Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Škandál s cenami za plyn a elektrinu naberá na obrátkach: Fico zasiahol po kritike opozície

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Hoci vláda hovorí o stabilných cenách energií na Slovensku a ich znižovaní, vďaka zdraženiu fixnej zložky výslednej ceny elektriny a plynu mnohým ľuďom náklady od tohto roka stúpnu. Zasiahnuť dnes musel pod ťarchou kritiky aj premiér Robert Fico.

Viacerí odberatelia vody, elektriny a plynu sa sťažovali od začiatku roka na zvýšenie ceny napriek tomu, že vláda sľubovala znižovanie cien za energie. Na rokovaní vlády boli prítomní šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík a predseda predstavenstva Stredoslovenskej energetiky. Ako Fico tvrdí, že zmeny, ktoré ľudia kritizujú, sú neúnosné. Premiér nevidí vraj dôvod na to, aby sme umelo cez fixné poplatky za ističe alebo plynomery vyťahovali z ľudí peniaze.

„Vláda ako kolektív vyslovila zásadný politický nesúhlas s regulačným rámcom. Požiadali sme predsedu regulačného úradu, aby ponúkol riešenie“ vyhlásil Fico.  „Ako vláda sledujeme ceny energií, a boli sme v kľude, že cena energií klesá, a zrazu sme sa dostali pod tlak starostov a primátorov, ktorí nám oznamujú, že fixné poplatky za ističe sa prudko zvýšili, na čo sme okamžite reagovali,“ dodal premiér.

Predseda vlády SR Robert
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Vláda SR na svojom dnešnom rokovaní vyslovila "zásadný politický nesúhlas" s regulačným rámcom v energetike na rok 2017. Oznámil to po dnešnom rokovaní vlády SR jej predseda Robert Fico (Smer-SD). Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) sa podľa neho v rámci tzv. autoremedúry (opravy vlastného rozhodnutia, pozn. TASR) vráti k distribučným poplatkom za elektrinu a plyn na úroveň roku 2016.

Na ceny energií reaguje aj Andrej Danko

Proti špekulantom a súkromníkom, ktorí nebudú ctiť pravidlá štátu, pohrozil aj Andrej Danko. "Je na zamyslenie, keď v dnešnej dobe je možné, že napriek tomu, že tu máme trhový mechanizmus, dôjde k rozhodnutiu ÚRSA, ktorého účastníkom je samotný úrad a samotný navrhovateľ. Dnes na Slovensku je možné to, že predseda Úradu vydá rozhodnutie, ktoré sa vydá len tomu, komu toto rozhodnutie môže aj vyhovovať," povedal Danko.

Z tohto dôvodu vyjadril pohoršenie. "Dve vyvolené spoločnosti, v ktorých akcionárskej štruktúre je EPH, za ktorou je J&T, ktoré, nie je žiadne tajomstvo, dáva veľmi zaujímavé úroky niektorým opozičným lídrom a im blízkym pri úročení zmeniek. Že práve títo vyvolení ľudia dosiahli to, že Regulačný úrad vydal rozhodnutie len pre Stredoslovenskú energetiku a SPP, ktoré zlepšuje ekonomické bilancie samotných spoločností," tvrdí Danko.

Zarobí Bašternák, prerobí babička

„Skutočnosť je taká, že tešiť sa môže pán Bašternák,“ vyhlásil dnes líder OĽaNO Igor Matovič v reakcii na tému ceny energií. „Pri vode sa zavádza fixný poplatok. Dokopy pri jeho spotrebe nemusí šetriť.  Ušetrí ten, kto míňa 1 500 kubíkov vody za rok, ušetrí dvesto eur.“

„To sú domácnosti, ako táto pani vdova. Tá zaplatí o 100 % viac,“ povedal Matovič a ukázal obrázok babičky.  „Po novom zaplatí o 100 percent viac, keďže minie približne 10 kubíkov vody za rok. Miesto 10 eur zaplatí 25 eur. Chudobným ľuďom chce brať a bohatým dávať. Viac ako milión domácnosti bude platiť viac,“ vyhlásil Matovič. „Toto je sociálny štát Roberta Fica.  Prišli na to ako zodrať z kože chudobných ľudí. Všetky domácnosti, ktoré minú do 150 kubíkov vody ročne, budú platiť viac,“ dodal Matovič. Podľa Matoviča začnú na nových cenách energií zarábať domácnosti, ktoré spotrebujú cez 150 kubíkov vody.

Podľa Matoviča sa nové ceny negatívnu dotknú najmä sociálne najslabších
Zobraziť galériu (4)
Podľa Matoviča sa nové ceny negatívnu dotknú najmä sociálne najslabších  (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Ceny kritizujú aj liberáli

Ak sa zvýšia ceny dodávateľom tovarov a služieb, pocítia to podľa SaS všetci. Podpredsedníčka SaS a šéfka parlamentného výboru pre hospodárske záležitosti Jana Kiššová upozornila, že strana dostala množstvo konkrétnych podnetov od občanov podložených zálohovými platbami, ktoré vyvracajú sľuby vlády. Ceny komodít na trhoch pritom podľa nej dlhodobo klesali, čo by malo ovplyvniť aj výslednú spotrebiteľskú cenu.

 „Ale realita je práve opačná. U nás tomuto poklesu zabránil regulačný úrad svojou neustálou gymnastikou v rámci zložiek fixnej časti tejto ceny a výsledkom tejto regulácie sú nespočetné prípady, keď išli spotrebiteľské ceny dramaticky hore,“ uviedla Kiššová na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Cena plynu mala ísť dole, štát však pripravil nečakané prekvapenie: Účet vyrazí Slovákom dych

 Poslanec Národnej rady (NR) SR a tímlíder SaS pre energetiku Karol Galek potvrdil, že ľudia sa sťažujú, koľko majú po novom platiť za elektrinu v dôsledku toho, že im vzrástla platba za ističe. Malý podnikateľ z hladovej doliny napríklad zaplatil minulý rok za elektrinu 735 eur a tento rok by mal dať iba za jej distribúciu bez samotnej spotreby 795 eur.

Liberáli kritizujú hlavne netransparentnosť a nesystémovosť rozhodnutí regulátora, ktorému ide o optimalizáciu výkonu ističov. Cenové rozhodnutie totiž vydal len pár dní pred koncom roka a ľudia sa mu podľa nich nemali možnosť prispôsobiť.

„Nie každý má reálne možnosť znížiť si kapacitu ističov a nie každý je odborník na elektrotechniku. No aj tí, čo vedia, o čom je reč, nemali kedy si ju znížiť,“ zdôraznil Galek. Dodal, že kapacita musí byť držaná napríklad v bytových domoch s výťahmi, v nemocniciach, školách, chatách či domoch smútku aj vtedy, ak nie sú v nepretržitej a plnej prevádzke.   „Pre mnohých síce platba za elektrinu možno naozaj mierne poklesne, ale pre mnohých, naopak, veľmi výrazne stúpne. Dotkne sa to rodinných domov, škôl, miest, obcí. Doplatia na to dokonca aj tí, ktorí v minulosti investovali do zníženia spotreby,“ uzavrel Galek.
     

Výzva pre regulačný úrad

Strana preto vyzvala predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefa Holjenčíka, aby ukázal modelové prepočty prípadov, v ktorých sa ceny energií pre spotrebiteľa znížia a tiež tie, keď cena energií porastie. „Aby ľudia vedeli vyhodnotiť svoju vlastnú situáciu, čo to pre nich bude znamenať,“ zdôvodnila Kiššová. Zároveň sa chcú poslanci obrátiť na ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD), aby zverejnil prehľad, koľkým odberateľom ceny po zmenách klesnú a o koľko a aby rovnako vyčíslil, koľkým sa ceny energií zvýšia a o akú sumu.

ÚRSO podľa svojho stanoviska pristúpil k optimalizácii tarifných štruktúr preto, aby si odberatelia uvedomili potrebu zvažovať, či hodnota ich ističa, respektíve výška rezervovanej kapacity, skutočne zodpovedá reálnym potrebám pri odbere elektriny. "Na Slovensku je totiž mnoho miest a obcí, kde majú odberatelia prehnanú rezervovanú kapacitu, čo potom spôsobuje problémy v sústave a vytvára nedostatok rezervovanej kapacity pre nových odberateľov," konštatoval v utorok (17.1.) hovorca úradu Radoslav Igaz.

Úrad tiež podľa neho týmto rozhodnutím postupuje v zmysle zákona o energetickej efektívnosti, pričom Slovensko musí plniť určité limity a znižovať spotrebu. Zároveň má ísť o výzvu pre samosprávy, malé podniky, sociálne zariadenia, ktoré nemajú predstavu, ako sú pripojené a aké majú rezervy, aby sa začali o znižovanie svojich nákladov za energie zaujímať. "V prípade domácnosti po sčítaní fixnej a variabilnej zložky platí, že priemerné celkové ročné náklady za dodávku elektriny sa im v roku 2017 znížia o 4,3%," zdôraznil Igaz.

Viac o téme: CenyPlynElektrinaRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu