Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bugár o Mečiarových amnestiách: Ak ÚS potvrdí, že sa dajú zrušiť, hlasy sa nájdu

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Most-Híd vždy podporoval zrušenie tzv. Mečiarových amnestií a podporí ho aj v druhom čítaní v parlamente. V rozhovore to povedal predseda Mosta-Híd a podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár, ktorý ale nemieni namiesto opozície presviedčať svojich koaličných partnerov, aby návrh na zrušenie podporili. Bez nich neprejde.

"Stále vysvetľujem opozícii, že ak chce niečo dosiahnuť, treba si sadnúť s tými, ktorých podporu potrebujú. Prečo by som ja robil prácu namiesto opozície?" povedal Bugár, podľa ktorého navyše v tomto prípade neexistuje sila, ako presvedčiť koaličných partnerov, aby zmenili stanovisko. "Existuje jediná možnosť. Pokiaľ by Ústavný súd dal výklad zákona, že sa predsa len dajú amnestie zrušiť, tak v tom momente sa nájde 90 a viac hlasov," uviedol Bugár.

Myslí si, že pokiaľ sa nezjednotí právne stanovisko, nikdy sa nenájde za zrušenie Mečiarových amnestií potrebných 90 hlasov. "A stanovisko by mal dať Ústavný súd. To je normálne riešenie, obrátiť sa na Ústavný súd," poznamenal.

Parlament má na ďalšej svojej schôdzi definitívne rozhodnúť o opozičnom návrhu na zrušenie Mečiarových amnestií. Na jeho schválenie bude potrebných 90 hlasov. Návrh je teraz v druhom čítaní, okrem opozície ho podporil aj vládny Most-Híd. Smer-SD a SNS nie.

Amnestie udelené v roku 1998 sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.

Viac o téme: Vladimír MečiarBéla BugárMečiarove amnestie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu