Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Politici vnímajú zákaz buriek ako predčasný, podporí ho Kollár

Boris Kollár
Boris Kollár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Oslovení politici koalície aj opozície nevnímajú situáciu na Slovensku tak, že by mal byť v tejto dobe zákonom vydaný zákaz nosenia buriek na verejných priestranstvách. Otvorenú podporu iniciatíve predsedu Národnej rady (NR) SR a šéfa SNS Andreja Danka vyjadruje zatiaľ len šéf Sme rodina Boris Kollár.

"Je to trošku unáhlené, u nás tento problém nie je. Na Slovensku takých ľudí nevidíme. Ale zahlasujem za to, lebo čím viac takýchto vecí prijmeme a znechutíme moslimom našu krajinu, spravíme ju pre nich nepríťažlivou, tým viac chránime našich ľudí. Určite to podporíme," povedal Kollár.

Líder koaličného Mosta-Híd Béla Bugár si nemyslí, že dozrel čas na takýto zákaz. "Problém nie je v tom, že niekto niečo zakáže alebo nezakáže. Ale vyvolá sa určitá vlna a napätie a upriami sa pozornosť nesprávnym smerom. Nemyslím si, že máme najväčší problém s tým, že je tu veľa ľudí, čo nosia burky. Preto nie som presvedčený, že by sme sa mali týmto smerom vybrať," vyhlásil.

Podpredseda poslaneckého klubu Smeru-SD Miroslav Číž vníma Dankov návrh, tvrdí však, že mieru a intenzitu aktivít v tomto smere treba ešte zvážiť. "Ak to pán Danko predloží, pravdepodobne to aj hlbšie zdôvodní, či to nie je u náš predčasné," povedal s tým, že v koalícii sa to určite bude preberať.

Exminister obrany a podpredseda SaS Ľubomír Galko tvrdí, že návrh na zákaz buriek len ukazuje odbornú vyprázdnenosť SNS. "Ja by som očakával, že Andrej Danko najskôr posilní tajné služby, a to finančne, materiálne a odborne. Teda odborné návrhy, ktoré by posilnili bezpečnosť občanov Slovenska a rozviazali ruky tajným službám," podotkol.

Šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič si myslí, že zákaz buriek je pre Slovensko rovnako zásadným problémom, ako horalka či tričko v parlamente, resp. dvojbodka v logu RTVS. "Čakal som, kto prvý na Slovensku tému zneužije. Danko ma nesklamal," uzavrel.

Andrej Danko povedal, že aktuálna tragédia v Berlíne je ďalším príznakom toho, že multikulturalizmus a príliš veľká otvorenosť k iným kultúram znižuje bezpečnosť v európskych štátoch. "Toto všetko, čo sa deje, je zlyhaním EÚ v tom, čo sme jej dali do vienka v otázke bezpečnosti," uviedol s tým, že jeho strana v roku 2017 predloží do NR SR legislatívnu zmenu, ktorej cieľom bude zákaz nosenia buriek na verejných priestranstvách.

Jednou z najdôležitejších úloh EÚ bolo zvýšenie bezpečnosti členských štátov, podľa Danka však masy migrantov prechádzali cez úniu takmer bez kontroly. "Ľudia bez pasov, s mobilnými telefónmi chodili cez EÚ len tak," pripomenul. Práve zlyhania tohto typu podľa neho zhoršujú kredit únie v národných štátoch a ich výsledkom sú podobné rozhodnutia, aké prijali britskí voliči v referende.

"Musíme začať väčší dialóg, aj cirkevní predstavitelia. Nie každý, kto vyznáva islam, je terorista. Nemôžete človeka súdiť podľa vierovyznania a farby pleti. Ale musíte v rámci Európy prijať bezpečnostné opatrenia, ktoré dokážu identifikovať ľudí, čo inklinujú k radikálnym prejavom islamu," odporučil Danko.

Viac o téme: ZákazBurkyAndrej DankoBoris Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu