Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

OĽaNO chce prácu v nedeľu obmedziť alebo zrušiť: Alarmujúce zistenia, sme rekordérmi!

Richard Vašečka
Richard Vašečka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Sme krajina, v ktorej deti nepoznajú svojich rodičov, lebo sa striedajú v nočných a nedeľných smenách. Pritom firmy, v ktorých naši ľudia v nedeľu pracujú, majú vo svojich materských krajinách obmedzenú prácu nielen v nedeľu, ale aj počas štátnych sviatkov.

Na dnešnej tlačovej besede hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) to povedala poslankyňa a členka Výboru Národnej rady SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Anna Verešová. Spresnila, že nedeľný obed s rodinou si musí pravidelne odpustiť každý piaty Slovák. Slováci odpracujú podľa výsledkov Eurostatu, o ktoré sa Verešová na besede opierala, v priemere druhý najdlhší čas v eurozóne. Sú "rekordérmi aj v práci počas noci, pravidelne chodí na nočnú smenu každý šiesty Slovák," uviedla Verešová.

V rámci všetkých ekonomík Európskej únie je to najväčší podiel. "Pre zaujímavosť, nočnú prácu takmer nepoznajú Chorváti, tam v noci pracuje len 1,5 percenta zamestnancov," dodala Verešová s tým, že vo väčšine západných krajín sú banky a obchody počas nedele a sviatkov zatvorené. Ako príklad uviedla Nórsko, Fínsko, Nemecko, Veľkú Britániu, Holandsko, Luxembursko, Belgicko, Švajčiarsko či Rakúsko.

Ľudia majú na voľnú nedeľu právo

"Vo Francúzsku sú obchody zatvorené počas niektorých vybraných sviatkov a pravidelne v nedeľu na základe zákonníka práce, ktorý zakazuje, aby zamestnanec trávil v práci viac ako šesť dní v týždni, pričom dňom odpočinku je práve nedeľa," povedala Verešová s tým, že ak sa týmto krajinám chceme priblížiť, mali by sme nedeľný predaj zakázať alebo aspoň prísnejšie regulovať. "Ľudia majú na voľnú nedeľu právo, " dodala Verešová s tým, že najmä ľudia pracujúci v obchodných prevádzkach zarábajú najmenej peňazí. 

"Ako opoziční poslanci by sme mohli podať poslanecký návrh zákona. Takéto návrhy máme pripravené, podávali sme ich aj v minulosti. V minulom volebnom období podalo OĽaNO kompromisný návrh ako základ pre vyjednávanie, podľa ktorého by sa regulovala alebo zakazovala nočná smena zo soboty na nedeľu," povedal predseda poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Richard Vašečka. Navrhovali, aby od soboty od 20:00 do nedele do 14:00 hodiny ľudia nemuseli pracovať, obchody by sa zatvorili v sobotu o 20:00 a otvorili v pondelok ráno o šiestej.

Opozičné návrhy zákonov však podľa Vašečku vládna väčšina apriori neguje. "Nemôžeme sa nečinne prizerať, ako vládna koalícia v tejto veci nekoná. Najväčšia vládna strana Smer-SD napriek tomu, že sa honosí prívlastkom sociálna demokracia, neurobila v minulom volebnom období, napriek tomu, že mala pohodlnú väčšinu, v tejto veci nič. Deje sa presný opak," povedal Vašečka. Uviedol, že v roku 2014 bolo Slovensko v rámci eurozóny na treťom mieste v rebríčku pracovného času v nedeľu.

Sme na prvej priečke v rebríčku pracovného času v nedeľu

"Odvtedy sme sa vyšplhali na prvú priečku," dodal Vašečka. "Slovenská národná strana už v apríli avizovala, že sa zasadí za zákaz nedeľného predaja. Zatiaľ nič. Všetky sily nasadili do novely rokovacieho poriadku," povedal Vašečka. Navrhuje preto, aby všetci poslanci demokratických strán v NR SR počas nasledujúcej schôdze parlamentu rokovali o regulácii nedeľného predaja a nedeľnej práce na Slovensko. Predsedom poslaneckých klubov pošlú aj list, ktorým ich vyzvú na rokovanie. 

"Som pripravený dať priestor tejto téme. V centre sociálneho dialógu je ten projekt otvorený tak, ako sa tam dnes diskutuje aj o otázke minimálnej mzdy. Nemyslím si ale, že sa to dá riešiť ako biele alebo čierne. Z pohľadu odborárov však rozumiem tejto požiadavke," povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. V nedeľu však podľa neho pracuje na Slovensku veľmi veľa ľudí.

"Slovenská spoločnosť ešte nie je pripravená na úplne voľné nedele," dodal Richter s tým, že stredoškolskí a vysokoškolskí študenti by neprivítali zrušenie pracovného času počas sviatkov a nedieľ, pretože sú to dni, keď si môžu privyrobiť. Takúto debatu si nevie predstaviť ani bez odborárov a zamestnávateľov. Richter si však myslí, že je možné dosiahnuť v tejto problematike kompromis - niektoré zo sviatkov, nielen cirkevné, by podľa neho mohli byť pracovne voľné. 

Na voľných nedeliach sa musia dohodnúť sociálni partneri, povedal Richter

 O voľných nedeliach a sviatkoch musia diskutovať sociálni partneri, teda zástupcovia zamestnancov a zamestnávateľov. Vyhlásil to minister práce Ján Richter (Smer-SD) s tým, že je ochotný o tejto problematike diskutovať. "Tak ako sa dnes diskutuje o otázke možnosti odvetvovej minimálnej mzdy, toto je ďalšia problematika, ktorá by mala byť predmetom diskusie sociálnych partnerov. Z pohľadu odborárov rozumiem tejto požiadavke, treba však povedať, že v priebehu nedieľ robí veľmi veľa ľudí profesie, kde je nepretržitá 24-hodinová služba," povedal po dnešnom rokovaní vlády Richter.

Šéf rezortu práce by sa prikláňal k možnosti, aby sa hovorilo o ďalších štátnych sviatkoch, ktoré by mohli byť pre zamestnancov voľné, tak ako napríklad v prípade Vianoc alebo Veľkej noci. "Vidím priestor na nejaký kompromis. Teda možno viac štátnych sviatkov, nielen cirkevných, by som do tejto problematiky posunul. Spoločnosť ale ešte nie je pripravená na kompletné voľné nedele," myslí si Richter s tým, že prihliadať treba aj na skúsenosti z okolitých štátov. "V Maďarsku ich zaviedli a potom zrušili. Má to svoje za aj proti. Osobne by som nemal problém, keby tam boli aj všetky štátne sviatky, ale bol by som rád, aby sa na tom dohodli sociálni partneri," priblížil Richter.

Zároveň uviedol, že už v súčasnosti upravuje odmeňovanie pracovníkov počas sviatkov Zákonník práce, ale aj kolektívne zmluvy vo firmách. "Máme dosť často stretnutia s organizáciami, ktoré združujú vysokoškolákov a stredoškolákov. Mladí ľudia argumentujú, že práve sviatky alebo nedele sú obdobím, kedy majú možnosť brigádnici z radov študentov privyrobiť si," upozornil Richter. Preto je potrebné o tejto problematike diskutovať.

Podľa neho však opozičné strany túto tému otvárajú bez toho, aby ju konzultovali so zamestnávateľmi či odborármi. "Je treba hľadať dohodu a isté postupné kroky. Na toto sme pripravení poskytnúť priestor v rámci Centra sociálneho dialógu," dodal minister.

Viac o téme: NedeľaPracovný časOĽaNO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu