Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Škandál u Lajčáka: Poslanecký prieskum na ministerstve, kľúčovým dokumentom kauzy je...

Miroslav Lajčák počas brífingu po skončení poslaneckého prieskumu Zobraziť galériu (2)
Miroslav Lajčák počas brífingu po skončení poslaneckého prieskumu (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanecký prieskum členov Zahraničného výboru NR SR na pôde ministerstva zahraničných vecí v súvislosti s obvineniami bývalej zamestnankyne rezortu Zuzany Hlávkovej dnes ešte neukončili.

Dôvodom je, že poslanci si vyžiadali ďalšie zmluvy a prístup k zamestnancom ministerstva. Ministerstvo poslancom výboru prisľúbilo poskytnúť k nahliadnutiu zmluvy, ktoré nemôžu zverejniť, keďže boli uzatvorené na základe autorského zákona. Rovnako tak im poskytnú faktúry súvisiace s podujatím k predstaveniu loga slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie (SK PRES). Po skončení prvej fázy poslaneckého prieskumu o tom dnes na ministerstve zahraničných vecí informovali predseda zahraničného výboru František Šebej (Most-Híd), opozičný poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený) a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nom. Smeru-SD). Podľa Beblavého stretnutie bolo vecné. Lajčák informoval, že za celý čas nepadlo slovo korupcia, rozprávali sa o podujatí, ktoré sa týkalo predstavenia loga.

"V priebehu rokovania kolegovia výboru vzniesli ďalšie požiadavky a ministerstvo sľúbilo sprístupniť všetko to, čo požadovali, vrátane zmlúv, ktoré sa nemôžu zverejniť, lebo boli uzatvorené na základe autorského zákona. Tieto zmluvy dostanú poslanci k nahliadnutiu," informoval Šebej. Ako ďalej informoval Beblavý, okrem toho, že chcú vidieť aj ďalšie zmluvy, chcú hovoriť aj so šiestimi či siedmimi zamestnancami MZV, ktorých svedectvá sú dôležité pre vyhodnotenie. Beblavý by sa chcel napríklad rozprávať s Hlávkovej bývalou nadriadenou Slavomírou Mašurovou, ktorá podľa Hlávkovej o jej pochybnostiach vedela.

"Najdôležitejší je interný dokument ministerstva, ktorý hovorí o tom, ako bol urobený prieskum trhu, koho oslovili, aké boli ponuky, prečo bola vybraná Agentúra Evka a kto o tom rozhodoval," informoval Beblavý s tým, že takisto žiadali dokument o pripravovanej a ohodnotenej cene zákazky vopred, čo je podľa Beblavého dôležité preto, aby zistili, aký postup bol zvolený a či bol zákonný. Beblavý stále považuje za relevantný návrh, aby NR SR zaviazala Najvyšší kontrolnú úrad SR vykonať kontrolu na MZV, o čo požiadal aj samotný rezort, keďže parlament "je jediný, ktorý ich môže zaviazať, ostatní môžu iba prosiť". 

Beblavého podľa jeho slov znepokojili dve veci. "Príslušní vyšší štátni zamestnanci MZV na úrovni vedúceho služobného úradu či generálnych riaditeľov sekcii opakovane v niektorých citlivejších veciach skôr hľadali spôsob, ako to nejde, prípadne ako neodpovedať na niektorú otázku a odpovedať na inú, ktorú oni považovali za vhodnejšiu zodpovedať. Až po okovanom tlaku, respektíve pokyne pána ministra sme sa dostali k veciam, na ktoré sme sa pýtali," povedal Beblavý. Šebej podľa vlastných slov nemá pocit, že zamestnanci chceli zatĺkať, ale že sa snažili odpovedať. "Na druhej strane by som povedal, že je to strašne subjektívne, ako vnímame odpovede úradníkov. Osobne som nemal pocit, že sa snažia niečo utajiť, dva- alebo trikrát som mal pocit, že najmä právna interpretácia toho, čo je zverejniteľné, a čo nie je, je asi odlišná," dodal šéf zahraničného výboru. 

Predseda zahraničného výboru František
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Beblavého takisto znepokojilo, že síce opoziční poslanci sa správali "otvorene, zdvorilo a vecne," avšak nie všetci ostatní ľudia v miestnosti sa tak vyjadrovali na adresu Zuzany Hlávkovej. "Ale sú to veci, ktoré netreba brať fatálne, ani ich nadinterpretovať," zdôraznil. Opozičný poslanec sa zároveň priznal, že má iný právny názor na to, či sa zmluvy, ktoré si dnes ešte vyžiadali, môžu zverejňovať. Beblavý si myslí, že s príslušnou anonymizáciou by sa tieto zmluvy aj faktúry mohli zverejniť. 

Dnešný poslanecký prieskum vidí Šebej ako začiatok toho, že všetko, čo má byť transparentné, transparentné bude a že táto kauza po vykonaní všetkých krokov prestane byť kauzou. Beblavý verí, že ak dostanú prístup k vyžiadaným dokumentom a budú sa môcť rozprávať so zamestnancami, do týždňa - dvoch, budú schopní povedať, či bol prípad kauzou, alebo išlo o nedorozumenie. Ocenil, že na stretnutí bol prítomný aj Lajčák a odpovedal na ich otázky. Šebej tiež informoval, že na budúci týždeň by sa zástupcovia rezortu mali stretnúť aj so zástupcami Transparency International Slovensko. Podľa poslancov témou prieskumu nebola úloha mediálnej poradkyne Zuzany Ťapákovej na ministerstve. Tá podľa Hlávkovej stojí za tým, že sa začali navyšovať rozpočty na kultúrne podujatia. Ak bude Ťapáková ochotná s poslancami hovoriť, Beblavý to privíta. Nie je však na zozname ľudí, s ktorými chce Beblavý hovoriť. 

Lajčák označil stretnutie takisto za korektné a potvrdil, že poslancom ďalšie dokumenty poskytnú. "Ubezpečil som ich, že sme transparentní, spolupracujeme a je v našom záujme, aby sme všetky pochybnosti rozptýlili, pritom postupujeme prísne v medziach zákona. Upozornil som ich aj na to, že nevyčerpáme celý rozpočet, 11 miliónov eur vrátime do štátneho rozpočtu," povedal Lajčák s tým, že jemu ide o to, aby bolo predsedníctvo kvalitné a aby ho urobili hospodárne.

Poslanecký prieskum MZV

Viac o téme: PrieskumMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu