Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poslanci odsúdili Mečiarove amnestie: V hre je stále aj ich zrušenie

Kontroverzné amnestie vznikli za vlády Vladimíra Mečiara.
Kontroverzné amnestie vznikli za vlády Vladimíra Mečiara. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Národná rada SR odsudzuje akt zavlečenia občana SR do cudziny dňa 31. augusta 1995, ktorý bol nielen hrubým zásahom do ľudských práv a základných slobôd, ale aj činom poškodzujúcim dobré meno SR. Parlament tiež odsudzuje amnestie vtedajšieho predsedu vlády Vladimíra Mečiara, ktoré zabránili poznaniu a potrestaniu páchateľov týchto činov. Vyplýva to z textu Deklarácie NR SR, ktorú dnes 88 hlasmi definitívne schválili poslanci. Do druhého čítania sa zároveň 78 hlasmi dostal opozičný ústavný návrh na ich zrušenie.

"Slovenskú spoločnosť dlhodobo znepokojuje neobjasnenie a nepotrestanie zavlečenia občana Ing. Michala Kováča ml. do cudziny. Spravodlivosti zabránili amnestie predsedu vlády Vladimíra Mečiara," píše sa v deklarácii.

Opozícia chcela do textu doplniť vetu, že "NR SR vyjadruje vôľu vyrovnať sa s dôsledkami týchto hanebných činov schválením ústavného zákona o zrušení niektorých rozhodnutí o amnestii." Väčšina pléna však návrh nepodporila.

V rokovacej sále sa dnes našlo dostatok poslancov aj na podporu iniciatívy Jána Budaja (OĽaNO-NOVA), ktorým sa majú amnestie zrušiť. Jeho návrh sa dostal do druhého čítania, na jeho definitívne schválenie však bude potrebných minimálne 90 hlasov. Opozícii deklarácia nestačí. Trvá na zrušení amnestií, čo by podľa poslancov umožnilo súdiť aktérov zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska. Z tohto skutku bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS na čele s Ivanom Lexom. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), ktorá deklaráciu parlamentu predkladala, tvrdí, že vždy bola za zrušenie amnestií a hlasovala by za to aj dnes. "Je to politická deklarácia bez nejakých právnych konzekvencií a nemá ani žiaden priamy dosah na pozície jednotlivých strán či poslancov vo vzťahu k návrhom na ich zrušenie. Viem sa vecne stotožniť s týmto návrhom deklarácie. Politické odsúdenie amnestií je ten akt, na ktorom sa dokáže nájsť zhoda väčšiny parlamentu. Na ich zrušenie zjavne ešte nie," dodala.

Ondrej Dostál (SaS) označil deklaráciu za prázdne gesto. "Odsúdiť po 18 rokoch, že sa niečo stalo, to nemá žiaden väčší význam. Prezident Andrej Kiska sa obrátil na všetkých poslancov a v súvislosti s úmrtím Michala Kováča na nich apeloval, aby niečo urobili s dôsledkami hanebných činov, ako je zavlečenie prezidentovho syna a vražda Róberta Remiáša. Okrem pomenovania krívd je potrebné ich aj napraviť, deklarácia ich len pomenúva," povedal Dostál.

Viac o téme: Vladimír Mečiar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu