Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Mečiarove amnestie pod ťažkou paľbou: Deklarácia je urážkou, treba ich zrušiť!

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Deklarácia k Mečiarovým amnestiám z dielne vlády je urážkou všetkých ľudí, ktorých sa dotkli nezákonné praktiky mečiarizmu. Tvrdí to mimoparlamentné KDH.

"Odmietame formu, akou sa vláda snaží vyhnúť svojej morálnej povinnosti zrušiť amnestie zastupujúceho prezidenta Vladimíra Mečiara z roku 1998," uvádza KDH v písomnom stanovisku. Mečiarove amnestie treba podľa KDH zrušiť, strana to navrhla už niekoľkrát. "Iba takto sa môže slovenská spoločnosť vyrovnať so svojou nedávnou minulosťou, tiež tak možno potrestať osoby, ktoré v tomto období hrubo zneužívali politickú moc a priviedli Slovensko do medzinárodnej izolácie," myslí si KDH. Ak sa hnutie opäť dostane do parlamentu, znova navrhne Mečiarove amnestie zrušiť.

KDH vyzvalo najmä Most-Híd a nezaradených poslancov, "aby si spomenuli, aký mandát im zverili ich voliči". "Ich morálnou a občianskou povinnosťou je teraz vyvinúť politický tlak na prijatie ústavného zákona, ktorým by sa Mečiarove amnestie zrušili. Veríme, že opozičné demokratické strany by sa k tejto iniciatíve pridali," dodalo hnutie. Za zrušenie Mečiarových amnestií sú aj poslanci z opozície. Podľa nej by to umožnilo súdiť aktérov zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska koncom augusta 1995. Z tohto skutku bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS na čele s Ivanom Lexom. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša. Amnestie udelil Vladimír Mečiar ako zastupujúci prezident SR.

Parlament sa návrhom na zrušenie Mečiarových amnestií zaoberal niekoľkokrát v minulosti, vtedy zrušenie žiadalo KDH. Dnes ho navrhuje poslanec Ján Budaj z OĽaNO-NOVA. Predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico dlhodobo tvrdí, že tieto amnestie sú amorálne, sú však podľa neho z právneho hľadiska nezrušiteľné. Na rokovanie vlády predložil návrh textu spomínanej deklarácie.

V texte sa píše, že slovenskú spoločnosť dlhodobo znepokojuje neobjasnenie a nepotrestanie zavlečenia občana Michala Kováča do cudziny 31. augusta 1995. Tiež, že spravodlivosti zabránili amnestie predsedu vlády SR Vladimíra Mečiara, vykonávajúceho niektoré právomoci prezidenta SR.

Parlament by mal v deklarácii skonštatovať, že odsudzuje akt zavlečenia občana Slovenskej republiky do cudziny dňa 31. augusta 1995, ktorý bol nielen hrubým zásahom do ľudských práv a základných slobôd, ale aj činom poškodzujúcim dobré meno Slovenskej republiky. Národná rada SR odsudzuje amnestie vtedajšieho predsedu vlády, vykonávajúceho niektoré právomoci prezidenta, ktoré zabránili poznaniu a potrestaniu páchateľov týchto činov, uvádza sa ďalej v deklarácii.

Mečiarove amnestie nestačí odsúdiť, treba ich zrušiť

Mečiarove amnestie nestačí odsúdiť, treba ich zrušiť. Tvrdí to opozičná SaS, ktorá nepodporí deklaráciu k Mečiarovým amnestiám z dielne vlády SR. SaS by privítala takú deklaráciu, v ktorej by bol aj návrh na zrušenie týchto amnestií. "Strana SaS vládou navrhovanú deklaráciu nepodporí, lebo formálne odsúdenie Mečiarových amnestií nestačí. Nie je nutné odsudzovať niečo, čo už bolo odsúdené nespočetnekrát. Nebudeme podporovať takéto prázdne gestá, keď vidíme absolútnu neochotu dominantnej vládnej strany Smer-SD podniknúť kroky, ktoré by znamenali koniec trestnoprávnej imunite, akej sa stále tešia únoscovia Michala Kováča mladšieho," vyhlásil predseda SaS Richard Sulík a jeho podpredsedovia Jana Kiššová, Ľubomír Galko a Jozef Mihál.

Liberáli nesúhlasia s tvrdeniami, podľa ktorých sú Mečiarove amnestie na základe ústavy nedotknuteľné. "Je úplne zjavné, že Mečiarove amnestie zabránili a bránia potrestať členov organizovanej skupiny, ktorá v auguste 1995 zavliekla syna slovenského prezidenta Michala Kováča mladšieho do Rakúska. Okolnosti, za akých boli vyhlásené a ich existencia v právnom poriadku, je v príkrom rozpore s atribútmi právneho štátu," vyhlásilo vedenie SaS. 

Viac o téme: AmnestieKDHSASMečiar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu