Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Utečenci sú stále horúcou témou: Vláda nesúhlasí s Talianskom, Slovensko má k tomu čo povedať

Matteo Renzi
Matteo Renzi (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko prispelo k riešeniu utečeneckej krízy viacerými rozhodnutiami - prijalo príslušníkov zraniteľnej menšiny z Iraku, dočasne umiestnilo migrantov z azylového procesu v Rakúsku či personálne aj technicky prispelo do Európskej agentúry Frontex pre riadenie operačnej spolupráce na vonkajších hraniciach členských štátov EÚ. Úrad vlády SR tak reagoval na kritiku talianskeho premiéra Mattea Renziho, ktorému sa nepáči postoj strednej Európy k migrantom.

Zo stanoviska Úradu vlády SR tiež vyplýva, že Slovensko presadzuje od začiatku migračnej krízy konštruktívne a udržateľné riešenia, za ktoré však nepovažuje povinné kvóty. "Slovensko zároveň ako predsedajúca krajina ponúkne alternatívu k doterajším riešeniam," uvádza sa v stanovisku s tým, že zo strany Talianska nie je úplne vhodné posielať odkazy iným krajinám cez médiá. 

Taliansky predseda vlády pre televíziu RAI 1 v utorok 25. októbra uviedol, že Slovensko, Česko ani Maďarsko podľa neho nemajú právo poučovať Taliansko a iné krajiny EÚ o tom, ako migračnú krízu riešiť. "Ak sa zavriete pred migrantmi, môžete zabudnúť, že uvidíte peniaze z Talianska. Ak tam nepôjdu migranti, nepôjdu tam ani peniaze,“ citoval Renziho spravodajský portál Európskej únie na Slovensku EurActiv. Dôvodom nezvládania utečeneckej krízy je podľa Renziho nedostatok solidarity v Európe. Vyhrážal sa aj použitím práva veta pri schvaľovaní rozpočtu únie na rok 2017 či rozpočtového rámca na sedem rokov. Tieto rokovania za členské štáty vedie práve slovenské predsedníctvo. Ak by ich neschválili, EÚ by fungovala v rozpočtovom provizóriu. 

Na kritiku Renziho už reagovalo aj Maďarsko. "Ak by Taliansko dodržiavalo spoločné schengenské pravidlá, tlak prisťahovalcov na Európsku úniu by bol podstatne menší", reagoval maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Zo 160.000 migrantov bolo rozdelených len pár, tvrdí Fico

Predseda vlády SR Robert Fico odmietol dnes vyjadrenia talianskeho premiéra Mattea Renziho, ktorý vyhlásil, že ak krajiny strednej a východnej Európy nepomôžu pri riešení migračnej krízy, Taliansko je pripravené vetovať rozpočet EÚ. Robert Fico zdôraznil, že jeho stanovisko vychádza z toho, že Slovensko je predsedajúcou krajinou Európskej únie a nikdy nebude zneužívať predsednícku stoličku na presadzovanie vlastných názorov a priorít.

„Nepovažujem za správne takto stavať veci, pretože fakty sú úplne iné. Chcem povedať, že povinné kvóty sú politicky mŕtve. Treba pripomenúť každému, aj pánovi premiérovi Renzimu, že zo 160.000 migrantov, ktorí mali byť rozdelení, bolo rozdelených len pár a za to snáď nenesie zodpovednosť Slovensko, Česko, Maďarsko alebo niektoré ďalšie krajiny,“ uviedol dnes premiér na brífingu.

Podľa jeho slov je to jednoducho zlyhanie konceptu povinných kvót, ktoré Slovensko odmietlo a ktoré aj napadlo na príslušnom súde. Fico pripomenul, že aj ďalší návrh povinných kvót, vrátane sankcií, nemá žiadnu podporu. Preto podľa neho nezostáva nič iné, len nájsť kompromis, kde každá krajina bude mať povinnosť prispieť, ale nie na základe diktátu väčšiny.

Orbán opätovne kritizoval utečeneckú politiku EÚ i názory talianskeho premiéra

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes opätovne podrobil ostrej kritike utečeneckú politiku Európskej únie. "Brusel nechce zastaviť ilegálnu migráciu, ale žiť s ňou," vyhlásil predseda maďarskej vlády vo vysielaní tamojšieho verejnoprávneho rozhlasu. Kritiku adresoval nielen do Bruselu, ale aj do Ríma, konkrétne talianskemu premiérovi Matteovi Renzimu, ktorý v súvislosti s odmietaním prijatia migrantov na základe stanovených kvót niektorými členskými štátmi Únie pohrozil vetom jej rozpočtu.

Podľa Orbána má Renzi dôvod na nervozitu, pretože si jeho krajina neplní záväzky vyplývajúce z členstva v Schengenskej zóne. Aj keď naplnenie tejto úlohy je ťažké, nie je nemožné, konštatoval maďarský premiér a dodal, že Európa potrebnú pomoc v tejto súvislosti neposkytne. Na margo pohraničnej agentúry Frontex Orbán poznamenal, že má 1500 zamestnancov, pričom iba na maďarských hraniciach pôsobí 8000 ľudí. V prepočte na počet obyvateľov investuje Maďarsko do ochrany hraníc viac finančných prostriedkov ako Nemecko, čím súčasne chráni i Rakúsko a Nemecko, zdôraznil.

Orbán avizoval, že na decembrovom summite EÚ úradujúca predsednícka krajina, ktorou je Slovensko, predloží návrh riešenia patovej situácie v súvislosti s migračnými kvótami. Existuje však nebezpečenstvo, že veľké členské štáty EÚ zneužijú svoje mocenské postavenie a budú chcieť presadiť kvóty, vyplynulo z Orbánových slov.

Viac o téme: UtečenciMigrantiMatteo Renzi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu