Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Dlhoočávaný snem Smeru po roku plného škandálov: Skončia aj známe mená

Pavol Paška Zobraziť galériu (4)
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Strana Smer-SD chce dať na sobotňajšom sneme, ktorý bude v Prešove, do popredia mladé tváre. Predsedníctvo vo štvrtok odobrilo a delegáti na sneme majú schváliť vytvorenie politického odborného tímu, ktorý bude pripravovať programové smerovanie strany. Každý z jeho členov dostane do portfólia konkrétne oblasti.

Tím povedie podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič. Budú v ňom aj ďalší doterajší podpredsedovia Peter Kažimír a Peter Pellegrini. V tíme bude aj žilinský župan Juraj Blanár, predseda ústavnoprávneho výboru Robert Madej či poslanec NR SR Ján Podmanický.

Čaplovič poslal Ficovi list

K personálnym zmenám dôjde v sobotu aj vo vedení strany. Podpredsedu Dušana Čaploviča, ktorý listom predsedovi Smeru oznámil, že už nehodlá byť funkcionárom, nahradí žilinský župan Juraj Blanár. Ten doteraz v strane od jej vzniku zastával funkciu žilinského krajského predsedu.

Dušan Čaplovič
Zobraziť galériu (4)
Dušan Čaplovič  (Zdroj: SITA)

Odpísaný Paška

Vo funkcii skončí aj Pavol Paška a nahradí ho minister hospodárstva Peter Žiga, ktorý doteraz pôsobil ako stranícky šéf v Košickom kraji. Delegáti majú na sneme schváliť aj nové programové priority. Podľa informácií Paška sa o tom, že nebude podpredsedom, dozvedel len sprostredkovane a na rokovaniach predsedníctva sa nezúčastňuje. Nebol ani na októbrovej programovej konferencii strany.

Paška ešte ako šéf parlamentu
Zobraziť galériu (4)
Paška ešte ako šéf parlamentu  (Zdroj: SITA)

Pavol Paška sa spájal s kontroverznou kauzou piešťanského CT a napriek tomu, že odstúpil, vinu necíti. Na predražený nákup CT zariadenia upozornili minulý rok lekár a zdravotná sestra, ktorí boli členmi správnej rady nemocnice a v ktorej boli aj zástupcovia ministerstva zdravotníctva. Po zverejnení okolností nákupu odišla najskôr z funkcie ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, potom podpredsedníčka NR SR a predsedníčka dozornej rady nemocnice Renáta Zmajkovičová a následne sa funkcie vzdal aj predseda parlamentu Pavol Paška, ktorého médiá spájali s dodávateľskou firmou.

Ak ostane Robo, je to zbytočný snem

Už dlhé týždne je pod paľbou aj dvojka Smeru a minister vnútra Robert Kaliňák. Kvôli kauze Bašternák čelil aj pokusu o odvolanie v parlamente. Aj keď mu premiér Robert Fico vyslovil dôveru, v kuloároch sa povrávalo, že po slovenskom predsedníctve v EÚ, odstúpi. Podľa oficiálneho stanoviska strany a jej predstaviteľov nič nenaznačuje, že by mal Kaliňák odstúpiť. No sto percentne isté to nie je.

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Kaliňáka kritizovala najmä kolegyňa zo strany a europoslankyňa Monika Flšíková-Beňová. Tá pred pár dňami na Facebooku napísala, že "ak ostane podpredsedom Robo Kaliňák, tak je to vlastne v princípe zbytočný personálny snem," napísala politička. "Členská základňa a aj naši voliči a sympatizanti očakávali že príde k zásadnejšej zmene," dodala na záver.

Viac o téme: Robert FicoSmer-SDMarek MaďaričPavol Paška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu