Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Galko sa obul do ministra vnútra: Kaliňák plytvá, Slovensko druhý airbus nepotrebuje

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zložitá situácia vo svete, vrátane krajín EÚ a Slovenska, si vyžaduje viac bezpečnosti pre občanov a nie viac komfortu pre papalášov. Reaguje na zámer ministra vnútra Roberta Kaliňáka kúpiť druhý airbus podpredseda SaS a tímlíder pre vonkajšiu a vnútornú bezpečnosť Ľubomír Galko.

"Slovensko druhý airbus nepotrebuje. Nikdy sme o tejto možnosti nehovorili, dokonca ani v minulosti na brannobezpečnostnom výbore. Že to urobil poza chrbát opozície, a zdá sa, i koalície, svedčí o jeho arogancii. Dôvodom môže byť fakt, že nám minister Kaliňák čoskoro oznámi, že je konečne na odchode, alebo si je, naopak, úplne istý, že po tom, čo ho vládna koalícia aj po kauze Bašternák naďalej podporuje vo funkcii, si môže dovoliť už čokoľvek," povedal Galko. 

Peniaze, ktoré minister tvrdí, že ušetril, sa podľa Galka určite dali využiť efektívnejšie. Napríklad tak, že by skončili u rádových policajtov, v ich výzbroji, výstroji, infraštruktúre. "Peniaze naviac sa dajú využiť napríklad na strelnicu v Rusovciach, ktorá už roky terorizuje tamojších občanov a je prevádzkovaná v rozpore so zákonom. Je smutné, že elitní policajti dnes nemajú kde cvičiť, lebo súd vydal predbežné opatrenie a táto strelnica sa nemôže používať. Policajtom treba postaviť strelnicu novú, na vhodnejšom mieste. Rovnako by ušetrené prostriedky mohol investovať napríklad do vybudovania ciel predbežného zadržania. Verejná ochrankyňa práv už roky upozorňuje na nezákonné zamrežované kobky bez akéhokoľvek vybavenia, vody, toaliet, kamier, ktoré sa na mnohých oddeleniach PZ používajú namiesto nich," hovorí Galko. 

Poslanec pripomína, že dlhodobo sa len hovorí o telových kamerách pre policajtov. Prínos v ich zavedení by bol na oboch stranách, aj na strane policajtov, aj na strane občanov. Policajti by nemohli byť častokrát neprávom obviňovaní, že zakročili neadekvátne a zároveň, by boli ľahšie identifikovaní tí jedinci medzi nimi, ktorí neadekvátne naozaj zakročujú. "Tých možností, ako minúť ušetrené peniaze efektívne, je na Slovensku naozaj veľa. Tvrdíme, že Robert Kaliňák si vybral tú najhoršiu možnosť, keďže ich chce použiť na komfort vládnych politikov či vysokých štátnych funkcionárov a bežní policajti ani občania nebudú mať z toho nič," pokračuje Galko.  

Na záver dodáva, že ak minister vnútra už vonkoncom nevie, čo s peniazmi, nech ich presunie napríklad na rezort obrany. "Vojaci nemajú ani poriadnu výzbroj a ani techniku, im by tie peniaze veľmi pomohli," hovorí Galko, ktorý zároveň zdôrazňuje, že rezort vnútra je dlhodobo finančne nafúknutý, jeho rozpočet každý rok stále rastie a tieto peniaze často vylietavajú hore komínom. 

"A to preto, lebo mu šéfuje Bašternákov človek Robert Kaliňák, ktorý nie je manažér ale biznismen. Mnoho vecí nakupuje predražene alebo zbytočne. Keby sa rezortu vnútra venoval niekto, kto tomu naozaj rozumie, aj hasiči aj policajti by sa mali oveľa lepšie. Ale i občania, lebo by sa cítili oveľa bezpečnejšie," uzavrel Galko. Informovala o tom hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

Viac o téme: AirbusRobert KaliňákĽubomír Galko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu