Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Macejková chce osloviť Žitňanskú: Počet sudcov ÚS SR by sa mal podľa nej zvýšiť zo zákona na 15

Ivetta Mcejková
Ivetta Mcejková (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Predsedníčka Ústavného súdu (ÚS) SR Ivetta Macejková plánuje začiatkom tohto roku osloviť ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú v súvislosti s možnou zmenou zákona o ÚS. Podľa Macejkovej by bolo potrebné pre ÚS zvýšiť počet sudcov z 13 na 15 a znížiť počet jeho právomocí.

ÚS už dávnejšie pripravil materiál, ktorý môže slúžiť ako základ pre novú právnu úpravu v tomto smere. Ministerke spravodlivosti plánuje Macejková ponúknuť v danej veci spoluprácu. "Vzhľadom na to, že Ústavný súd nedisponuje zákonodarnou iniciatívou, zvažujem ako jeho predsedníčka možnosť ponúknuť uvedený odborný materiál subjektom, ktoré si ho môžu osvojiť a disponujú príslušnými právomocami. V spolupráci s Ústavným súdom by si myšlienku prijať nové znenie zákona o Ústavnom súde Slovenskej republiky, ktoré zodpovedá aktuálnym potrebám, mohlo osvojiť Ministerstvo spravodlivosti SR," uviedla šéfka ÚS.

Podľa Macejkovej by navrhované zmeny zodpovedali vyťaženosti ÚS vzhľadom na veľké množstvo podávaných sťažností a návrhov, ako aj veľký počet právomocí v porovnaní s ústavnými súdmi v zahraničí. V novom roku by Macejková rada využila v tomto smere aj celospoločenskú diskusiu, ktorú vyvolala problematika vymenovania sudcov ÚS, ako aj rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku nevymenovať troch sudcov ÚS z kandidátov schválených parlamentom.

Viac o téme: SudcoviaLucia ŽitňanskáIvetta Macejková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu