Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Opozičné strany sú ničota, vyhlásil Fico: My sme partia, kde platí slovo, koalícia je stabilná

Zľava: Predseda vlády SR Robert Fico, predseda NR SR Andrej Danko a podpredseda NR SR Béla Bugár počas tlačovej konferencie na tému: Ciele koalície na rok 2017 Zobraziť galériu (3)
Zľava: Predseda vlády SR Robert Fico, predseda NR SR Andrej Danko a podpredseda NR SR Béla Bugár počas tlačovej konferencie na tému: Ciele koalície na rok 2017 (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Koalícia je funkčná a stabilná, na predčasné voľby nie je dôvod. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii koalície v Národnej rade SR predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico. "Dôverujeme si, rešpektujeme a sme pripravení spoločne veľmi tvrdo pracovať. Sme partia, kde platí slovo," povedal.

Vládna koalícia sa podľa jeho slov zaviazala udržať v krajine stabilitu a opatreniami v prospech ľudí postaviť hrádzu extrémizmu. Odmieta reči o predčasných voľbách. "Na takéto úvahy nie je žiadny dôvod, je to umelá bublina, ktorú sa niekto snaží vytvoriť," povedal Fico.

Tieto reči šíria podľa neho opozičné strany, ktoré označil za ničotu. "O predčasných voľbách hovoria tí, ktorí dnes nepredstavujú žiadnu alternatívu. To je ničota, to je alternatíva chaosu a nenávisti. Ľudia, ktorí sa na ničom nevedia dohodnúť. Toto nemôže byť alternatíva stabilnej vládnej koalície, ktorá vznikla na základe výsledkov demokratických parlamentných volieb," zdôraznil Fico. Odpoveďou extrémistom, bláznom a polobláznom v slovenskej politike má byť podľa neho zmysluplný program a konkrétne výsledky. To podľa Fica vláda verejnosti ponúka.

Matovič reaguje na tlačovku koalície: Zlepenec zlodejov urobí aj nemožné, aby sa udržal pri moci!

Fico hovoril tiež o viacerých prioritách, ľavicových opatreniach, ktoré pre ľudí chystajú jeho ministri. V súvislosti s bezpečnostnou situáciou je podľa Fica na čase uvažovať napríklad o spoločnej európskej armáde. Posilniť by sa mala podľa premiéra aj akcieschopnosť našej armády aj podmienky, v ktorých pracuje Policajný zbor. "Slovensko dnes musí byť schopné chrániť svoje hranice a garantovať bezpečnosť ľudí v ich domovoch," uviedol jednu z priorít tohto roka.

"Týmto trom politickým stranám sa podarilo postaviť vládu, za ktorú sa Slovensko nemuselo hanbiť," povedal predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko aj v súvislosti so slovenským predsedníctvom v Rade Európskej únie. Koalícia chce podľa neho viac rozvíjať sociálny pilier a počúvať ľudí a ich problémy.

Predseda vlády SR Robert
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

"Táto vláda je stabilná, rokovania Národnej rady prebiehajú hladko, pretože sú všetky veci vopred konzultované na úrovni vlády, a čo je najdôležitejšie, že ľudí nezaťažujeme konšpiráciami, ale že veľmi citlivo vnímame, že ľudia majú právo mať sa lepšie a chceli by sme k tomu prispieť," doplnil šéf národniarov.

Podpredseda parlamentu a šéf Mosta-Híd Béla Bugár vyzdvihol priority jeho strany, ktorými sú právny štát, regionálny rozvoj, menšinové práva a občianska spoločnosť. Volá aj po zmene spôsobu výberu policajného prezidenta. Danko potvrdil, že prebieha diskusia o činnosti Policajného zboru aj o zlepšení podmienok vyšetrovania.

Bugár avizuje aj prijatie tzv. protikorupčnej doložky k zákonom. "Aby sme zmenšili priestor pre korupciu," vysvetlil s tým, že chce riešiť aj postihovanie internetovej kriminality. Na zreteli bude mať jeho strana aj zdravší život ľudí v regiónoch, ochranu životného prostredia, mieni meniť stavebný zákon. Ocenil, že v koalícii platia dohody. "Na čom sa dohodneme, to sa v Národnej rade zrealizuje a to je pre nás najdôležitejšie," uzavrel.

Beblavého návrh na zrušenie VÚC ma absolútne nezaujíma, uviedol Fico

Návrh nezaradeného opozičného poslanca Národnej rady SR Miroslava Beblavého na zrušenie vyšších územných celkov (VÚC) predsedu vlády Roberta Fica nezaujíma. "Je to výkrik, nepodstatný, nezaujímavý, nikoho to netrápi, čo pán Beblavý v tejto situácii hovorí. Mňa tento návrh pána Beblavého absolútne nezaujíma, pretože je úplne irelevantný," vyhlásil Fico na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade SR. Beblavého označil za bezvýznamného poslanca.

"Predstavte si, že máte nejakého samostatného bežca v Národnej rade, v podstate bezvýznamného poslanca bez akéhokoľvek politického krytia, ktorý prešiel už všetkými možnými politickými subjektmi, aké tu existujú. Poslanca, ktorý nevedel vysvetliť, odkiaľ zobral peniaze na výstavbu rodinného domu, ktorý zneužíval Transparency International. Poslanca, ktorého by som sa rád spýtal na pôsobenie možno jeho rodičov v súvislosti s privatizáciou. A tento samostatný úplne bezvýznamný bežec oznámi verejnosti, že on ide zrušiť VÚC. Nuž teda, oznamujem mu, že na zrušenie VÚC potrebuje zmenu Ústavy SR," reagoval na Beblavého návrh Fico.

Beblavý podľa neho nevolal koaličným stranám, aby s nimi hovoril o podpore jeho návrhu. Na zmenu ústavy treba aspoň 90 hlasov. Opozícia bez koalície nemá šancu takúto úpravu presadiť. Ani súčasná koalícia sama nemá ústavnú väčšinu a na prijatie ústavných zmien potrebuje pomoc koalície. Koaliční predstavitelia neraz žiadali opozíciu, aby svoje návrhy na ústavné zmeny konzultovala s koalíciou, keďže jej hlasy potrebuje. Podľa Fica nemožno fungovať tak, že niekto príde a ako hotovú vec oznámi, že ide zrušiť VÚC. "A pritom má jeden jediný hlas v Národnej rade," doplnil.

Predseda vlády SR Robert
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Fico pripomenul, že v parlamente je v druhom čítaní návrh na zrušenie druhého kola volieb predsedov krajov, tí by sa po novom mohli voliť len v jednom kole. Vláda návrh odobrila. "V druhom kole volieb do VÚC nám niekedy klesala účasť možno na 10 percent. Kde už je potom tá demokratickosť a miera zastúpenia ľudí pri rozhodovaní," vysvetlil zámer koalície nahradiť dvojkolovú voľbu jednokolovou.

Beblavý navrhuje s poslankyňou Katarínou Macháčkovou (nezaradená) zrušenie VÚC už v tomto roku, a to bez náhrady. Návrh predložili do parlamentu na najbližšiu schôdzu parlamentu. Štát by podľa Macháčkovej zrušením krajov počas najbližších piatich rokov ušetril viac ako 200 miliónov eur, a to zrušením volieb či nákladov na fungovanie zastupiteľstva. Opozičná poslankyňa tvrdí, že po pätnástich rokoch existencie možno zhodnotiť, že žiaden zo zásadných cieľov VÚC sa nenaplnil. Na podporu svojho návrhu spúšťajú Beblavý a Macháčková aj online petíciu. Cieľom je vytvoriť verejný tlak na presadenie tohto kroku.

VÚC vznikli v roku 2001 za prvej vlády Mikuláša Dzurindu, dovtedy bola SR rozdelená na tri kraje. Vyššie územné celky sú najvyššia územná samosprávna jednotka na Slovensku. Do ich pôsobnosti patria napríklad cesty II. a III. triedy, stredné školstvo, zdravotnícka sústava či kultúrne ustanovizne.

Danko zaujal rázny postoj: Odsudzujeme prejavy extrémizmu, poslancov za ne budeme stíhať

Vládna koalícia má jasný postoj k obetiam holokaustu, k prejavom xenofóbie, rasizmu a k iným prejavom intolerancie. Vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade SR predseda parlamentu a SNS Andrej Danko. "Absolútne odsudzujeme takéto prejavy," zdôraznil s tým, že sa nimi bude koalícia zaoberať a pokiaľ v nich budú poslanci pokračovať, prídu disciplinárne konania.

"Budeme sa tým vážne zaoberať. V rámci toho, čo nám zákon dovoľuje, neostane nitka suchá na ĽSNS," reagoval Danko na vyjadrenia poslanca za ĽSNS Stanislava Mizíka, ktorý na sociálnej sieti Facebook 10. januára kritizoval prezidenta SR Andreja Kisku za štátne vyznamenania. Mizíkovi prekáža, že ich dostali aj Židia, slniečkari a ochrancovia "cigánov, moslimov".

Mizík kritizuje vyznamenania pre Ivana Kamenca, ktorý podľa Mizíkových slov "sám v rozhovore priznal, že je Žid", "Eve Mosnákovej - Židovke", Michalovi Kaščákovi, organizátorovi podľa Mizíka "zvráteného festivalu Pohoda, kde sa propaguje islamizmus, homosexualita, slniečkarstvo", a tiež "českému režisérovi židovského pôvodu Jurajovi Herzovi a Michalovi Kocábovi - slniečkarovi, ochrancovi cigánov, moslimov". Poslanec má problém aj s vyznamenaním in memoriam pre Danielu Šilanovú, "fanatičku do cigánskych zvykov".

"Pokiaľ budú extrémistické, rasistické prejavy jednotlivých poslancov pokračovať, znova pristúpime k disciplinárnym konaniam," zdôraznil Danko, ktorý by niektorým poslancom dal kazajku. Mizíka už parlamentný mandátovo-imunitný výbor riešil pre jeho údajne rasistické vyjadrenia v pléne. Rozhodol, že sa má ospravedlniť na najbližšej schôdzi a ak tak neurobí, výbor opäť zasadne a môže mu udeliť tisíceurovú pokutu.

Danko zdôraznil, že jedným z riešení nacionalizmu je rozvážna politika a riešenie problémov ľudí. Poukázal, že v parlamente dnes nemáme iba extrémizmus s nacionalistickou či židovskou politikou, ale je tu aj v podobe antisystémových strán. "Želám si od roku 2017, aby vznikla jedna reálna politická strana, ktorá bude alternatívou a politickým partnerom," doplnil Danko.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár zdôraznil, že vládna koalícia nielenže odsudzuje prejavy extrémizmu, ale proti nim aj bojuje. Pripomenul prijatie napríklad protiextrémistického balíka.

 

Viac o téme: KoalíciaRobert FicoSmer-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu