Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Gál prichádza so zmenami rokovacieho poriadku: Opozícia však hovorí, že je to neskoro

Gábor Gál
Gábor Gál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky rokujú o návrhu zákona o rokovacom poriadku. Po neutíchajúcej kritike z opozičných kruhov dnes v pléne poslanec Gábor Gál (Most-Híd) predstavil pozmeňovací návrh zákona, ktorý predložil spolu s iniciátorom zákona šéfom NR SR Andrejom Dankom (SNS) a podpredsedom parlamentu Martinom Glváčom (Smer-SD). Zmeny však podľa opozičných poslancov prichádzajú neskoro a novým rokovacím poriadkom sa správanie poslancov nijako nezmení.

Medzi pozmeňujúcimi návrhmi Gál uviedol povinnosť poslanca písomne pred začatím rokovania upovedomiť predsedajúceho schôdze o svojom návrhu na zmenu programu schôdze. Ako vysvetlil, takto sa zamedzí rôznym improvizáciám poslancov. Podľa pozmeňujúceho návrhu by mal mať poslanec možnosť vystúpiť v rozprave dvakrát a nielen raz.

Nerovnosť rečníckeho času predsedu NR SR, podpredsedov NR SR, prezidenta a členov vlády oproti poslancom rieši návrh zmeny tak, že podpredsedovia parlamentu a členovia vlády budú mať obmedzený čas, a to na 20 minút. Avšak, v prípade odvolávania člena vlády, bude môcť minister alebo premiér vystúpiť bez obmedzenia. 

Oproti pôvodnému návrhu zákona poslanci teraz navrhujú možnosť vystúpiť v rozprave dvakrát, a to prihlásením sa písomne pred začatím rozpravy, ako aj ústne počas nej. Ak sa prihlási písomne, rečnícky čas je najviac 30 minút. Ak sa poslanec prihlási ústne, má nárok na 10 minút. Ďalšou zmenou navrhovanou samotnými predkladateľmi pôvodného návrhu zákona je, aby poslanec mohol v rozprave podať k prerokúvanej veci pozmeňujúce návrhy, ktoré musí podať písomne. Dôvodom zmeny podľa Gála je sprehľadnenie celého procesu. 

Predkladatelia navrhujú kompetenciu predsedajúceho vykázať poslanca, ktorý prekročil hranice slušnosti v pléne zo sály po tom, ako na upovedomenie neposlúchne dvakrát. Ak však odmietne sálu opustiť, predsedajúci môže schôdzu prerušiť. Opoziční poslanci vyčítajú počas celej schôdze neprítomnosť Danka, ktorý ako prvý ešte v lete inicioval zmenu rokovacieho poriadku.

Podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča návrh nerieši nerovnosť rečníckeho času a nesúhlasí ani s tým, že poslanci stále nesmú nosiť do pléna obrazové pomôcky. Opozícia predložila tiež pozmeňujúci návrh, ktorý ráno na ústavnoprávnom výbore predložil poslanec za SaS Ondrej Dostál. V pléne ho predstavila Natália Blahová (SaS). 

Viac o téme: ZákonMost-HídGábor Gál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu