktorí prídu o zdravotnú starostlivosť," uviedol na facebookovej stránke. Trump po nástupe do funkcie začal robiť úvodné kroky proti reformnému zákonu o zdravotnej starostlivosti, ktorý presadil jeho predchodca Barack Obama. Podpísal nariadenie, týkajúce sa "zmierňovania záťaží" vytvorených touto legislatívou.

Nezaradená poslankyňa Martina Šimkovičová vkladá do Trumpa nádeje. "Myslím si, že to tak robia všetci ľudia, čo chcú žiť v mieri," napísala politička na sociálnej sieti. Zamýšľa sa, koho môže dráždiť snaha "o oteplenie vzťahov s Ruskom s prísľubom mieru". U Trumpovcov kvituje ich rodinný život. Deti nového amerického prezidenta sú podľa nej "schopní a pracovití ľudia bez škandálov".

Trump musí byť zodpovedný,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: SITA/AP)

Europoslanec Branislav Škripek (OĽaNO-NOVA) očakáva v USA "pozitívny obrat smerom ku konzervatívnym a kresťanským hodnotám," NATO podľa neho "prežije". "Európske štáty budú musieť prijať, že nebudú len čiernymi pasažiermi a prispejú finančne na vlastné obranné kapacity," napísal Škripek na Facebooku. Dúfa, že Trump bude schopný viesť rozumný dialóg a bude "silným a rešpektovaným partnerom pre ruského prezidenta".

"Budú to iné roky, na aké sme boli zvyknutí doteraz," myslí si europoslanec Ivan Štefanec (KDH). Takisto pripomenul, že mnohí európski lídri sa obávajú Trumpovej nevyspytateľnosti a izolacionalizmu. "Ja to však vnímam ako šancu pre Európsku úniu, aby sa stala sebavedomejšou a súdržnejšou," informoval na svojom profile na facebookovej stránke. Donald Trump zložil v piatok (20. 1.) slávnostnú prísahu do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa a stal sa tak 45. prezidentom Spojených štátov amerických

Viac o téme: Donald TrumpBéla Bugár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu