Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kotlebova strana odišla s dlhým nosom: Neprešli jej návrhy o strelných zbraniach i zákaze igelitiek

Marián Kotleba
Marián Kotleba (Zdroj: TASR/Roman Hanc, TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA – Návrh novely zákona o strelných zbraniach a strelive z dielne Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu, vďaka ktorej by ľudia mohli na ochranu seba alebo svojho majetku používať nielen krátke, ale aj dlhé zbrane, poslanci neposunuli do druhého čítania. Predkladatelia argumentovali zhoršenou bezpečnostnou situáciou.

Poslanci ĽSNS upozorňovali, že v súčasnej právnej úprave slúžia na zabezpečenie ochrany osoby a majetku skupiny zbrojných preukazov A a B. Tieto oprávňujú držiteľov na držanie, prípadne aj nosenie výlučne krátkych strelných zbraní. „Zhoršovanie bezpečnostnej situácie a s ním spojená potreba účinnejšej ochrany životov, zdravia a majetku obyvateľov vyvoláva verejný tlak na rozšírenie možnosti použiť na obranu zbraň, ktorá bude čo najlepšie prispôsobená fyzickým danostiam a schopnostiam majiteľa,“ zdôrazňovali predkladatelia. Zároveň podľa nich potreba účinnej ochrany vyvoláva v kruhoch odbornej verejnosti aj diskusiu o vhodnosti, resp. o dostatočnej účinnosti krátkych zbraní, najmä pri ochrane a obrane majetku alebo pri obrane proti útoku viacerých útočníkov – napríklad v chatových oblastiach alebo oblastiach s lazníckym osídlením.

Najjednoduchšou možnosťou, ako občanom poskytnúť efektívnejšie zbrane na ochranu ich životov, zdravia aj majetku, je podľa kotlebovcov poskytnúť im možnosť na tento účel využívať aj dlhé strelné zbrane. Tie však podľa súčasnej legislatívy nie je možné používať inak ako len na športové účely alebo na výkon práv poľovníctva. „Dlhé zbrane poskytujú možnosť efektívnej obrany aj strelcom, ktorí z dôvodu subtílnosti fyzickej stavby tela alebo z dôvodu zlého znášania spätného rázu výkonnejších krátkych zbraní nemôžu na obranu svojho života, zdravia alebo majetku použiť dostatočne výkonné krátke zbrane,“ zdôvodňovali návrh predkladatelia.

Držitelia zbrojných preukazov príslušnej skupiny mali mať podľa poslancov za ĽSNS možnosť disponovať dostatočne účinnou zbraňou prispôsobenou svojim schopnostiam. "Nevidíme dôvod na to, aby boli držitelia zbrojného preukazu skupiny B naďalej obmedzovaní v práve držať dlhú strelnú zbraň a predkladaná novela takúto diskrimináciu a obmedzenie odstraňuje,“ zdôrazňovali predkladatelia návrhu, ktorými sú Marián Kotleba, Peter Krupa, Stanislav Drobný, Rastislav Schlosár a Milan Uhrík. Novela sa podľa nich nemala vzťahovať na samonabíjacie dlhé zbrane odvodené z vojenských zbraní.

ĽSNS nepresadila zákaz používania igelitových tašiek

Poslanci NR SR neposunuli do druhého čítania návrh novely zákona o odpadoch. Podľa poslancov za stranu Kotleba - Ľudovú stranu Naše Slovensko (ĽSNS) je novela zákona potrebná k zabezpečeniu, zlepšeniu a udržaniu kvality životného prostredia pre súčasné a budúce generácie. Novelou chceli zakázať, aby sa konečným spotrebiteľom predávali alebo bezplatne poskytovali jednorazové plastové tašky do hrúbky 0,05 mm, vrecká do hrúbky 0,05 mm, jednorazové plastové poháre, taniere a príbory, okrem tých, ktoré sú biologicky rozložiteľné.

Používanie jednonorazových plastových tašiek, vreciek, tanierov, pohárov a príborov je podľa predkladateľov škodlivé nielen pre životné prostredie, ale aj pre ľudí. Kotlebovci upozorňujú, že priemerný Slovák ročne spotrebuje 466 jednorazových igelitových tašiek. V EÚ patríme k najväčším spotrebiteľom igelitových tašiek. Poslanci ĽSNS upozorňujú, že v bežných prevádzkach si ľudia balia do plastových vreciek ovocie, zeleninu či pečivo, alebo balia nákup do plastových tašiek. V stánkoch rýchleho občerstvenia si zas kupujú jedlo do plastového riadu, čím sa do tela dostávajú toxické látky z plastov. Plastový odpad po nákupe končí na chodníkoch, lúkach či v lesoch. 

Kotlebovci tiež upozorňujú, že veľa ľudí plasty neseparuje a končia v zmiešanom odpade. Podľa nich v rámci zabezpečenia trvalo udržateľného rozvoja je potrebné legislatívne obmedziť používanie plastových výrobkov. „Neekologické jednorazové plastové tašky a sáčky môžu byť plnohodnotne nahradené jednorazovými papierovými taškami a sáčkami. Táto ekologickejšia náhrada má okrem iného aj zaujímavé reprezentačné využitie. Jednorazové papierové tašky a sáčky možno potlačiť motívom predajcu a tým získať pútavý reklamný priestor pre propagáciu danej značky. Taktiež jednorazové plastové riady sa dajú nahradiť jednorazovými papierovými riadmi,“ argumentovali poslanci NR SR za Ľudovú stranu Naše Slovensko

Návrh ĽSNS pre obnovenie zvrchovanosti SR neprešiel

Návrh ústavného zákona poslancov NR SR za politickú stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotlebu, Rastislava Schlosára a Milana Uhríka, ktorým by sa mala meniť Ústava Slovenskej republiky, zákonodarcovia neposunuli do druhého čítania. Cieľom návrhu bolo vytvoriť ústavné predpoklady pre obnovenie zvrchovanosti Slovenskej republiky, ktorú štát podľa predkladateľov stratil po vstupe do Európskej únie v roku 2004.

"Zvrchovanosť je jedným zo základných ústavných princípov a pilierov, na ktorých musí stáť Slovenská republika. Zvrchovanosť znamená nezávislosť štátnej moci od akejkoľvek inej moci mimo hraníc daného štátu. Znamená, že štát nie je podrobený vôli a záujmom iného štátu ani medzištátnych združení," vysvetlili poslanci.

Podľa nich je suverenita SR v súčasnosti zásadným spôsobom obmedzená ustanovením Ústavy SR, ktoré znie: „Právne záväzné akty Európskych spoločenstiev a Európskej únie majú prednosť pred zákonmi Slovenskej republiky.“ Problémom podľa predkladateľov je, že "štátna moc Slovenskej republiky, ktorá pochádza od občanov Slovenskej republiky, sa v súčasnosti musí povinne pod hrozbou finančných sankcií podrobovať cudzej moci, ktorú predstavuje Európska únia".

Viac o téme: ZbraneMarián Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu