Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico si nedával servítku pred ústa: Špinavý útok na slovenské predsedníctvo!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

ŠTRASBURG – S unikátnym projektom, akým je Európska únia, trestuhodne hazardujeme, vyhlásil dnes v pléne Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu predseda vlády SR Robert Fico. Podľa slovenského premiéra úniu ohrozujú vnútropolitické záležitosti členských štátov, napríklad referendá.

"S unikátnym projektom, ktorý nikde na svete neexistuje, dnes trestuhodne hazardujeme," skonštatoval Fico. Vyzval národných lídrov v členských štátoch EÚ, aby neriešili svoje vnútropolitické problémy na úkor európskym tém. Dodal, že dôsledky britského a talianskeho referenda pociťuje celá Európa.

"Európska únia je v najťažšej kríze od svojho vzniku, nie je to však kríza z vonkajšieho ohrozenia, je to kríza zvnútra, vyjadrená predovšetkým nedôverou ľudí a stratou autority európskych elít," vyhlásil Fico. Na skepsu občanov navrhuje reagovať ponúknutím konkrétnych politických výsledkov.

Fico vymenoval úspechy slovenského predsedníctva v Rade EÚ – napríklad ratifikáciu parížskej klimatickej dohody, schválenie budúcoročného rozpočtu EÚ alebo spustenie európskej pohraničnej a pobrežnej stráže. Vyjadril nádej, že koncept tzv. efektívnej solidarity, ktorý Slovensko predložilo počas svojho predsedníctva, sa stane súčasťou reformy únijného azylového systému.

Hoci z pléna europarlamentu zaznalo viacero pozitívnych hodnotení na adresu slovenského predsedníctva, našli sa aj kritické hlasy. Tie súviseli s kauzou údajne predražených zákaziek súvisiacich s predsedníctvom a postojom slovenskej vlády k riešeniu migračnej krízy.

Na tlačovej konferencii sa Fico vyjadroval aj k obvineniam bývalej pracovníčky ministerstva zahraničných vecí SR Zuzany Hlávkovej. Považuje ich za osobný útok na ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka a slovenské predsedníctvo v Rade EÚ.

"Čakám na moment, keď sa postavíme pred vás so všetkými papiermi, všetkými vyjadreniami kontrolných orgánov, a potom budeme očakávať ospravedlnenie od ľudí, ktorí spôsobili takýto špinavý útok na slovenské predsedníctvo," avizoval Fico.

Premiér sa opäť ohradil voči politickej korektnosti a odmietol, že by sa niekedy neprijateľne vyjadril na adresu migrantov alebo moslimov. "Ja chcem, aby každé jedno slovo, ktoré použijem, bolo zrozumiteľné pre ľudí. Nebudem používať byrokratickú bruselskú hantírku, ktorej nerozumie už nikto na svete. Chcem veci pomenovávať tak, ako ich cítim a ako ich vnímam," zhrnul Fico.

Viac o téme: Robert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu