Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Kaliňák prelomil mlčanie: Poslanci si posvietia na jeho údajné väzby s Bašternákom!

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) poslal Výboru Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií materiály ohľadom jeho majetkového vzťahu s firmou B. A. Haus, spájanou s Ladislavom Bašternákom. Podľa predsedu výboru Martina Poliačika (SaS) síce chýba dokumentácia, ale zaslaný materiál môže výboru pomôcť posunúť sa ďalej v rozhodovaní. Prípad by mal výbor riešiť na budúcotýždňovom rokovaní.

Pôvodne výbor dokumenty žiadal od firmy B. A. Haus, tá ho odkázala na Národnú kriminálnu agentúru (NAKA). Kaliňák sa k prípadu výboru tiež nedávno listom vyjadril, no výbor chcel ešte ďalšie dokumenty. Od NAKA ich napokon nedostal. Tá sa odvolávala na prebiehajúce vyšetrovanie a namietala zasahovanie. Následne Kaliňák prisľúbil dokumenty telefonicky Poliačikovi.

Šéf výboru chcel od Kaliňáka výšku nominálnej hodnoty akcií, ktoré kúpil, a takisto oddelenie výšky majetkového práva, t. j. záväzku, ktorý na Kaliňáka prešiel. "Potrebujeme prehľad účtovného stavu účtovnej evidencie záväzku spoločnosti voči akcionárovi Robertovi Kaliňákovi. To je jediný doklad, ktorý nám dokáže oddeliť hodnotu akcií kúpených pánom Kaliňákom a záväzok, ktorý tým vznikol a ktorý na seba prebral. A na to, aby sme vedeli posúdiť výšku majetkového práva, ktoré malo byť priznané v majetkovom priznaní, tak musíme tie dve veci od seba oddeliť," vysvetlil v októbri Poliačik.

Kaliňák v októbri sľúbil, že sa bude snažiť v dohľadnej dobe dodatočným listom všetky tieto dáta dodať. Poslanci ministrovu snahu o spoluprácu s výborom vtedy ocenili, konanie zrejme uzatvoria v čoskoro. "Pán minister je aktívny a má záujem komunikovať. Verím, že po ďalšom vysvetlení sa dopracujeme k záveru," povedal v októbri podpredseda výboru Juraj Blanár (Smer-SD).

Výbor sa prípadom zaoberá na základe podania, ktoré voči Kaliňákovi dali poslanci Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) a Ľubomír Galko (SaS). Cieľom je prešetriť podozrenie, že Kaliňák za roky 2013, 2014 a 2015 nepodal kompletné majetkové priznania tak, ako si to vyžaduje zákon.

Viac o téme: Robert Kaliňák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu