Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Megaodhalenie! Majiteľ Váhostavu sa prvýkrát verejne priznal: Za miliardami stojí mecenáš Smeru

Juraj Široký Zobraziť galériu (6)
Juraj Široký (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Verejne známe tajomstvo je konečne potvrdené. Známy podnikateľ Juraj Široký, ktorý je považovaný za mecenáša Smeru, je majiteľom kontroverznej stavebnej spoločnosti Váhostav.

Ako uviedla RTVS na svojom Facebooku, Široký je v registri konečných užívateľov výhod na stránke Úradu pre verejné obstarávanie uvedený ako jediný majiteľ Váhostavu. Na margo vyjadrení, podľa ktorých nikdy nebol vlastníkom firmy, sa hovorca Váhostavu vyjadril takto: „Tieto dve skutočnosti nie sú v rozpore. V čase, keď pán Široký dal vyhlásenie, bolo pravdivé a vplyv vo Váhostave získal neskôr."

Vlastnícku štruktúru musel Váhostav odhaliť kvôli minulý rok prijatému protischránkovému zákonu ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd). Firmy uchádzajúce sa o štátne zákazky sa musia povinne registrovať v registri partnerov verejného sektora a zároveň zverejniť vlastnícku štruktúru až na úroveň konečného užívateľa výhod.

Juraj Široký v registri
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky.sk)

Váhostav sa do pamäte Slovákov zapísal aj problémami s reštrukturalizáciou. Nárok na vrátenie peňazí mali aj rôzne schránkové firmy a peniaze, ktoré mu Váhostav dlhoval, mal medzi prvými dostať aj Ladislav Bašternák, dnes známy najmä z kauzy Bonaparte. Juraj Široký je taktiež dlhodobo spájaný s najsilnejšou slovenskou politickou stranou Smer-SD a Robertom Ficom.

Megaodhalenie! Majiteľ Váhostavu sa
Zobraziť galériu (6)

Slovákov provokuje aj luxusnou rezidenciou, ktorá sa nachádza na Bahamách. Luxus vily bije do očí práve v kontraste s katastrofálnou finančnou situáciou, v ktorej sa Váhostav nachádzal, keď sa naň valila jedna kauza za druhou. Podľa odhadov realitných maklérov sa ceny nehnuteľností pohybujú v lokalite na ostrove New Providence od 2 miliónov dolárov vyššie.

Megaodhalenie! Majiteľ Váhostavu sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: topky)

Viac o téme: Juraj ŠirokýVáhostav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu