Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kauza s firmou B. A. Haus sa posunula ďalej: Výbor nezačne konanie voči Kaliňákovi

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA– Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií odmietol začať konanie voči ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi.

Rozprava bola pokračovaním v stredu prerušeného rokovania, na ktorom sa členovia výboru sporili o tom, či Kaliňák vo svojom majetkovom priznaní za roky 2013, 2014 a 2015 podal kompletné majetkové priznania. Kým opozícia tvrdí, že v majetkovom priznaní mal uviesť svoju pohľadávku voči firme B. A. Haus, podľa poslanca za Most-Híd Petra Kresáka si Kaliňák svoju povinnosť podľa zákona splnil tým, že deklaroval vlastníctvo akcií danej spoločnosti.

Podľa poslankyne NR SR Veroniky Remišovej (OĽaNO-NOVA) však pravým dôvodom neuvádzania pohľadávky v majetkovom priznaní nie je jej naviazanosť na akcie, ale dôvodom je ochrana veriteľov spoločnosti. Remišová trvala na tom, aby výbor Kaliňákovi udelil pokutu za riadne nesplnenie si svojej povinnosti, ktorá mu ako verejnému činiteľovi plynie zo zákona.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) poslal pred týždňom Výboru Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií namiesto materiálu o jeho majetkovom vzťahu s firmou B. A. Haus iba vyhlásenie bez akýchkoľvek dôkazov. Hoci Kaliňák v liste uvádza, že „13.10. 2013 uzavrel zmluvu o prevode akcií spoločnosti B. A. Haus spolu so zmluvou o prevode pohľadávky voči tejto spoločnosti a že kúpna cena bola tvorená samotnou cenou za akcie vo výške osemtisíc eur a pohľadávky vo výške jej hodnoty 422-tisíc eur“, podľa Remišovej minister nikdy pohľadávku 422-tisíc neuviedol vo svojom majetkovom priznaní a na svoju obranu v liste uvádza veľmi pochybnú konštrukciu. „Pohľadávka je vedená ako pôžička akcionára a je teda viazaná k samotným akciám,“ píše Kaliňák v liste, čo podľa Remišovej vysvetľuje tým, že v majetkovom priznaní preto mohol uviesť iba informáciu, že vlastní akcie. 

Kaliňák v liste ďalej vysvetľuje, že jeho „majetkové právo spočívajúce v akciách a pohľadávke je vzájomne previazané a podmienené, pričom je potrebné uviesť, že slovenský právny poriadok jednoznačne určuje rozdielne postavenie pre pohľadávky tretích osôb a pohľadávky akcionárov“. „Zahrnul som celý tento vzťah v majetkovom priznaní pod pojem akcie,“ vysvetlil v liste pre parlamentný výbor. Podľa Remišovej Kaliňák nepredložil zmluvu o úvere, ani kúpnu zmluvu, ani výpisy z účtu. „Jedine potvrdil, že B. A. Haus mu dlhuje 422-tisíc eur,“ povedala Remišová. 

Na začiatku výbor dokumenty žiadal od firmy B. A. Haus, ktorá výboru odporučila žiadať dokumenty od Národnej kriminálnej agentúry (NaKA). Pre výbor sa nedávno vyjadril aj Kaliňák, no výbor žiadal podrobné dokumenty. Nakoniec ani NaKA nič nedodala a minister zaslal len list.

Šéf výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Martin Poliačik (SaS) žiadal od Kaliňáka uviesť výšku nominálnej hodnoty akcií, ktoré kúpil, a takisto oddelenie výšky majetkového práva, t. j. záväzku, ktorý na Kaliňáka prešiel. Výbor sa prípadom začal zaoberať na základe podania poslancov Remišovej a Galka. Chcú tak prešetriť dôvody, prečo Kaliňák za roky 2013, 2014 a 2015 nepodal kompletné majetkové priznania.

Viac o téme: VýborRobert Kaliňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu