Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rok 2016 bol rokom varovných prekvapení, tvrdí Žitňanská

Jana Žitňanská
Jana Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ako rok veľkých a veľmi varovných prekvapení charakterizovala europoslankyňa Jana Žitňanská (ECR, NOVA) rok 2016. V tejto súvislosti upriamila pozornosť na to, že extrémisti sa v marcových parlamentných voľbách dostali do Národnej rady SR, Briti v júnovom referende zahlasovali za odchod z Európskej únie a aj to, že v novembrových prezidentských voľbách v USA zvíťazil Donald Trump.

Analytici upozorňujú, že extrémizmus a populizmus rastie naprieč Európou. Tieto strany či politici získavajú popularitu aj vďaka sociálnym sieťam. Na otázku, či je EÚ pripravená a schopná bojovať proti tomuto trendu, Žitňanská odpovedala, že vzhľadom na to, ako rastie počet extrémistov a populistov, rovnako ako aj propagandistických webov a hoaxov, to skôr vyzerá, že zatiaľ nie. „Ale dobrou správou je, že tento jav prestávame brať na ľahkú váhu a začíname sa mobilizovať. Nedávno sme v Európskom parlamente prijali správu, v ktorej sme vyzvali štáty EÚ na vyššie angažovanie sa v boji proti propagande a extrémizmu,“ dodala poslankyňa EP. 

„Ak chceme, aby sa ľudia nenechali namotať na výkriky a hnev týchto politikov, musíme sa reálne viac starať o problémy ľudí. Byť s nimi v kontakte, počúvať ich. Neuzatvárať sa,“ uviedla ďalej Žitňanská na margo toho, ako sa dá podľa nej zabrániť nárastu popularity takýchto politikov a strán. Zdôraznila, že navyše sa ukazuje, že keď „títo politici 'protestu' získajú moc, sú skôr zaskočení a bezradní. A v zásade sa správajú presne ako nimi toľko kritizovaní predchodcovia“.

Politické špičky po júnovom referende v Británii, ktorému predchádzala tvrdá a klamlivá kampaň, vyhlasovali, že EÚ musí získať späť dôveru občanov a musí sa stať efektívnejšou. Pobrexitová debata otvorila aj otázku, či Únia potrebuje viac kompetencií, alebo či majú hrať národné štáty väčšiu úlohu. „Nemám pocit, že Brusel by mal príliš kompetencií. Videli sme to napríklad na zablokovaní celej Únie valónskym parlamentom pri dohode CETA. Je dôležité, aby sa zachovávala deľba moci, ale zároveň si členské štáty musia uvedomiť, že občas bez väčšej ochoty robiť kompromisy nezvládneme. A rýchlosť, s akou sa dohodlo zriadenie pobrežnej a hraničnej stráže dokazuje, že keď Únia chce, vie byť akcieschopná,“ dodala Žitňanská k otázke kompetencií Bruselu.

Viac o téme: Jana Žitňanská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu