Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Poslanci by mali hľadať nástroje na postihnutie nenávistných výrokov, tvrdí Bugár

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci z koalície aj opozície by mali hľadať nástroje na to, aby boli postihnuteľné výroky v pléne, ktoré znevažujú celé skupiny ľudí. Vo svojom stanovisku to dnes vyhlásil predseda Mosta-Híd a podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár. Šéf parlamentu Andrej Danko dnes avizoval možné zmeny Ústavy SR, ktoré by obmedzili imunitu, ktorú majú poslanci na výroky.

Zmena by sa mala týkať výrokov v pléne hanobiacich národ a rasu. Ak by takéto oklieštenie poslaneckej imunity na výroky prešlo, poslanci by zrejme mohli byť za výroky hanobiace národ a rasu aj trestne stíhaní. Dnes im za nevhodné výroky v pléne hrozí tisíceurová pokuta. Zákonodarcovia si pred rokmi zrušili trestnoprávnu imunitu, zostala im len ochrana na výroky v pléne.

Danko aj Bugár reagovali na vyjadrenia poslancov ĽSNS aj lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča. Matovič prirovnával vo svojom prejave k zmenám rokovacieho poriadku opozíciu k Židom v koncentračných táboroch, ktorým dozorcovia brali práva podľa neho podobne ako koalícia teraz opozícii. Židov spomínali vo svojich vystúpeniach aj poslanci ĽSNS, ktorí používajú aj výroky ako "cigánski paraziti". Podľa Danka sa dopustili hanobenia národa a rasy. Matovič odmieta, že by sa vysmieval Židom a že by spochybňoval holokaust. Danko dáva na Matoviča a poslancov ĽSNS návrh na disciplinárne konanie. Ich výrokmi sa bude zaoberať parlamentný mandátový a imunitný výbor. Marian Kotleba vidí v návrhu na jeho poslancov snahu nájsť bič na ľudí, ktorí sa neboja povedať svoj názor.

Výroky podnecujúce nenávisť a neznášanlivosť voči konkrétnej skupine ľudí odsudzuje aj Bugár. "Výroky poslancov jednej opozičnej strany, podnecujúce nenávisť a neznášanlivosť voči konkrétnej skupine ľudí, či zneužitie najväčšej tragédie 20. storočia na porovnanie neporovnateľného nemajú mať podľa nás miesto v krajine rešpektujúcej základné ľudské práva a slobody," vyhlásil Bugár.

Lajčák podporuje prijatie zmeny postihujúcej prejav extrémizmu na pôde NR SR

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák podporuje prijatie takých legislatívnych zmien, ktoré by postihovali prejavy národnostnej, náboženskej či etnickej neznášanlivosti, extrémizmu, antisemitizmu alebo rasizmu aj na pôde Národnej rady (NR) SR. Uviedol to dnes vo svojom vyhlásení pre médiá.

"Znevažujúce nálepkovanie či hanobenie akejkoľvek skupiny na základe jej rasy, etnickej príslušnosti či ideového presvedčenia je neprijateľné a nemôže byť tolerované kdekoľvek vo vyspelej demokratickej spoločnosti a tým viac na pôde zákonodarného zboru krajiny," uviedol v stanovisku šéf slovenskej diplomacie.

Pripomenul zároveň, že základné ľudské práva prináležia podľa Charty OSN všetkým osobám bez ohľadu na ich rasu, pohlavie, jazyk, náboženstvo, politické a iné zmýšľanie, národnostný alebo sociálny pôvod, majetok, rod alebo iné postavenie. "Toto musia rešpektovať všetci občania, vrátane ich volených zástupcov," zdôraznil Lajčák.

Minister zahraničných vecí sa pridal k predsedovi NR SR Andrejovi Dankovi (SNS) a podpredsedovi parlamentu Bélovi Bugárovi (Most-Híd), ktorí reagovali na vyjadrenia poslancov ĽSNS aj lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča v parlamente. 

Viac o téme: Béla Bugár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu