Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

ROZHOVOR Glváč zo Smeru pár dní pred definitívnou zmenou volieb: Sulík podporuje Kotlebu!

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Zmena pravidiel v župných voľbách, ktoré čakajú Slovensko už budúci rok je na spadnutie. Už o pár dní sa má rozhodnúť, v akej podobe. Vzbudila obrovskú diskusiu aj kvôli banskobystrickému županovi Mariánovi Kotlebovi. Prinášame vám rozhovor s Martinom Glváčom zo Smeru, ktorý návrh ako prvý predstavil. Podľa neho dianie z posledných týždňov nasvedčuje tomu, že Richard Sulík z SaS má so šéfom strany Naše Slovensko tajné dohody a podpore.

V máji ste oznámili v rozhovore pre topky, že chcete zmeniť pravidlá k župným voľbám. Aký je momentálny stav rokovaní a aké sú šance, že sa to podarí presadiť?

Máme pripravené paragrafové znenie návrhu v prípade jednokolových volieb do samosprávnych krajov aj

návrhu ústavného zákona, ktorým by sa prechodne predĺžilo volebné obdobie županom zo štyroch na päť rokov. Bolo by to len v jednom volebnom období. Dosiahli by sme tým spojenie termínu komunálnych volieb primátorov a starostov so župnými voľbami županov. Občania by tak už nemuseli chodiť k volebným urnám každý rok, viedlo by to k vyššej volebnej účasti a väčšej legitimite zvolených zástupcov. V župných voľbách je dlhodobo nízka účasť, v posledných voľbách bola účasť 20,11%, v roku 2009 to bolo 22,9 a predtým len 18,02%. Takže určite to má opodstatnenie. Ak by sme v župných voľbách 2017 išli už podľa týchto nových pravidiel tak v roku 2022 by sme poprvýkrát volili do miest, obcí a žúp v jednom termíne. Potom by sme sa v župách vrátili k štvorročnému volebnému obdobiu. 

 

Do kedy sa musíte dohodnúť? Kedy by to mohlo byť schválené?

Návrhy na novembrovú schôdzu je možné predkladať do 4. novembra, dovtedy musí prebehnúť koaličná rada, ktorá povie áno, alebo nie.

 

 Poďme ku konkrétnym veciam. Máte už presnejšie čísla koľko by sa ušetrilo zavedením jednokolovej voľby?

Podľa informácií z ministerstva vnútra sú náklady na jedno kolo 1 milión eur na kraj. Spolu je to približne 8 miliónov. Sú v tom napríklad náklady na komisie, hárky, sčítavanie hlasov. Aj keby to bola  polovica je to výrazná úspora.  

 

Vyčítajú vám, že by si tým Smer Smer postavenie. Je to skrytý cieľ?

Ako chcete posilniť siedmych županov z ôsmych? To by sme mali z ôsmych dvanásť? Dostávam veľa otázok, či je to proti Kotlebovi, alebo nie je. Podľa mňa takýto zákon nemá byť vytvorený pre niekoho, ale pre niečo. Hlavným argumentom je ekonomika. Sú to jediné dvojkolové voľby na Slovensku a myslím si, že to nemá v našom systéme opodstatnenie.  

 

Kotleba povedal, že sa pravidlám prispôsobí. Máte už informácie, že by sa všetky strany mohli spojiť a dať iba jedného kandidáta?

Ak sa bavíme o Banskobystrickom kraji, tak pán Sulík, ktorý už navrhol svojho kandidáta len dokazuje, že sú v permanentnom kontakte s Kotlebom. Čo sa už dlhšie šepká nie je len klebeta. Banskobystrickom kraji netreba pozerať na to, kto je ľavý, pravý, červený, zelený, biely, čierny ale spojiť všetky relevantné politické strany postavili proti stranám typu Mariána Kotlebu.    

 

Okrem Bratislavy, kde má Smer menšiu podporu, má opäť šancu vyhrať všade. Ste ochotný vzdať sa Banskobystrického kraja?

Ale ja sa pri tomto návrhu sa nezaoberám tým, kde môžeme vyhrať. Riešim anomáliu, aby sme nemali jediné dvojkolové voľby do orgánov žúp s dlhodobo nízkou voličskou účasťou.  

 

Je možné že voľby budú v inom termíne, alebo november 2017 je istý?

To bude jasné po rozhodnutí koaličnej rady.

 

Ak sa predĺži volebné obdobie županom, potom kedy budú voľby?

Dopredu hovoríme, že volebné obdobie by sa županom predĺžilo o rok, potom by sme o 5 rokov mali spoločné voľby starostov, primátorov, županov a poslancov samosprávnych zastupiteľstiev.

 

Neobávate sa, že ak budú župani dlhšie spôsobí to problémy?

Aké? Žiadne. Iné voľby sa nedajú spojiť. Keď sme o tejto téme diskutovali prišli sme k záveru, že to nie je možné. Pri parlamentých voľbách môže padnúť vláda. Nedajú sa spojiť eurovoľby, lebo tie sú centrálne v celej Európskej únii. Jediné voľby a v mnohých stranách o tom aj hovorili sú komunálne a župné voľby.

Viac o téme: Richard SulíkSmerMarián KotlebaŽupné voľbyMartin Gvláč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu